Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
-
03-02-2016, 13:05 #1Nowy użytkownik
OSK i udokumentowany 3 letni staż pracy
Witam,
Mam zamiar na tę wiosnę otworzyć OSK w jednym z Podkarpackich miast. Temat był już pewnie aczkolwiek nie w takim stopniu żeby rozwiał moje wątpliwości. W art. 28 ust. 2 pkt 2 ww. ustawy o kierujących pojazdami jest zapisane jasno, że: "zatrudnia w ośrodku szkolenia kierowców co najmniej jednego instruktora posiadającego
uprawnienia oraz udokumentowaną 3-letnią praktykę w szkoleniu kandydatów na kierowców
pozwalającą na prowadzenie szkolenia w zakresie uzyskiwania uprawnienia do kierowania pojazdami
silnikowymi kategorii prawa jazdy określonej we wniosku, o którym mowa w ust. 4, lub sam jest
instruktorem spełniającym te wymagania"
W związku z tym mam kilka pytań:
1. W jaki sposób można udokumentować 3-letnią praktykę. Czasy są jakie są, praktykę mam ale OSK z którymi współpracowałem często nie dawały mi do ręki umowy. Ktoś powie, że bez umowy by nie jeździł, ok ale nie chodzi mi o opinie prywatne - chodzi mi o konkret - w jaki inny sposób można udokumentować staż pracy (np. w Starostwie podbite przeze mnie karty szkolenia ? wystarczą jako dowód?)
2. Jeżeli się nie uda - jak sądzicie, czy wystarczy zatrudnić instruktora z takim stażem ale żeby nie rozpisywać mu jazd, a jedynie aby widniał jako zatrudniony ? Czy taki instruktor musi jeździć.
Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi liczę na pomoc tego forum, które do tej pory nigdy mnie nie zawiodło
-
03-02-2016, 18:35 #2
W/g mnie w żaden.. Umowa jedynie.. No i zgłoszenie w Starostwie że pracujesz.. Jedynie spróbować wziąć ze Starostwa pismo, że zgłosiłeś zatrudnienie w OSk i trwa nadal..
Nigdzie nie jest napisane, że musi szkolic - ma być zatrudniony.. Możesz miec dwóch innych (bez tego stażu) i oni mogą jeździć..
Skonfrontuj sobie słowo "zatrudniony" - czy Starostwu wystarczy zlecenie.. Bo "zatrudniony" to może być wymóg etatu czyli umowa o pracę..
-
04-02-2016, 07:15 #3Nowy użytkownik
@silvox dziękuję za szybką podpowiedź na pewno z niej skorzystam i dopytam w Starostwie. Nie chcę narobić bigosu i problemów byłemu pracodawcy a przyszłemu konkurentowi natomiast będę próbował udowodnić swoją praktykę właśnie w Starostwie. Jeżeli się nie uda pozostanie drugi sposób tj. zatrudnienie instruktora. Dam znać po fakcie, gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł...
-
04-02-2016, 23:09 #4
bigwaldi napisał:
Np. przedkładając karty przeprowadzonych zajęć na których widnieje Twój numer uprawnień, książkę ewidencji osób szkolonych, gdzie widniejesz jako instruktor prowadzący, zaświadczenia o ukończeniu kursu, na których jest Twój numer jako instruktora prowadzącego szkolenie.1. W jaki sposób można udokumentować 3-letnią praktykę.
Tu nie chodzi o udokumentowanie stażu pracy, a praktyki i to 3- letniej.w jaki inny sposób można udokumentować staż pracy
Pewnie że tak.(np. w Starostwie podbite przeze mnie karty szkolenia ? wystarczą jako dowód?)
Nie musi prowadzić szkolenia. Ma po prostu być zatrudniony i w razie co służyć dobrą radą, dopóki instruktor bez 3- letniej praktyki sam jej nie zdobędzie.Jeżeli się nie uda - jak sądzicie, czy wystarczy zatrudnić instruktora z takim stażem ale żeby nie rozpisywać mu jazd, a jedynie aby widniał jako zatrudniony ? Czy taki instruktor musi jeździć.
Zatrudniony może być na podstawie przepisów kodeksu pracy, lub na umowę cywilnoprawną.
-
05-02-2016, 12:01 #5Nowy użytkownik
-
05-02-2016, 21:55 #6
-
07-03-2016, 19:12 #7Nowy użytkownik
sprawa rozwiązana... dużo czasu mi zeszło ale niestety... "taki mamy klimat".
Wydział komunikacji (chwała najwyższemu) sam sobie sprawdza czy dana osoba ma 3 letnią praktykę - także jedynie podajemy nr legitymacji naszego instruktora, a oni w systemie sobie sprawdzają czy taka osoba widnieje u nich w rejestrze. Normalnie Ameryka !
-
22-04-2016, 08:01 #8Nowy użytkownik
-
22-04-2016, 09:49 #9

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks