Posiadam samochód dostawczy mc 3,5t. Jet używany do celów prywatnych. Chciałbym jechać z przyczepą (mam kategorię B+E)do Holandii oczywiście w ceu prywtnym. Czy muszę z tego powodu instalować tachograf?
Proszę kogoś obeznanego w temacie o odpowiedź.
Printable View
Posiadam samochód dostawczy mc 3,5t. Jet używany do celów prywatnych. Chciałbym jechać z przyczepą (mam kategorię B+E)do Holandii oczywiście w ceu prywtnym. Czy muszę z tego powodu instalować tachograf?
Proszę kogoś obeznanego w temacie o odpowiedź.
Ahoj!
Nie musisz instalować tachografu. W Polsce tacho obowiązuje dopiero od ponad 3,5 tony, co jest przyczyną rejestrowania pojazdów 5-cio tonowych jako 3,5 tonowych.
http://www.naukajazdy.pl/zawodowe_prawko/tachograf.html
Nie wiem na ile powyższy tekst jest aktualny, ale MSZ ciebie dotyczy:
Od 11 kwietnia 2007 r. spod obowiązku instalowania tachografów zostaną wyłączone pojazdy lub zespoły pojazdów o dopuszczanej masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 tony używane do niezarobkowego przewozu rzeczy.
Swoją drogą, o laweciarzach z tacho to ja jeszcze nie słyszałem ...
Borys
Wie ktoś co trzeba mieć opłacone żeby jechać autem z lawetą (cały zestaw ma dmc 3,8T- VW pasat+laweta) po samochód na drugi koniec Polski ???
no chyba będziesz się łapał na Viatol
Mam jeszcze jedną opcję a fajnie byłoby poczekać na inne wypowiedzi.. :))
rstrelau - ale jeśli do tego dostawczaka zapniesz przyczepkę to B + E nie wystarczy ... Musisz mieć C + E ..
B jest tylko do 4,25 T ( 3,5 + 0,75 - przyczepka lekka)
Silvox...kat C jest potrzebna jeśli masa auta-dmc przekracza 3,5T..masa auta samego auta, przyczepa to osobna kategoria. Czyli jedziesz np mercem sprinterem na którym wieziesz auto i możesz dopiąć lawetę do 3.5 T DMC. Kolega w pierwszym poście może śmigać na prawku B+E tyle że już musisz mieć viatol jak mnie kolega wcześniej uprzedził bo masa całęgo zestawu przekracza 3.5T i to niezależnie czy to lekka przyczepa czy powyżej 750kg...
Przeczytaj ustawę bo wyraźnie pisze o tym...
Nooo, nie wiem - poczytamy obaj - PJ jest nie na samochód lecz na pojazd ..
Twoja interpretacja jest super - sprinter z autem na pace to juz jest ponad 3,5 tony czyli prawko C .. a gdzie tam przyczepa ..
Jeśli ten sprinter ma DMC 3,5( a waży 2,0 i ma ładowność 1,5) i włożysz na niego auto o DMC 1490 to max możesz dopiąć lekką przyczepkę a nie żadną lawetę !!! Wtedy wystarczy B ..
silvox mylisz sie. kategoria B upoważnie do kierowania pojazdem do 3,5 t ale nie ma tu mowy o zestawie.
tak więc na sprintera który waży 2 t śmiało możesz załadować ato które ma 1499 kg i jechać i możesz dopiąć mu przyczepe lekką jesli przyczepka będzie nieco większa to wystarczy B+E i wtedy łapiesz sie tylko na Viatol
No..i kolega pisarmen mnie doskonale rozumie...Przeciez większość aut typu laweta na podwoziu Sprintera, LT ma w papierach DMC 3,5T. Jakby ktoś takim autem jechał na zachód po dwa auta to może jechać Takim sprinterem co ma 3.5T i jeszcze zapiąć lawetę.I takim zestawem możesz jechać B+E. Jesli jest inaczej to czekam na artykuł kodeksu drogowego.
nie jest inaczej, ważne jest to co w dowodzie no chyba że namierzą cię "krokodylki" i cię wezmą na wagę, wtedy możesz mieć problemy jeśli przekroczysz DMC.
http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/...92333113163bd7
Tu jest wszystko .. Macie rację - z B+E można jeździć do 6 125 kg .. Warto poczytać też to co piszą pod tabelką ..
Nie wiem jak z Viatollem - 3,5 T + lekka przyczepka to już się chyba łapie na VT .. Bo przekracza 3,5 tony .. Czy nie ??
oj znowu walnąłeś babola :)
napisałeś 6125 kg
a pod spodem jest napisane, że RMC przyczepy nie może być większa niż RMC pojazdu ciągnącego.
podsumowując jeśli na B moge jechać pojazdem którego RMC może wynosić 3,5 t to tyle samo może mieć przyczepa czyli B+E uprawnia do jazdy z zestawem 7t
Bardzo fajnie opisane http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa
http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa bardzo fajnie opisane
pisarmen - czepiasz się jak mało kto !!! Pokaż mi taka przyczepkę/lawetę co ma hamulec uruchamiany z kabiny .. To wtedy jest 7 T .. Inaczej 6 z hakiem ..
