Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Kurs instruktora nauki jazdy.

Jeśli ktoś jest zainteresowany kursem instruktora nauki jazdy, proszę o kontakt na PW lub na forum publicznym.
    Kurs dotyczy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, T.
    Kurs będzie organizowany w Białymstoku.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

ksu, będziesz szkolił kandydatów na instruktorów?

Od dawna na forum

W tych czasach ciekawe ilu będzie chętnych....

Użytkownik

Jak wygląda obecnie kurs na instruktora nauki jazdy? Chodzi mi o rozszerzenie uprawnień o kat. C. Mam uprawnienia instruktora kat.B od 3 lat i prawko C od co najmniej roku. Ile według nowych przepisów spędzę czasu na kursie na teorii i praktyce? Obowiązuje mnie również technika i taktyka jazdy w ODTJ prawda? Będę wdzięczna za szczegóły.

Mieszka w
    Podlasie

bambi napisała:
    Jak wygląda obecnie kurs na instruktora nauki jazdy?
    Jak wygląda, to się dopiero okaże, ponieważ będzie to pierwszy kurs "po nowemu", czyli z nowymi wymogami jakie obowiązują od 19 stycznia 2013 r.
    bambi napisała:
    Chodzi mi o rozszerzenie uprawnień o kat. C.
    Widzisz jest coś takiego jak kurs uzupełniający w przypadku rozszerzania uprawnień, tyle że tematyka jest taka sama jak w przypadku uzyskiwania uprawnień po raz pierwszy czyli kat. B lub A, bo to takie nazwijmy podstawowe kategorie, które można uzyskać nie posiadając żadnego doświadczenia w szkoleniu.
    Ogólna liczba godzin teoretycznych wynosi 130 i niestety nie ma podziału na szkolenie podstawowe i uzupełniające. W przypadku uzyskiwania uprawnień na kat.B lub A czyli podstawowych kategorii obligatoryjnie musi być 130 godzin. Nie ma za to określonej liczby godzin teoretycznych szkolenia uzupełniającego, choć jak napisałem wcześniej tematyka jest taka sama lecz ma dotyczyć kategorii na które rozszerzamy uprawnienia. W szczegóły nie chcę wnikać, bo jest to dosyć zawiłe i jak zwykle są luki prawne i niedopracowane przepisy, chociażby w terminologii i nazewnictwie. Dlatego podejrzewam, że co ośrodek organizujący kurs, to i inna będzie interpretacja. Poczytaj dokładnie ustawę i rozporządzenia, to zorientujesz się o co chodzi.
    bambi napisała:
    Mam uprawnienia instruktora kat.B od 3 lat...
    Potrzebne jest co najmniej 3-letnie doświadczenie w prowadzeniu szkolenia osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami w zakresie prawa jazdy kategorii B - dotyczy instruktorów osób ubiegających się o uzyskanie uprawnienia do kierowania pojazdami rozszerzających uprawnienia do prowadzenia szkolenia. Nie wystarczy więc posiadanie samych uprawnień, które np. leżą tylko w szufladzie.
    bambi napisała:
    Ile według nowych przepisów spędzę czasu na kursie na teorii i praktyce?
    Praktyka jest określona - 30 h. Dotyczy to kat.B, C, C1, D1, T, B+E, C1+E, D1+E, T lub pozwolenia.
    15 h - Kat. C+E, D+E. Kat. D - 25 h i kat.A- 10 h.
    Teoria jak wcześnie napisałem.
    bambi napisała:
    Obowiązuje mnie również technika i taktyka jazdy w ODTJ prawda?
    Zgadza się.

Mieszka w
    Podlasie

Zaczynamy kolejny kurs dla instruktorów. Gdyby ktoś był zainteresowany proszę pisać. Kurs rozpoczyna się w najbliższą sobotę.
    Na przełomie września i października organizujemy też warsztaty dla instruktorów. Cena warsztatów- 100 zł.

Mieszka w
    Podlasie

slowdzerson napisał:
    ksu, będziesz szkolił kandydatów na instruktorów?
    Tak, szkoliłem kandydatów na instruktorów.
    OSK_2 napisał:
    W tych czasach ciekawe ilu będzie chętnych....
    Na jednym kursie było 14 osób, na drugim 6.

Teraz też będzie organizowany kurs. 5 lutego 2016 r. będzie spotkanie organizacyjne.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia