Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Nowy użytkownik

OSK i udokumentowany 3 letni staż pracy

Witam,
    Mam zamiar na tę wiosnę otworzyć OSK w jednym z Podkarpackich miast. Temat był już pewnie aczkolwiek nie w takim stopniu żeby rozwiał moje wątpliwości. W art. 28 ust. 2 pkt 2 ww. ustawy o kierujących pojazdami jest zapisane jasno, że: "zatrudnia w ośrodku szkolenia kierowców co najmniej jednego instruktora posiadającego
    uprawnienia oraz udokumentowaną 3-letnią praktykę w szkoleniu kandydatów na kierowców
    pozwalającą na prowadzenie szkolenia w zakresie uzyskiwania uprawnienia do kierowania pojazdami
    silnikowymi kategorii prawa jazdy określonej we wniosku, o którym mowa w ust. 4, lub sam jest
    instruktorem spełniającym te wymagania"

W związku z tym mam kilka pytań:
    1. W jaki sposób można udokumentować 3-letnią praktykę. Czasy są jakie są, praktykę mam ale OSK z którymi współpracowałem często nie dawały mi do ręki umowy. Ktoś powie, że bez umowy by nie jeździł, ok ale nie chodzi mi o opinie prywatne - chodzi mi o konkret - w jaki inny sposób można udokumentować staż pracy (np. w Starostwie podbite przeze mnie karty szkolenia ? wystarczą jako dowód?)
    2. Jeżeli się nie uda - jak sądzicie, czy wystarczy zatrudnić instruktora z takim stażem ale żeby nie rozpisywać mu jazd, a jedynie aby widniał jako zatrudniony ? Czy taki instruktor musi jeździć.

Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi liczę na pomoc tego forum, które do tej pory nigdy mnie nie zawiodło

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał bigwaldi Zobacz post
    w jaki inny sposób można udokumentować staż pracy
    W/g mnie w żaden.. Umowa jedynie.. No i zgłoszenie w Starostwie że pracujesz.. Jedynie spróbować wziąć ze Starostwa pismo, że zgłosiłeś zatrudnienie w OSk i trwa nadal..
    Cytat Napisał bigwaldi Zobacz post
    czy wystarczy zatrudnić instruktora z takim stażem
    Nigdzie nie jest napisane, że musi szkolic - ma być zatrudniony.. Możesz miec dwóch innych (bez tego stażu) i oni mogą jeździć..
    Skonfrontuj sobie słowo "zatrudniony" - czy Starostwu wystarczy zlecenie.. Bo "zatrudniony" to może być wymóg etatu czyli umowa o pracę..

Nowy użytkownik

@silvox dziękuję za szybką podpowiedź na pewno z niej skorzystam i dopytam w Starostwie. Nie chcę narobić bigosu i problemów byłemu pracodawcy a przyszłemu konkurentowi natomiast będę próbował udowodnić swoją praktykę właśnie w Starostwie. Jeżeli się nie uda pozostanie drugi sposób tj. zatrudnienie instruktora. Dam znać po fakcie, gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł...

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

bigwaldi napisał:
    1. W jaki sposób można udokumentować 3-letnią praktykę.
    Np. przedkładając karty przeprowadzonych zajęć na których widnieje Twój numer uprawnień, książkę ewidencji osób szkolonych, gdzie widniejesz jako instruktor prowadzący, zaświadczenia o ukończeniu kursu, na których jest Twój numer jako instruktora prowadzącego szkolenie.
    w jaki inny sposób można udokumentować staż pracy
    Tu nie chodzi o udokumentowanie stażu pracy, a praktyki i to 3- letniej.
    (np. w Starostwie podbite przeze mnie karty szkolenia ? wystarczą jako dowód?)
    Pewnie że tak.
    Jeżeli się nie uda - jak sądzicie, czy wystarczy zatrudnić instruktora z takim stażem ale żeby nie rozpisywać mu jazd, a jedynie aby widniał jako zatrudniony ? Czy taki instruktor musi jeździć.
    Nie musi prowadzić szkolenia. Ma po prostu być zatrudniony i w razie co służyć dobrą radą, dopóki instruktor bez 3- letniej praktyki sam jej nie zdobędzie.
    Zatrudniony może być na podstawie przepisów kodeksu pracy, lub na umowę cywilnoprawną.

Nowy użytkownik

@ksu - nie zawodzisz ! dzięki za podpowiedzi, jestem już po pierwszej rozmowie w starostwie, nie chcieli mi od razu odpowiedzieć - najpierw chcą się upewnić, więc jestem umówiony na kolejną rozmowę w poniedziałek. Dam znać jak wyszło

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Nie ma za co .
    Daj znać co Ci powiedzą.

Nowy użytkownik

sprawa rozwiązana... dużo czasu mi zeszło ale niestety... "taki mamy klimat".

Wydział komunikacji (chwała najwyższemu) sam sobie sprawdza czy dana osoba ma 3 letnią praktykę - także jedynie podajemy nr legitymacji naszego instruktora, a oni w systemie sobie sprawdzają czy taka osoba widnieje u nich w rejestrze. Normalnie Ameryka !

Nowy użytkownik

Cześć,
    Jeśli ktoś już przechodził przez proces otwierania OSK jeśli może, niech mi podpowie jak w rzeczywistości długo trwa czas od złożenia wniosku do rejestracji OSK ?

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

A nie ma ustawowego terminu ?? Prawde mówiąc nie grzebałem nigdy tak głęboko w przepisach, ale zawsze raczej na odpowiedx jest ustalony termin..

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Tagi dla tego tematu

Bookmarks

Uprawnienia