Parkowanie równoległe po lewej stronie drogi dwukierunkowej.
Witam!
Mam mały problem dotyczący użycia kierunkowskazu.
Zdarzyło mi się dzisiaj, że parkowałam równolegle przodem na jezdni dwukierunkowej po lewej stronie drogi (czyli bliżej jezdni w stronę przeciwną). Parkując użyłam lewego kierunkowskazu. Ale miałam dylemat jakiego kierunkowskazu użyć podczas wyjazdu (dodam, że wyjechałam w tą stronę w którą jechałam przed parkowaniem)? Ostatecznie również użyłam lewego. Ale czy słusznie postąpiłam?
Dopisek:
Jestem kobietą (nie blondynką), jeżdżę małym niebieskim Matizem a prawo jazdy mam dopiero od 2 lat.
Re: Parkowanie równoległe po lewej stronie drogi dwukierunko
Cytat:
Napisał coverted
Witam!
Mam mały problem dotyczący użycia kierunkowskazu.
Zdarzyło mi się dzisiaj, że parkowałam równolegle przodem na jezdni dwukierunkowej po lewej stronie drogi (czyli bliżej jezdni w stronę przeciwną). Parkując użyłam lewego kierunkowskazu. Ale miałam dylemat jakiego kierunkowskazu użyć podczas wyjazdu (dodam, że wyjechałam w tą stronę w którą jechałam przed parkowaniem)? Ostatecznie również użyłam lewego. Ale czy słusznie postąpiłam?
Dopisek:
Jestem kobietą (nie blondynką), jeżdżę małym niebieskim Matizem a prawo jazdy mam dopiero od 2 lat.
Twój dopisek myślę jest wskazówką do rozwiązania zagadki :lol:
1. Pierwsze musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy mogłaś taki manewr w tym miejscu wykonać:
Kodeks drogowy:
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
7. na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
2.
Lewy kierunkowskaz - bez sensu
Jechałaś w prawo więc tylko prawy kierunkowskaz.