Pilnie potrzebna konsultacja fachowca
Koledzy, mam dwa banalne pytania, na które nie znajduję jednoznacznej odpowiedzi, proszę o pomoc:
1) jakie warunki musi spełniać pojazd do egzaminowania na kat C - czy te zawarte w 217 stce, czy te z rozporządzenia ministra infrastruktury, bo one się zgoła wykluczają...
217 stka mówi tak:
tabela
Poz. Rodzaj uprawnienia Rodzaj pojazdu
1 2 3
1 KATEGORIA C samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 10 t i długości co najmniej 7 m
2 C1 samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 4 t i nieprzekraczającej 7,5 t
a rozporządzenie tak:
Na kat C dmc min 12 ton
mieć długość co najmniej 8 metrów
Naturalnie jest tam podanych więcej uwarunkowań, ale pytam o te rozbieżne.
Gdzie jest pies pogrzebany?? Być może któryś z moich aktów prawnych jest nieaktualny i stąd ten Meksyk... Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii
2) drugie pytanie jest jescze bardziej banalne - jakie są potrzebne dokumenty aby zapisać się na egzamin w WORD?
Wiem, spokojnie, na stronie każdego WORD'u jest wypisane, że zaświadczenie o ukończeniu kursu, orzeczenie lekarskie itd..itd... Tylko gdzie jest do tego podstawa prawna???Bo 217 stka mówi tylko o dowodzie uiszczenia opłaty za egzamin wniosek itp, ale nie wspomina o reszcie...
Bardzo uprzejmie dziękuję jeśli ktoś zechce ze mną pogłówkować
Pozdarwiam
Dominika
Re: Pilnie potrzebna konsultacja fachowca
Cytat:
Napisał Dominika
Gdzie jest pies pogrzebany??
Cytat:
Napisał 217
§ 70. Do dnia 30 września 2013 r. szkolenie i egzaminowanie kandydatów na kierowców, instruktorów i egzaminatorów może być prowadzone pojazdami wymienionymi w tabeli, z tym że pojazdy, o których mowa w poz. 1, 2, 6 i 7, powinny być obciążone co najmniej do połowy swojej dopuszczalnej ładowności.
Cytat:
Napisał Dominika
Tylko gdzie jest do tego podstawa prawna???
Par. 5 rozporządzenia w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami.
Pilnie potrzebna konsultacja fachowca
Witaj CMAN
Masz rację, lepiej pisać tu, na forum, niż przesyłać wiad. Prywatne, bo dzięki temu jeszcze inni skorzystają.
Za namiary i oświecenie w kwestii Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami bardzo dziękuję, chyba byłam już zbyt zmęczona wczoraj, żeby ogarnąć temat.
A co do tych warunków…widzisz, chodzi o pytanie na egzaminie na egzaminatora na kat C, Jaka jest minimalna długość ciągnika siodłowego z naczepą przewidzianego do egzaminowania kandydatów na kierowców w zakresie kategorii C + E – 14 metrów, tak, jak w warunkach technicznych, czy 12 metrów, jak w rozporządzeniu 217?
Czyli idąc za tym, co napisane w par 70, który mi zacytowałeś, wybieramy odpowiedz 12 metrów, bo do 2013 r. taka jest minimalna…
No i idąc jeszcze dalej, oznacza to, że te „większe” pojazdy, te wymienione w rozporządzeniu o warunkach technicznych nie muszą być wcale obciążone, czy tak?
Dziękuję, że mi pomagasz, że główkujesz ze mną, no i że zmuszasz do myślenia.
Pozdrawiam
Dominika
Re: Pilnie potrzebna konsultacja fachowca
Cytat:
Napisał Dominika
A co do tych warunków…widzisz, chodzi o pytanie na egzaminie na egzaminatora na kat C, Jaka jest minimalna długość ciągnika siodłowego z naczepą przewidzianego do egzaminowania kandydatów na kierowców w zakresie kategorii C + E – 14 metrów, tak, jak w warunkach technicznych, czy 12 metrów, jak w rozporządzeniu 217?
Czyli idąc za tym, co napisane w par 70, który mi zacytowałeś, wybieramy odpowiedz 12 metrów, bo do 2013 r. taka jest minimalna…
Co mogą wymyślić autorzy takich pytań i co w ogóle mogą mieć na myśli - nie podejmuję się nawet zgadywać.
Cytat:
Napisał Dominika
No i idąc jeszcze dalej, oznacza to, że te „większe” pojazdy, te wymienione w rozporządzeniu o warunkach technicznych nie muszą być wcale obciążone, czy tak?
Z tego co wiem, tak, ale pewności nie mam, więc lepiej gdyby wypowiedział się ktoś kto ma pewność/doświadczenie praktyczne w tym zakresie.