Cytat:
Napisał
viko
ja tam znalzłem "nadjeżdżający".
Cytat:
Art. 26.6Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej.
Jest i o wjeżdżającym, jest i o stojącym.
Cytat:
I dodałbym iż ustawodawca wspomina owszem o autobusie i trolejbusie ale uważam że w kontekście takim iż on poprostu skąś wyjeżdża a dokładnie jak pisze dalej art. ..zamiar zmiany pasa ruchu lub wyjechania z zatoki na jezdnię.
Autobus/trolejbus mogą stać na przystanku, na pasie ruchu i ruszać bez zmiany pasa czy, tym bardziej z zatoki, a i tak będą włączającymi się do ruchu. Chociaż przepisy dają im pewne fory, zobowiązując innych kierujących umożliwienie im rozpoczęcie jazdy, kiedy sygnalizują wyjazd z zatoki lub zamiar zmiany pasa. O ruszającym autobusie/trolejbusie z przystanku znajdującego się na jezdni (pasie ruchu) nic nie jest napisane. Czyżby w takim przypadku też nie byliby włączającymi się do ruchu?
Cytat:
Art ten został dodany by podkreślić przywileje autobusu i trolejbusu a nie wskazanie kiedy on jest włączającym się do ruchu.
Stąd moje wątpliwości w postaci ostatniego pytania.
Cytat:
Takie moje zdanie -zatem należałoby nadal drążyć temat w kontekście pytania- "czy autobus ,trojlebus i tramwaj wykonują postój lub zatrzymanie wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego".
Jeśli nie to podlegają pod art 17.1 dlatego kolega dostał mandat. i choć nadal nie jestem do tego przekonany ale nie mam argumentu przemawiającego za tym iż zatrzymanie w celu wymiany pasażerów jest zachowaniem wynikającym z warunków na drodze.
Zatrzymanie, wg. mnie, nie wynika z przepisów ruchu drogowego. Znaki D-15/16/17 są znakami informacyjnymi. Nie nakazują zatrzymania, a jedynie określają miejsce, gdzie pojazd kom.publicznej może się zatrzymać w celu wymiany pasażerów.
Przychylałbym się do "wynikającego z warunków". Ale nie na drodze, bo przepis o tym nie mówi, a warunków.
Charakter pracy takich pojazdów podlega pewnym regułom i właśnie warunek zatrzymania się na przystanku jest w to ujęty.
Konkludując, tylko autobus/trolejbus rozpoczynający jazdę, wiążącą się ze zmianą lub wjechaniem na pas ruchu, są włączającymi się do ruchu. W innym przypadku oraz tramwaje nie są włączającymi.
Co rusz, co innego przychodzi mi do głowy.:p
Wcześniej napisałem:
Cytat:
Autobus/trolejbus mogą stać na przystanku, na pasie ruchu i ruszać bez zmiany pasa czy, tym bardziej z zatoki, a i tak będą włączającymi się do ruchu.