Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
-
13-02-2015, 18:35 #1
-
13-02-2015, 20:37 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
-
14-02-2015, 10:11 #3
-
22-02-2015, 16:40 #4Użytkownik
Jak wygląda obecnie kurs na instruktora nauki jazdy? Chodzi mi o rozszerzenie uprawnień o kat. C. Mam uprawnienia instruktora kat.B od 3 lat i prawko C od co najmniej roku. Ile według nowych przepisów spędzę czasu na kursie na teorii i praktyce? Obowiązuje mnie również technika i taktyka jazdy w ODTJ prawda? Będę wdzięczna za szczegóły.
-
22-02-2015, 20:05 #5
bambi napisała:
Jak wygląda, to się dopiero okaże, ponieważ będzie to pierwszy kurs "po nowemu", czyli z nowymi wymogami jakie obowiązują od 19 stycznia 2013 r.Jak wygląda obecnie kurs na instruktora nauki jazdy?
bambi napisała:
Widzisz jest coś takiego jak kurs uzupełniający w przypadku rozszerzania uprawnień, tyle że tematyka jest taka sama jak w przypadku uzyskiwania uprawnień po raz pierwszy czyli kat. B lub A, bo to takie nazwijmy podstawowe kategorie, które można uzyskać nie posiadając żadnego doświadczenia w szkoleniu.Chodzi mi o rozszerzenie uprawnień o kat. C.
Ogólna liczba godzin teoretycznych wynosi 130 i niestety nie ma podziału na szkolenie podstawowe i uzupełniające. W przypadku uzyskiwania uprawnień na kat.B lub A czyli podstawowych kategorii obligatoryjnie musi być 130 godzin. Nie ma za to określonej liczby godzin teoretycznych szkolenia uzupełniającego, choć jak napisałem wcześniej tematyka jest taka sama lecz ma dotyczyć kategorii na które rozszerzamy uprawnienia. W szczegóły nie chcę wnikać, bo jest to dosyć zawiłe i jak zwykle są luki prawne i niedopracowane przepisy, chociażby w terminologii i nazewnictwie. Dlatego podejrzewam, że co ośrodek organizujący kurs, to i inna będzie interpretacja. Poczytaj dokładnie ustawę i rozporządzenia, to zorientujesz się o co chodzi.
bambi napisała:
Potrzebne jest co najmniej 3-letnie doświadczenie w prowadzeniu szkolenia osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami w zakresie prawa jazdy kategorii B - dotyczy instruktorów osób ubiegających się o uzyskanie uprawnienia do kierowania pojazdami rozszerzających uprawnienia do prowadzenia szkolenia. Nie wystarczy więc posiadanie samych uprawnień, które np. leżą tylko w szufladzie.Mam uprawnienia instruktora kat.B od 3 lat...
bambi napisała:
Praktyka jest określona - 30 h. Dotyczy to kat.B, C, C1, D1, T, B+E, C1+E, D1+E, T lub pozwolenia.Ile według nowych przepisów spędzę czasu na kursie na teorii i praktyce?
15 h - Kat. C+E, D+E. Kat. D - 25 h i kat.A- 10 h.
Teoria jak wcześnie napisałem.
bambi napisała:
Zgadza się.Obowiązuje mnie również technika i taktyka jazdy w ODTJ prawda?
-
14-09-2015, 10:50 #6
-
21-01-2016, 19:12 #7
slowdzerson napisał:
Tak, szkoliłem kandydatów na instruktorów.ksu, będziesz szkolił kandydatów na instruktorów?
OSK_2 napisał:
Na jednym kursie było 14 osób, na drugim 6.W tych czasach ciekawe ilu będzie chętnych....
Teraz też będzie organizowany kurs. 5 lutego 2016 r. będzie spotkanie organizacyjne.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks