Jeśli jeżdżę głównie krótkie dystanse, czy warto kupować auto z automatem? różne opinie słyszę. Poradźcie.
Printable View
Jeśli jeżdżę głównie krótkie dystanse, czy warto kupować auto z automatem? różne opinie słyszę. Poradźcie.
oczywiście, że manualna. kto normalnie woli automat?
Tylko manualna! Bez zmieniania biegów nie ma przyjemności z jazdy ;)
oczywiście manual, cała radocha z jazdy samochodem.
Przykro mi panowie, ale żaden z was nie wziął pod uwagę kobiety, która dopiero co zrobiła prawko. Przykro mi, że wyrażacie opinie nie biorąc pod uwagę wszystkich okoliczności.
manual :)
..............
Automatyczna to wygoda, ale uważam, że cała frajda to skrzynia manualna ;)
Lepsza kanapka z chlebem czy bułką? -co kto lubi...
Manualna daje sporo radości i czuje się to coś. natomiast przekonałem się do automatu w miejskich korkach. Sporo moich znajomych zarzekało się, że automat - NIGDY!, a teraz ... dziwnie twierdzą, że nie wiedzieli co tracą. To generalnie wybór indywidualny.
wbrew pozorom skrzynia automatyczna daje więcej możliwości. trzeba trochę pojeździć i poradzić kogoś mającego w tym względzie wiedzę i umiejętności.
zmiana biegów w automacie nie musi odbywać się bez ingerencji kierującego, umiejętne operowanie pedałem gazu umożliwia nam zmianę biegów na niższej lub wyższej prędkości obrotowej, ale tylko w pewnym zakresie. ale w manualu wbijanie 4 biegu przy 1000rpm (w samochodzie osobowym) też nie ma sensu.
mamy również do dyspozycji w wielu skrzyniach automatycznych "speed" co daje jeszcze więcej możliwości.
w części automatów jest również funkcja "śnieżynka" czyli po włączeniu tej funkcji rozpoczynamy z drugiego lub wyższego biegu w zależności od producenta.
także jeżeli kierujący potrafi wykorzystać automatyczną skrzynię biegów, to może dać więcej frajdy niż jazda manualem, ale wymaga dużo większych umiejętności niż tradycyjna skrzynia.
Manualna daje więcej swobody w prowadzeniu automat pełny komfort.
Najlepiej automat z "łopatkami" przy kierownicy - wilk syty i owca cała :)
Moim zdaniem manualna ;) mojemu bratu automat zepsuł się dwa razy w dwóch rożnych autach i koszt naprawy był tak duży ze ma teraz nauczkę :D
Jak dla Ciebie to polecam automat. Pozdawiam
byłam w pełni za automatem do momentu, kiedy musialam wykonać szybki manewr, a auto postanowiło sobie zmienić bieg i tak wisiałam sekundę w tym braku mocy. Bardzo by mi się wtedy przydała
W Polsce automaty są mało popularne, ale przez wiele mieszkałem w różnych krajach na świecie i tam miałem automat zawsze, wiec zupelnie sie przyzwyczaiłem do takiej skrzyni biegów. Nie wyobrażam sobie inaczej.
Ja prawie 20 lat jeździłem z manualem, ale po przesiadce na automat już nie wrócę do ręcznej skrzyni biegów. W miejskich korkach zdecydowanie stawiam na skrzynię automatyczną. No ale powiecie, że skrzynia ręczna mniej się psuje. Jest w tym sporo prawdy. Mam jednak swoją teorię dotyczącą awaryjności aut i skrzyń biegów. Zgodnie z tą teorią za awarie aut w przeważającej większości odpowiadają ich właściciele. Nieprawda? A jednak. Po pierwsze serwisowanie, a po drugie eksploatacja.
Nie miałem okazji jeździć automatem, ale lubię manuala ;)
Powyższe opcje są jak najbardziej wskazane i trafne. Oczywiście nie zaliczają sie do jedynych, lecz jednych z wielu.
zdecydowanie automat, po miescie bajka
Automat na chwilę obecną, chociaż manual też sprawia przyjemność jazdy ;) W automacie dziwnie bo nie mam co z ręką zrobić hehe
Najlepiej na kierownicy trzymać ;)
Jako dailycar tylko i wyłącznie automat :)
ja osobiście zdecydowanie wybieram skrzynię automatyczną, chociaż aktualnie jeżdżę manualem z czego nie do końca jestem zadowolony
Mogę powiedzieć, że zawsze jeździłem manualem, w zeszłym roku przesiadłem się na automat i przy nim zostanę, jest to klasyczna skrzynia hydrauliczna. Z zalet automatu, to oczywiście wolne ręce, przełączasz na D i to wszystko, ruszanie spod świateł jest szybsze niż w samochodzie ze skrzynią manualną, przekładam nogę z hamulca na gaz i jazda. To samo z ruszaniem pod górkę, a mieszkam w okolicy, gdzie tych górek jest sporo, często wyjazdy są na zakrętach. Wbrew pozorom skrzynią automatyczną da się sterować, każda ma dźwignię, którą ustawia się najwyższy bieg. Jest to przydatne podczas jazdy, gdy jest ślisko, ustawiam sobie niższy bieg i skrzynia nie redukuje mi, gdy np. dojeżdżam do skrzyżowania. Następny samochód też będzie z automatyczną skrzynią biegów:cool: