Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

technika redukcji biegu przy skręcaniu

nie jestem instruktorem ale chciałem zapytać o zdanie fachowców; wiem, że robię błąd pokonując zakręt na wciśniętym sprzęgle przy redukcji. denerwuje mnie jednak wycie silnika i szarpnięcie przy redukcji przed zakrętem. Jak powinno się poprawnie wykonać ten manewr?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Spróbuj zwolnic przez zakrętem i zmień bieg na drugi, jak zwolnisz, to na pewno nie będziesz miał tego szarpnięcia .

Banned

spoko jakim smochodem jeździsz?
    Jaki zakręt pokonujesz?
    Przy jeździe na zakręcie podczas rozłączeni układu napędowego czyli wciśnięcie pedału sprzęgła, gdzie sprzegło rozłancza silnik od skrzyni biegów możesz doprowadzić do nie kontrolowanego poślizgu pojazdu zależy to od prędkości z jaką w chodzisz w zakręt, przyczepności kół i profilu zakrętu. Osobiście jeżeli wiem jaki to zakręt to bym się starał tak pokonać ten zakręt by pojazd podczas całego manewru jechał płynnie, a silnik mi nie wył bo, od tego jest skrzynia biegów, która służy do prawidłowego wykorzystania obrotów silnika
    Przypominam, że naciśnięcie pedfału sprzęgła służy do krutkotrwałego rozłączenia silnika od skrzyni biegów, do płynnego ruszenia, płynnej zmiany biegów i płynnego zatrzymania nic po zatym , na wciśniętym sprzęgle się nie jeździ podczas pokonywania zakrętów

Nowy użytkownik

Mam ten sam problem. A nie lepiej wyhamować przed zakrętem (mam na myśli zakręty 90 stopniowe) i w niego wejść, a potem zredukować i dać gazu?

Użytkownik
    Mieszka w
    małopolska

Re: technika redukcji biegu przy skręcaniu

Cytat Napisał emgie
    nie jestem instruktorem ale chciałem zapytać o zdanie fachowców; wiem, że robię błąd pokonując zakręt na wciśniętym sprzęgle przy redukcji. denerwuje mnie jednak wycie silnika i szarpnięcie przy redukcji przed zakrętem. Jak powinno się poprawnie wykonać ten manewr?
    hamujesz przed zakretem pakujesz bieg ,puszczasz sprzegło-w zakret wchodzisz zawsze na biegu!!!!!

Nowy użytkownik

należy dostosować bieg do prędkości

należy dostosować bieg do prędkości tak aby przy pokonywaniu zakrętu silnik pracował np na ok 2-3 tys obrotów. Poza tym redukcja nie służy do hamowania, Najpierw dostosowujemy prędkość do zakrętu hamując a następnie bieg do prędkości.

Od dawna na forum

Re: należy dostosować bieg do prędkości

Cytat Napisał tm10_2005
    Poza tym redukcja nie służy do hamowania,
    Dlaczego?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    konin

proponuję stosować technikę hamowania silnikiem, czyli po pierwsze noga z pedału gazu, drugie troszkę hamulca i pod koniec sprzęgło i ewentualnie niższy bieg. Są skrzyżowania i zakręty gdzie np. jadąc na trzecim biegu wcale nie trzeba redukować niżej wystarczy trochę wyhamować silnikiem przed "wejściem " w skręt.

Użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

Hamowanie silnikiem stosuję na codzień, niekiedy patrzę sobie na co chwilę zapalające się światła Stopu pojazdów z przodu podczas gdy ja ani razu nie byłem zmuszony do przełożenia nogi na hamulec. Ale zdarza się że redukuję bieg przed zakrętem bez używania hamulca po to by bardziej przyhamować silnikiem, podnieść obroty i w efekcie szybciej wyjść z zakrętu. Kiedyś puszczałem po prostu łagodnie sprzęgło aby uniknąć szarpnięcia a teraz staram się to zrobić z międzygazem. Może to i mniej ekonomiczna jazda i pewnie też nie najlepsza dla sprzęgła/synchronizatorów ale cóż, jazda ma też sprawiać frajdę

Nowy użytkownik

"Przy jeździe na zakręcie podczas rozłączeni układu napędowego czyli wciśnięcie pedału sprzęgła, gdzie sprzegło rozłancza silnik od skrzyni biegów możesz doprowadzić do nie kontrolowanego poślizgu pojazdu Exclamation zależy to od prędkości z jaką w chodzisz w zakręt, przyczepności kół i profilu zakrętu. Osobiście jeżeli wiem jaki to zakręt to bym się starał tak pokonać ten zakręt by pojazd podczas całego manewru jechał płynnie, a silnik mi nie wył bo, od tego jest skrzynia biegów, która służy do prawidłowego wykorzystania obrotów silnika Twisted Evil
    Przypominam, że naciśnięcie pedfału sprzęgła służy do krutkotrwałego rozłączenia silnika od skrzyni biegów, do płynnego ruszenia, płynnej zmiany biegów i płynnego zatrzymania nic po zatym , na wciśniętym sprzęgle się nie jeździ podczas pokonywania zakrętów Wink"

Ja pewnego razu za późno zmieniałam bieg, będąc już na zakręcie i rzeczywiście wpadłam w poślizg i wylądowałam na płocie.
    Teraz redukuje bieg przed zakrętem a w zakręt wchodzę wolno. Niech trąbią!

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia