Witam!Czy miał ktoś z Was doczynienia ze zdającymi cieżarnymi?Zdaje za tydzień egzamin w Łomży i chciałabym sie dowiedzieć czy kobiety w zaawansowanej ciaży sa może traktowane ulgowo czy tak jak inni zdający?
Printable View
Witam!Czy miał ktoś z Was doczynienia ze zdającymi cieżarnymi?Zdaje za tydzień egzamin w Łomży i chciałabym sie dowiedzieć czy kobiety w zaawansowanej ciaży sa może traktowane ulgowo czy tak jak inni zdający?
Traktowane są tak samo jak inni egzaminowani. Koleżanka zdawała jak była w ciąży i oblała bo zrobiła błędy. Nie przymykł na nic oka. To wszystko jest nagrywane i oni sie boją że ktoś przejrzy wyrywkowo kasetę z nagraniem.
Jak bedziesz miała prawko to też chcesz mieć ulgi na ulicy?
a pasy bezpieczeństwa?? wydawąło mi sie ze cięzarna nie musi ich zapinac...- kiedys sama zapomniałąm je zapiac na egzaminie! to pan egzaminator mi sie spytał czy ja jestem przy nadziei:P
oczywiście, że nie zapina.
Ale to nie żadna ulga ze strony egzaminatora w zdaniu egzaminu.
Moja znajoma niedawno zdawała bedąc w bardzo zaawanasowanej ciąży (okolo 2 tygodnie do rozwiązania) i jedyna ulga, która się jej przytrafiła, to propozycja, która wyszłą od stony egzaminatora : "Czy chciałaby Pani może zdawać jako pierwsza?", więc raczej, na za wiele nie należy liczyć :)
Dlaczego oczywiście nie zapina? Ja bedąc w ciązy zapinałam zawsze pasy nawet w 9 miesiącu .Nie wyobrażam sobie jazdy bez zapiętych pasów.Cytat:
Napisał eliza
Dlatego, że w razie kolizju lub wypadku zapięte pasy kobiecie w ciąży mogą wyrządzić większą szkodę niż jej pomóc. Pasy podczas kolizji (nawet gwałtownego hamowania) napinają się powodując znaczny ucisk. Nie jest to wskazane ani dobre dla dziecka i kobiety
w ciąży.
Pozdrawiam przyszłe mamy :wink:
Teoretycznie POPRAWNIE zapięte pasy nie powinny stanowić niebezpieczeństwa.
Cytat:
Napisał Magdallena
Cytat:
2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:
- osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;
-kobiety o widocznej ciąży;
-kierującego taksówką osobową podczas przewożenia pasażera;
-instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania;
-policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Inspektora Kontroli Skarbowej, funkcjonariusza celnego i Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - podczas przewożenia osoby (osób) zatrzymanej;
-funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych;
-zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej;
-konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych;
-osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku inwalidzkim.
kierujący taksówka nie musi miec pasów????? a to dlaczego?
dla swojego bezpieczeństwa. W razie napadu nie może być skrepowany pasami.
czyli 90% ( a może nawet więcej) policjantów nie przestrzega tego przepisu :roll: tzn. jeżdzą bez zapietych pasów "na okragło"Cytat:
Napisał Adamus
samo życie :wink: widocznie im wszystko wolno
Osobiście uczestniczyłem w sytuacji, kiedy dzięki temu, iż policjanci mogli szybko wybiec z radiowozu udało się odzyskać skradzione mienie. Więc może nie narzekajmy na to. Poprzez niezapięcie pasów raczej nie szkodzi się nikomu innemu niż samemu sobie, więc co nas obchodzi kto pasy zapina, a kto nie (nie licząc bliskich, rodziny i siebie samych)?