W tym opisie z duetu są błędy - przyczepy się nie holuje lecz ciągnie ..
Masa rzeczywista przyczepy nie może być większa od RMC pojazdu - a nie jak piszą ,,mniejsza'' .. Więc może być równa ..
Silvox....A wiesz co to jest hamulec najazdowy ??? Tego się nie włącza z kabiny. Auto zwalnia które ciągnie przyczepę a ona napiera na swój dyszel i jest uruchamiany linką lub rzadko sie zdarza hydraulicznie coś na zasadzie serwa jak w aucie :)
nigdzie nie wyczytałem i nigdie nie słyszałem o dwóch masach przyczepy z hamulcem. jest lekka czyli do 750 i wyżej, ale ta wyżej musi mieć hamulec najazdowy lub taki który jest uruchamiany z kabiny kierowcy (może to być pneumatyczny).
tak więc mając auto 3,5 tony możemy ciagnąć przyczepę lekką o masie do 750kg na kat B lub przyczepe o masie do 3,5t na kat B+E
O rany....nie ma przepisu który zabrania montowania hamulca najazdowego w lekkiej przyczepie(750kg), jest rzadkość w tym przypadku choć u mnie na stacji Statoil są z hamulcem i zarejestrowane na 750kg DMC(Przyczepa Niewiadów) do wypożyczenia...i co da się ??? Da :). Auto zarejestrowane do 3,5t DMC z hamulcem pneumat. to normalnie rzadkość, a przyznam nigdy przez okres jak pracowałem przy różnego typu ciężarówkach i osobówkach(diagnostyka) to nie spotkałem się żeby auto miało DMC 3.5T i hamulce pneumatyczne :)
I daj już spokój z tymi hamulcami bo to temat zaczęty przeze mnie o opłatach drogowych za przyczepę na drodze, i doskonale wiem na czym polega zatrzymanie tych pojazdów więc dla mnie temat zamknięty:).
maciobyk ja nigdzie nie napisałem, że przyczepa lekka nie ma albo, że nie może mieć hamulców :)
ja tylko napisałem że nie ma czegoś takiego jak podział w przyczepach powyżej 750 ze względu na rodzaj hamulców
Nooo, nie wiem !! Wystarczy przecież, że Ty wiesz .. Chodząca encyklopedio .. Razem z pisarmenem was do wora a wór do jeziora ..
W ostatnim wierszu tabeli jest rozróżnienie - na przyczepy z ham. najazdowym i uruchamianym z kabiny ..
Pewnie po to, by przyczepa była jednak lżejsza od ciągnącego ją auta przy hamulcu najazdowym, więc było/nie było działającym ze zwłoką( tego się uniknąć nie da) ..
a tabela to produkt jakiegoś goscia czy autorytetu??
ja nigdzie się nie spotkałem w kodeksie na temat różnych wag przyczepy ze względu na rodzaj hamulca.
głowy sobie uciąć nie dam ale z tego co wiem
jeśli samochód ma DMC mniejsze niż 1.33*DMC przyczepy to wtedy musi być hamulec z miejsca kierowcy (powietrzny? nie wiem nigdy się z tym nie spotkałem)
więc: (wszystkie masy to DMC)
samochód 3,5t przyczepa do 2,631t to hamulec najazdowy, przyczepa od 2,631t do 3,5t hamulec z miejsca kierowcy (rubryka Q1 w dowodzie samochodu 3,5t)
samochód 3,5t przyczepa do 2,631t to hamulec najazdowy, przyczepa od 2,631t do 3,1t hamulec z miejsca kierowcy (rubryka Q1 w dowodzie samochodu 3,1t)
samochód 2t przyczepa do 1,503t hamulec najazdowy, przyczepa od 1,503t do 2t hamulec z miejsca kierowcy (rubryka Q1 w dowodzie samochodu 2t)
samochód 2t przyczepa do 1,503t hamulec najazdowy, przyczepa od 1,503t do 1,8t hamulec z miejsca kierowcy (rubryka Q1 w dowodzie samochodu 1,8t)
w sumie nie zdziwiłbym się że to dotyczy także ciągnięcia przyczep na samą kat B.
samochód 1,75t przyczepa do 1,316t hamulec najazdowy, przyczepa od 1,316t do 1,75t hamulec z miejsca kierowcy (rubryka Q1 w dowodzie samochodu 1,75t.)