Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

Karta motorowerowa

Witam na forum.

Piszę ponieważ mam duży dylemat.
    Od połowy stycznia chce zacząć kurs prawa jazdy kat. B, więc muszę udać się do lekarza i do wydziału komunikacji po profil kandydata na kierowcę. Posiadam jeszcze nie wymienioną kartę motorowerową i tutaj mam problem, bo gdy nie zdam egzaminu a skończę 18 lat, nie będę mógł jeździć skuterem(karta motorowerowa traci swoją ważność), a czasami jest to jedyny transport do szkoły. Długo myśląc przyszedł mi jedyny sposób. Teraz będąc w wydziale komunikacji złożę wniosek o wymianę karty motorowerowej na prawo jazdy AM jednocześnie uwzględniając w tym nadanie PKK. Czy jest taka możliwość, czy ktoś ma lepszy pomysł jak to rozwiązać ? Wiem, że jak zdam na B, to będę mógł się poruszać motorowerem, ale co do czasu (nie chce za każdym razem płacić mandatu )

Z góry dziękuję za pomoc

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Witam.
    Możesz teraz wymienić na swój koszt kartę motorowerową na prawo jazdy kat.AM.
    PKK niezbędny do rozpoczęcia kursu i uzyskania prawa jazdy kat.B, to odrębna sprawa.
    Jeśli obawiasz się negatywnego wyniku z egzaminu na prawo jazdy kat.B, a motorower jest czasem Twoim środkiem transportu, to chyba jest to jedyne rozwiązanie. Do czasu nabycia prawa jazdy kat.B będziesz mógł korzystać z prawa jazdy kat.AM.

Nowy użytkownik

Dziękuję Ci bardzo za pomoc Nie obawiam się być może aż tak mocno o to, że nie zdam, ale nawet jak zdam to przez pewien czas i tak musiałbym czekać na dokument a jakoś do szkoły muszę się dostać

A w kwestii PKK, kurs mogę zacząć 18 stycznia (równo 3 miesiące przed 18-urodzinami). Czy jak pojadę do starostwa 9 stycznia to nie będzie żaden problem z wyrobieniem PKK ?
    Ostatnio edytowane przez silvox ; 06-01-2016 o 20:16

Mieszka w
    Podlasie

Nie ma za co. W zasadzie tylko potwierdziłem to co napisałeś
    Konrad_Prus napisał:

Nie obawiam się być może aż tak mocno o to, że nie zdam, ale nawet jak zdam to przez pewien czas i tak musiałbym czekać na dokument a jakoś do szkoły muszę się dostać
    Rozumiem. Będzie dobrze i poradzisz sobie
    Czy jak pojadę do starostwa 9 stycznia to nie będzie żaden problem z wyrobieniem PKK ?
    Swego czasu w niektórych starostwach był z tym problem i nie chciano generować profilu wcześniej niż 3 miesiące przed ukończeniem 18 roku życia. Myślę że teraz nie powinno być problemu, przynajmniej w moim starostwie nie ma problemu i wydają profile wcześniej.
    Pewnie wiesz, ale w ramach przypomnienia, aby wyrobić PKK musisz:
    - wypełnić wniosek o wydanie prawa jazdy
    - przedłożyć orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdem kat. B
    - dołączyć do wniosku jedną fotografię
    - dołączyć zgodę rodzica, lub prawnego opiekuna
    - okazać dokument tożsamości.
    Egzamin państwowy możesz zdawać miesiąc przed swoimi 18- tymi urodzinami.
    Powodzenia na kursie, a później na egzaminie .

Nowy użytkownik

Jeszcze raz wielkie dzięki Już chyba ostatnie pytanie. Orzeczenie lekarskie muszę mieć na kategorię AM i B. Czy lekarz wyda mi to na jednym orzeczeniu czy będę miał dwie karteczki ?
    Ostatnio edytowane przez silvox ; 06-01-2016 o 20:15

Mieszka w
    Podlasie

Jest to jedna grupa kategorii prawa jazdy, AM,A1,A2,A,B1,B,T i B+E, więc będziesz miał to na jednym orzeczeniu (blankiecie).

Nowy użytkownik

Dziękuję Ci bardzo Już chyba wszystko wiem. Pozostaje mi zrobić badanie i jechać do wydziału komunikacji

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez silvox ; 06-01-2016 o 20:15

Mieszka w
    Podlasie

Nie ma za co. Odezwij się po egzaminie
    Pozdrawiam.

Nowy użytkownik

Spoko, na pewno dam znać. Dzisiaj byłem już u lekarza i mam orzeczenie na kat. B i AM Teraz tylko w piątek po PKK i na kurs
    Ostatnio edytowane przez silvox ; 06-01-2016 o 20:14

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

@Konrad_Prus - nie cytuj kazdego posta.. Pisz odpowiedź w okienku na dole..

Cytat Napisał Konrad_Prus Zobacz post
    i na kurs
    A gdzie, jeśli nie tajemnica..

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia