Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38
Temat: Pasy bezpieczeństwa
-
30-03-2010, 13:10 #21
Napisał Tuner
Śmieszni są jak się przesiadają po oblaniu kogoś i wracają do WORDU. U nas był jeden taki co wjeżdżał na plac z piskiem opon, Punciakiem
Żenada
-
30-03-2010, 13:24 #22
W komentarzu do kodeksu drogowego, dział szkolenie i egzaminowanie jest wyraźnie napisane:
"Od 10 stycznia 2006r. instruktor prowadzący może uczestniczyć w egzaminie PRAKTYCZNYM w roli OBSERWATORA!!!
Nie wszystkie przepisy trzeba czytać tylko tak jak pisze, lecz czasami trzeba się w nie zgłębić. Żeby daleko nie sięgać podam jako przykład znak B1- zakaz ruchu w obu kierunkach.
Jeżeli popatrzymy na sama "regułkę" znaku to jazda jest tam zabroniona i koniec. Teraz pytanie czy faktycznie koniec?
Wydaje mi się że przedstawiłem konkretne argumenty a nie w stylu "bo ja tak uważam, albo "bo według mnie" lub "ja to rozumię tak że....".
Interpretację pozostawiam innym rozmówcom.
-
30-03-2010, 13:34 #23
-
30-03-2010, 13:55 #24
Majeranku drogi........ Ty nie rozumiesz tego co się pisze czy nie chcesz zrozumieć?
Dobrze....... wytłumaczę Ci to tak jak z tym znakiem.
Wsytepuje w roli obserwatora a nie instruktora. W samochodzie podczas jazdy egzaminacyjnej wtedy jest:
1. kandydat/ osoba ubiegająca się o uprawnienia do kierowania
2. egzaminator
3. OBSERWATOR- nie instruktor, gdyż te uprawnienia go w tym wypadku nie dotyczą bo wystepuje właśnie w roli OBSERWATORA.
Kolejny przykład:
Pragraf 31 z 217-nastki precyzuje kto może jeszcze uczestniczyć w egzaminie praktycznym poza osobą egzaminowaną i egzaminatorem. Są tam min. tłumacz przysięgły, tłumacz języka migowego itd. Zakładając, że któraś z wymienionych osób jest również Policjantem to co? Też jest zwolniona z obowiązku zapinania pasów. Oni owszem nie muszą zapinać pasów w czasie przewożenia osób aresztowanych ale w tym wypadku uprawnienia te ich nie dotyczą. Identycznie sytuacja wygląda z instruktorem, który podczas jazdy tak jak pisałem występuje w roli obserwatora.
Idąc dalej, czy ten sam instruktor, który odwozi po niedaj Boże niezdanym egzaminie swojego kursanta, bo ten jest w takim stanie że nie może prowadzić też może nie zapinać pasów? Zgodnie z kodeksem nie ale wg czyichś poglądów pewnie tak bo jest przecież instruktorem.
Wydaje mi się, że wyczerpałem argumenty. Nie będę nikogo na siłę przekonywał bo nie o to chodzi. Powiedz mi tylko na koniec czy jak Twój kursant poprosi Cię kiedyś o obecność na egzaminie, to czy z czystym sumieniem usiądziesz na tylnej kanapie i nie zapniesz pasów?
-
30-03-2010, 14:42 #25
Instruktor nie jest na stałe i obligatoryjnie zwolniony z zapinania pasów. Tak samo jak policjant, taksówkarz. Ustawa zwalnia instruktora tylko i wyłącznie z tego obowiązku podczas szkolenia lub egzaminowania. Co więcej jeśli chodzi o zwolnienie z obowiązku używania pasów podczas egzaminowania określa bardzo ściśle że jest to instruktor prowadzący czyli taki który odbył z kursantem minimum 50% zajęć praktycznych. nie dotyczy więc to każdego instruktora, a tym bardziej policjanta czy kogoś tam jeszcze choć nie wiem dlaczego się tego tak uczepiłeś. Więc przepis ustawy bardzo precyzyjnie wg. mnie określa grupę osób zwolnionych z używania pasów bezpieczeństwa w czasie egzaminu państwowego na prawo jazdy. Instruktor prowadzący - bardzo precyzyjne określenie
Ale zwróciłeś uwagę na jedną ciekawą rzecz jeszcze odnośnie używania pasów, nie wiem czy świadomie i poruszę ten temat w odrębnym wątku
Napisał jarzabek
-
30-03-2010, 15:08 #26
-
30-03-2010, 15:28 #27
-
30-03-2010, 15:40 #28
-
30-03-2010, 17:05 #29
- Mieszka w
- kujawy
Mam dla Was do rozgryzienia takie zdanie:
"Bolek lub Lolek mogą przyjsc do mnie na obiad lub kolację".
To wbrew pozorom takie samo zdanie jak nasz ustęp. Nie wiem jak Wy, ja czekałbym na Bolka z obiadem ale z kolacją też. To, że instruktor wystepuje w roli obserwatora nic tu nie zmienia.
Druga sprawa - egzamin wewnętrzny - jak jest tutaj? Przecież instruktor tym wypadku egzaminuje a nie szkoli tak? I co...musi mieć pasy zapięte?...nie musi. Dlaczego?...patrz ust. 4.
-
31-03-2010, 09:09 #30
Napisał bednar
Nawet jeśli ustawa przewidywałaby możliwość uczestnictwa w egzaminie państwowym instruktora prowadzącego w roli zająca wielkanocnego, to tak sformułowany zapis zwalnia go z zapinania pasów, nawet w roli zająca.
Pozdrawiam.
Bookmarks