Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67
    Nowy użytkownik

...a dlaczego nie własny OSK ?

Witam

To mój pierwszy post na forum, ale "pasywnym "jego uczestnikiem jestem od jakiegoś czasu.
    Chciałbym , aby w tym temacie pisali instruktorzy, którzy ze względu na anonimowość jaką daje to forum ... byli szczerzy do bólu.
    Jestem instruktorem od dwóch lat i poważnie zastanawiam się nad otworzeniem własnego OSK. Chciałbym abyscie poważnie i szczerze wpisywali plusy i minusy ...zwłaszcza minusy posiadania własnego OSK .
    Rozmawiając z właścicielami OSK (nawet w 4 oczy) słyszę ciągłe narzekania na "straszne" koszta prowadzenia takiej działalności.

Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam
    najlepszą reklamą jest zadowolony kursant!

Użytkownik

Jestem instruktorem tak jak ty od 2 lat.Może to nie będzie odpowiedz - konkret ale zamierzam otworzyć własną działalność nauki jazdy od stycznia lub lutego 2008r. Po wielu kalkulacjach, rozmowach z kolegami, którzy prowadzą ośrodki w innych miastach uważam, ze można z tego żyć jeżeli masz podejście do kursantów i chcesz pracować przede wszystkim jako instruktor czyli dla dobra kursanta a potem dla pieniędzy.Napisz jak sie zdecydujesz na własną firmę.

Nowy użytkownik

Witam, ja myślałem o otwarciu na wiosnę....ale trzeba chwytać wiatr w żagle ...i nie cykać się, postanowiłem rozpocząć procedurę otwierania własnego OSK pod koniec listopada.
    Auto ściągam z niemiec ...używane, roczne góra dwulatek.
    Jeździć będę sam .

Nowy użytkownik

Jeżeli zamierzasz być sam to się zajedziesz pomyśl wykłady + jazdy min 30 h wykładów miesięczne do tego jesteś w stanie ujeździć max 200 h średnia cena za god to 30-35 zł

35 *200=7000

paliwo + oleje + opony +OC + drobne naprawy ( 1800 )

Zus około (850)

wynajęcie sali + plac ( 500 -800 )

rata za samochód około 500-700 zł

i są jeszcze inne koszta jak tel, media ,ratownik medyczny itd itp

do tego dodaj że miesięcznie pracujesz około 230 h nie masz urlopu nie masz chorobowego i średnio co 4 lata musisz kupić nowy samochód bo gratem już nikt nie chce jeździć ... na pierwszy rzut oka wydaje sie wszystko piękne ale jak bardziej do tego przysiądziesz nie jest to już tak kolorowe .........

To jest wyliczenie pod warunkiem że masz dużo kursantów , ale za 2,3 lata bum sie skończy i co wtedy .......

Nowy użytkownik

Cytat Napisał Mariusz766
    Jeżeli zamierzasz być sam to się zajedziesz pomyśl wykłady + jazdy min 30 h wykładów miesięczne do tego jesteś w stanie ujeździć max 200 h średnia cena za god to 30-35 zł

35 *200=7000
    * nie 35 zl a 50 zl

paliwo + oleje + opony +OC + drobne naprawy ( 1800 )

Zus około (850)
    *nie 850 zl a 189 zdrowotnego, bo jestem strażnikiem granicznym i państwo płaci resztę za mnie

wynajęcie sali + plac ( 500 -800 )
    * nie 500-800 a 350

rata za samochód około 500-700 zł

i są jeszcze inne koszta jak tel, media ,ratownik medyczny itd itp
    30 zl od kursanta

do tego dodaj że miesięcznie pracujesz około 230 h
    nie 230 a 130h / miesiąc
    nie masz urlopu
    mam i to 44 dni
    nie masz chorobowego i średnio co 4 lata musisz kupić nowy samochód bo gratem już nikt nie chce jeździć ... na pierwszy rzut oka wydaje sie wszystko piękne ale jak bardziej do tego przysiądziesz nie jest to już tak kolorowe .........

eee nie będzie tak źle ale dzięki za radę
    pozdrawiam

To jest wyliczenie pod warunkiem że masz dużo kursantów , ale za 2,3 lata bum sie skończy i co wtedy .......

Nowy użytkownik

A jeszcze kilka spraw...
    -u mnie w mieście prawko 1400 zl
    -autko mam za 25 tyś , więc zwróci się po 2-3 latach

Nowy użytkownik

Cytat Napisał narcyz
    A jeszcze kilka spraw...
    -u mnie w mieście prawko 1400 zl
    -autko mam za 25 tyś , więc zwróci się po 2-3 latach
    policzmy szybko...
    700 rata za auto
    700 paliwo (gaz)
    350 plac+ sala
    100 księgowy
    200 telefon
    189 "zdrowotne"
    300 eksploatacja auta
    ----
    =ok 2500 miesięcznych kosztów
    czyli muszę mieć minimum 2 kursantów zeby wyjść na zero

Od dawna na forum

Fajne to twoje wyliczenie!

a gdzie biuro? w samochodzie?
    Kontakt tylko przez komórkę!

Pamiętaj że mając tylko 1 samochód musisz zostawic sobie zapas pieniędzy na nagłe awarie lub stłuczki.

Piszesz że auto sie zwróci po 2 latach, ale pomysl że za rok Twój WORD zmieni na np nowe Yarisy czy Corsy i trzeba wydać 40 kpln.

Prowadzenie własnego OSK to jest cieżka praca, ma niewiele wspólnego z praktyczną nauką jazdy i wymaga poświęcenia sporej ilości czasu.
    A jeśli ty zamierzasz byc właścielem, kierownikiem, wykładowca, instruktorem pracująć przy okazji na etacie(tak się domyslam ponieważ piszesz ze płacisz sama składkę zdrowotną) to najpierw spróbuj wydłużyć dobe do 40 godzin.

Zyczę ci powodzenia, ale przez myslenie że OSK to zyła złota (może dla tych co mają po 15 samochodów i wszystkie kategorie jest) i takie luźne wyliczenia mamy tyle firm krzaków!!

Czasem( szczególnie w zimie) małym OSK cieżko jest nawet 2 kursantów.
    I tak zaczyna się:
    zaniżanie cen,
    odliczanie godzin kursantom - żeby na paliwie oszczędzić
    Nie zakładnie zimówek, brak remontów w samochodach na NJ.

pozdrawiam

Użytkownik

norian, dlaczego widzisz "własny" OSK jako pasmo nieszczęść i narzekań. Kilku znajomych rozpoczynało własna działalność w pojedynkę, jeden samochód itd. Obecnie maja po kilka samochodów i żyją całkiem dobrze, dokupują nowe auta i sie kreci.jeżeli masz podejście do kursanta, jesteś dobrym nauczycielem i szanujesz kursanta i jego pieniądze zawsze będziesz miał komplet, nawet jeśli kurs będzie kosztował 2000zł. Wiecej optymizmu i radości. Ps. zus to ok. 300zł.

Użytkownik

narcyz, informuj o postępach, niedługo i mnie to czeka. Czy uważasz, ze auto sprowadzane będzie lepsze niż nowe z salonu. Patrze w perspektywie późniejszych napraw, no wiesz gwarancja itd. Niski koszt zakupu to nie wszystko.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia