Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Bydgoszcz

Pilnie potrzebna konsultacja fachowca

Koledzy, mam dwa banalne pytania, na które nie znajduję jednoznacznej odpowiedzi, proszę o pomoc:

1) jakie warunki musi spełniać pojazd do egzaminowania na kat C - czy te zawarte w 217 stce, czy te z rozporządzenia ministra infrastruktury, bo one się zgoła wykluczają...
    217 stka mówi tak:
    tabela

Poz. Rodzaj uprawnienia Rodzaj pojazdu
    1 2 3
    1 KATEGORIA C samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 10 t i długości co najmniej 7 m
    2 C1 samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 4 t i nieprzekraczającej 7,5 t

a rozporządzenie tak:
    Na kat C dmc min 12 ton
    mieć długość co najmniej 8 metrów
    Naturalnie jest tam podanych więcej uwarunkowań, ale pytam o te rozbieżne.

Gdzie jest pies pogrzebany?? Być może któryś z moich aktów prawnych jest nieaktualny i stąd ten Meksyk... Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii

2) drugie pytanie jest jescze bardziej banalne - jakie są potrzebne dokumenty aby zapisać się na egzamin w WORD?
    Wiem, spokojnie, na stronie każdego WORD'u jest wypisane, że zaświadczenie o ukończeniu kursu, orzeczenie lekarskie itd..itd... Tylko gdzie jest do tego podstawa prawna???Bo 217 stka mówi tylko o dowodzie uiszczenia opłaty za egzamin wniosek itp, ale nie wspomina o reszcie...

Bardzo uprzejmie dziękuję jeśli ktoś zechce ze mną pogłówkować

Pozdarwiam

Dominika
    Jeżeli Pan zechce i będziemy żyli, zrobimy to lub owo. (Jk 4, 13-17)

Od dawna na forum

Re: Pilnie potrzebna konsultacja fachowca

Cytat Napisał Dominika
    Gdzie jest pies pogrzebany??
    Cytat Napisał 217
    § 70. Do dnia 30 września 2013 r. szkolenie i egzaminowanie kandydatów na kierowców, instruktorów i egzaminatorów może być prowadzone pojazdami wymienionymi w tabeli, z tym że pojazdy, o których mowa w poz. 1, 2, 6 i 7, powinny być obciążone co najmniej do połowy swojej dopuszczalnej ładowności.
    Cytat Napisał Dominika
    Tylko gdzie jest do tego podstawa prawna???
    Par. 5 rozporządzenia w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Bydgoszcz

Ktoś na innym forum podsunął mi przepis o ważności aktów prawnych, że ważniejsze są ustalenia ustawy niż rozporządzenia, i to się zgadza, tylko że obie te rzeczy są napisane w rozporządzeniach, jedno w 217stce, drugie w Rozporządzeniu Min Infr. w sprawie warunków technicznych pojazdów...
    I nadal kręcę się w kółko...

Pozdrawiam
    Dominika

Od dawna na forum

Cytat Napisał Dominika
    Ale odnośnie pojazdów egzaminacyjnych...nadal nie rozumiem...
    Wymagania wobec tych pojazdów są opisane w warunkach technicznych dla pojazdów i te wymagania muszą one spełniać.
    Z tym, że w drodze wyjątku, do września 2013 roku, pojazdy mogą spełniać warunki z tabeli 217 i to wystarczy (oczywiście warunki w niej niewymienione, a wymienione w warunkach technicznych nadal muszą być spełnione).

Cytat Napisał Dominika
    jeżeli rozszerza się zakres posiadanych uprawnień, to należy dołączyć ksero posiadanego prawo jazdy...tego nie ma w
    par. 5 ust. 1...
    Par. 5 ust. 1 pkt. 2 lit. b.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Bydgoszcz

Pilnie potrzebna konsultacja fachowca

Witaj CMAN

Masz rację, lepiej pisać tu, na forum, niż przesyłać wiad. Prywatne, bo dzięki temu jeszcze inni skorzystają.
    Za namiary i oświecenie w kwestii Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami bardzo dziękuję, chyba byłam już zbyt zmęczona wczoraj, żeby ogarnąć temat.

A co do tych warunków…widzisz, chodzi o pytanie na egzaminie na egzaminatora na kat C, Jaka jest minimalna długość ciągnika siodłowego z naczepą przewidzianego do egzaminowania kandydatów na kierowców w zakresie kategorii C + E – 14 metrów, tak, jak w warunkach technicznych, czy 12 metrów, jak w rozporządzeniu 217?
    Czyli idąc za tym, co napisane w par 70, który mi zacytowałeś, wybieramy odpowiedz 12 metrów, bo do 2013 r. taka jest minimalna…
    No i idąc jeszcze dalej, oznacza to, że te „większe” pojazdy, te wymienione w rozporządzeniu o warunkach technicznych nie muszą być wcale obciążone, czy tak?

Dziękuję, że mi pomagasz, że główkujesz ze mną, no i że zmuszasz do myślenia.

Pozdrawiam
    Dominika

Od dawna na forum

Re: Pilnie potrzebna konsultacja fachowca

Cytat Napisał Dominika
    A co do tych warunków…widzisz, chodzi o pytanie na egzaminie na egzaminatora na kat C, Jaka jest minimalna długość ciągnika siodłowego z naczepą przewidzianego do egzaminowania kandydatów na kierowców w zakresie kategorii C + E – 14 metrów, tak, jak w warunkach technicznych, czy 12 metrów, jak w rozporządzeniu 217?
    Czyli idąc za tym, co napisane w par 70, który mi zacytowałeś, wybieramy odpowiedz 12 metrów, bo do 2013 r. taka jest minimalna…
    Co mogą wymyślić autorzy takich pytań i co w ogóle mogą mieć na myśli - nie podejmuję się nawet zgadywać.

Cytat Napisał Dominika
    No i idąc jeszcze dalej, oznacza to, że te „większe” pojazdy, te wymienione w rozporządzeniu o warunkach technicznych nie muszą być wcale obciążone, czy tak?
    Z tego co wiem, tak, ale pewności nie mam, więc lepiej gdyby wypowiedział się ktoś kto ma pewność/doświadczenie praktyczne w tym zakresie.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia