M.S. a w jakim programie otwierasz?
Printable View
M.S. a w jakim programie otwierasz?
Otwieram w Microsoft Word
PK
!|î=¤[1][Content_Types].xml ˘
[1]( [1]´”IkĂ0…ď…ţŁk±•ôPJ‰ťC—ch
˝Şň8Ő†4Ůţ}ÇNbJ‡6äbfľ÷ćÍHáŇčd
Tak u mnie wygląda to oświadczenie po otwarciu ;-) Oczywiście skopiowałem tylko kawałek.
Oświadczenia są zazwyczaj zapisane w .docx i żeby otworzyć potrzebny jest w miarę nowy Microsoft Word. :)
Czy mając rozszerzoną wersję Portalu OSK, można w jakiś sposób wykasować niewysłane informacje o rozpoczęciu kursu, które zostały dostarczone do Starostwa w formie papierowej?
Niestety nie ma opcji wykasowania błędnie wypełnionych lub niepotrzebnych ( bo na początku trzeba się było uczyć na błedach ;) ) zgłoszeń. Mnie tez to wkurza, bo niepotrzebnie mi zaśmieca stronę.
OK. Dzięki Wam za odpowiedzi. Pytałem bo kolega ma wersję rozszerzoną a i tak dostarcza informacje w formie papierowej ;-)
Do mnie ciągle przysyłają e-maile z propozycją wykupienia licencji na wersję rozszerzoną ;-)
a ja mam wykupioną wersje rozszerzoną do 10 czerwca i dziękuje - wole na papierze wszystko zgłaszać...
Mam pytanie odnośnie daty zakończenia szkolenia. W rubryce zakończenie kursu wpisujecie datę egzaminu wewnętrznego? Bo egzamin jest zakończeniem kursu... Czy może datę wystawienia zaświadczenia lub aktualizacji profilu? Pytam, bo czasami jest tak, że profil aktualizuję w innym dniu niż był egz. wew. bo kursant przychodzi dopiero po egz wew. praktycznym czasami nawet 2-3 dni później... Z góry dzięki za podpowiedzi ;)
Mazi napisała:
Tak.Cytat:
Mam pytanie odnośnie daty zakończenia szkolenia. W rubryce zakończenie kursu wpisujecie datę egzaminu wewnętrznego?
Mazi napisał:
Na obecny stan prawny tak. Mowa oczywiście o egzaminie wewnętrznym z wynikiem pozytywnym.Cytat:
Bo egzamin jest zakończeniem kursu...
Mazi napisała:
Osoba szkolona może zakończyć szkolenie dzisiaj, a PKK możesz zaktualizować w innym dniu, np. jutro, pojutrze.Cytat:
Czy może datę wystawienia zaświadczenia lub aktualizacji profilu?
Mazi napisała:
Można tak robić.Cytat:
Pytam, bo czasami jest tak, że profil aktualizuję w innym dniu niż był egz. wew. bo kursant przychodzi dopiero po egz wew. praktycznym czasami nawet 2-3 dni później...
Witam,
mam kilka pytań odnośnie aktualizacji i odesłania PKK do Starostwa po zakończonym szkoleniu.
Zaznaczam, iż korzystam z podstawowej wersji Portalu OSK.
1. Pobrałem PKK kursantów którzy zgłosili się do mnie na kurs.
2. Zgłosiłem rozpoczęcie kursu do Starostwa - w formie papierowej.
3. Po zakończonym szkoleniu (teoria i praktyka) zgłosiłem datę Egzaminu wewnętrznego do starostwa - w formie papierowej.
4. Przeprowadziłem Egzamin wewnętrzny w wyznaczonym terminie z wynikiem pozytywnym.
I teraz chciałbym za aktualizować PKK. Wchodzę w: "Kursanci" -> przy danym Kursancie klikam w "Szczegóły" -> przechodzę do "Profile Kandydata na Kierowcę" -> klikam "Aktualizuj" -> wpisuję "Datę rozpoczęcia", "Datę zakończenia", "Liczba godzin zajęć praktycznych", "Liczba godzin zajęć teoretycznych".
Czy to będzie wszystko jeżeli chodzi o aktualizację podstawowej wersji PKK, czy muszę wprowadzić jeszcze jakieś dane ?
- W zakładce: "Kursanci" -> "Szczegóły" -> "Egzamin wewnętrzny" - Brak jest jakichkolwiek wpisów (mimo iż zgłosiłem je do starostwa).
- Co więc z aktualizacją pozytywnego wyniku Egzaminu wewnętrznego - w starostwie mają to ustawić ? (skąd mają wiedzieć czy egzamin był pozytywny). Jak zgłaszałem Egzamin wewnętrzny do Starostwa powiedzieli mi tylko, że muszę po zakończeniu szkolenia w ciągu 14 dni zgłosić fakt zakończenia szkolenia wraz z uczestnikami kursu, Więc pomyślałem, że wprowadzą datę Egzaminu, którą zgłosiłem i wynik będę mógł uaktualnić sam, ale z tego co widzę zakładka "Egzamin wewnętrzny" jest czysta. Mam więc ten fakt także zgłosić w formie papierowej ?
Bardzo proszę o wyjaśnienie bo nie chciałbym, aby kursanci mieli problem z zapisaniem się na Egzamin Państwowy.
Dzięki ksu za pomoc :)
neoTz napisał:
To wszystko. Musisz jeszcze tylko w terminie 14 dni dostarczyć do Starostwa informację o zakończeniu kursu i wydaniu zaświadczenia o jego ukończeniu.Cytat:
Czy to będzie wszystko jeżeli chodzi o aktualizację podstawowej wersji PKK, czy muszę wprowadzić jeszcze jakieś dane ?
neoTz napisał:
Po tym, że zaktualizowałeś PKK, czyli wydałeś zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. Skoro wydałeś zaświadczenie, to znaczy, że wynik egzaminu wewnętrznego jest pozytywny.Cytat:
- Co więc z aktualizacją pozytywnego wyniku Egzaminu wewnętrznego - w starostwie mają to ustawić ? (skąd mają wiedzieć czy egzamin był pozytywny).
neoTz napisał:
W Starostwie nic nie wprowadzają do komputera, przynajmniej tak jest u mnie. Też wszystkie informacje dostarczam w formie papierowej, a te są archiwizowane w odpowiednich segregatorach.Cytat:
Więc pomyślałem, że wprowadzą datę Egzaminu, którą zgłosiłem i wynik będę mógł uaktualnić sam, ...
Datę egzaminu, jego wynik, liczbę popełnionych błędów masz mieć w dokumentacji kursu.
neoTz napisał:
Nie. Masz to mieć w dokumentacji kursu.Cytat:
Mam więc ten fakt także zgłosić w formie papierowej ?
neoTz napisał:
Do ustalenia egzaminu najważniejsza jest aktualizacja PKK. Reszta dla WORD-u jest nie istotna.Cytat:
Bardzo proszę o wyjaśnienie bo nie chciałbym, aby kursanci mieli problem z zapisaniem się na Egzamin Państwowy.
Mazi napisała:
Nie ma za co ;-)Cytat:
Dzięki ksu za pomoc...
Witam. Mam pytanie bo ja do 19 stycznia jako ukonczenie kursu wpisywalem date egzaminu wew. a za pare dni mam kontrole ze starostwa czy w takim przypadku czekaja mnie jakies konsekwecje z tego tytułu ?
Jaki nr zaswiadczenia wpisujecie w keos dla kursantow po 19 stycznia bo moje starostwo zadnych zaswiadczen juz nie potrzebuje po aktualizacji pkk i do ksiazki wydanych zasw. tez nic nie kazali wpisywac?
Ja z numerami zaświadczenia lece dalej po kolei. Tzn. np. do 19 stycznia wystawiłem 50 zaświadczeń to po 19 stycznia kolejne zaświadczenie, które wystawiam ma nr. 51 itd. :)
Rozumiem ale jak z kursantami z nr pkk przecież im żadnego zaświadczenia nie wystawiamy przynajmniej nie papierowego?
Nie wystawiamy ale zaświadczenie o ukończeniu kursu musisz mieć w dokumentacji OSK.
Tak ale skoro go nie wystawiamy w formie papierowej to jaki to ma byc druk? W starostwie powiedzieli ze w ksiażke wydanych zaświadczen
nie musze nic wpisywać to jak wpisać w keos???
Źle mnie zrozumiałeś tzn., to mój błąd źle to napisałem. Zaświadczenie o ukończeniu kursu w formie papierowej musi być w dokumentacji OSK.
Dzieki slowdzerson czyli to zaświadczenie które zanoszę do starostwa o ukończeniu kursu to takie samo mam mieć w dokumentacji osk. Jeszcze raz dzięki.
Nie wiem jakie zanosisz do starostwa. Generalnie nie ma wzoru jakie to zaświadczenie musi być. Ja w dokumentacji OSK zostawiam sobie zaświadczenie papierowe takie jak wystawiałem przed 19 stycznia.
pawflusio napisał:
Nie. Do Starostwa dostarczasz informację o zakończeniu kursu i wydaniu zaświadczenia o jego ukończeniu oraz dane osób które ukończyły kurs o których mowa w art. 27 ust.1 pkt.4 u.o.k.p., a w dokumentacji kursu dodatkowo musisz mieć zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w formie papierowej. Wzoru nie ma, więc możesz sobie takie zaświadczenie stworzyć na podstawie § 15 ust.1 rozporządzenia w sprawie szkolenia...Cytat:
Dzieki slowdzerson czyli to zaświadczenie które zanoszę do starostwa o ukończeniu kursu to takie samo mam mieć w dokumentacji osk.
Ja takie zaświadczenie sam sobie stworzyłem.
Co do reszty, to jest tak jak napisał slowdzerson.
No fakt, fakt, do starostwa nie zanosisz zaświadczenia o ukończeniu kursu tylko informację o zakończeniu kursu i wydaniu zaświadczenia o jego ukończeniu oraz dane osób które ukończyły kurs. Nie zwróciłem uwagi. Może dlatego, że ja wszystko elektronicznie załatwiam :)
Jak wrażenia z pracy z Portalem OSK w wersji rozszerzonej?
Powiem Ci, że nie narzekam. Fakt faktem trzeba rozpisywać tą całą teorie potem praktyke po kolei ale nie musze jeździć do starostwa, to jest ten plus. Byłem tylko raz spytać się czy wszystko w porządku jak im wysylam te zawiadomienia, powiedzieli, że w porządku i już tam nie jeżdżę :)
A ja dla odmiany miałam bardzo złe doświadczenia z pracy z tym Portalem... Jest bardzo nadgorliwy... Poza tym jeśli np. zapomniałam "wejść" w zakładkę kursanta i wpisać mu termin pierwszej godziny jazd to system nie upominał sie o te dane i wysyłałam niepełne zgłoszenie... W rezultacie Starostwo odrzucało przesłane zawiadomienie (czasami dopiero po miesiącu...), a ja nie mogłam już poprawić i przesłać nowego, bo kursan zakończył szkolenie i zaktualizowałam mu PKK, a w takim przypadku Portal nie umożliwia ponownego przesłania poprawionego pisma... Poza tym jeśli np. był błąd przy zgłaszaniu rozpoczęcia kursu to automatycznie Starostwo odrzucało również zawiadomienie o egz. wew. i zakończeniu szkolenia. Wówczas musiałam drukować wszystko w formie papierowej i zawozić do Starostwa... Marnowałam czas... Teraz przygotowuję wszystko w formie papierowej, ale nie wożę do Starostwa tylko podpisuję elektronicznie i przesyłam na Elektroniczną Skrzynkę Podawczą (mailem) - w odpowiedzi dostaję zawsze Urzędowe Poświadczenie Dostarczenia, które drukuję i dopinam do dokumentacji kursu lub kursanta. Dla mnie łatwiej i szybciej...
Wiecie co? Chyba za szybko pochwaliłem ten Portal hehe.
Starostwo odrzuciło mi zgłoszenie o rozpoczęciu kursu. Napisali, że w zgłoszeniu nie było godzin zajęć teoretycznych.
Oczywiście ja rozpisywałem daty i godziny zajęć nie wiem dlaczego tak sie stało.
Wydrukowalem sobie z Portalu to zgłoszenie i oczywiście były tam daty i godziny.
Zawiozłem to do starostwa to nie przyjeli powiedzieli, że mógł być jakiś błąd i żebym im jeszcze raz to zgłoszenie wysłał przez portal.
No to wysłałem. Zobaczymy co będzie.
Podejrzewam dlaczego tak sie stało. Bo jak drukuje to zgłoszenie to jest to na dwóch stronach. Może Portal z jakiś powodów wysyła zamiast dwie to jedną stronę. Nie wiem:/
Mazi napisała:
slowdzerson napisał:Cytat:
A ja dla odmiany miałam bardzo złe doświadczenia z pracy z tym Portalem...
Dzięki za opinie ;-), a tych pozytywnych jest chyba bardzo mało...Cytat:
Wiecie co? Chyba za szybko pochwaliłem ten Portal hehe....
Doszły mnie słuchy, że w Portalu OSK można używać zamiast cyfrowego podpisu Profilu zaufania, prawda?
Jeśli nie to w jaki sposób można zaktualizować PKK bez podpisu? W formie papierowe? Co trzeba dostarczyć do starostwa?
Ja też zostawiam sobie kopię numeru PKK, gdyż w KEOS nie ma gdzie go wpisać, choć przepisy tego wymagają.
Moze mi ktoś powiedzieć, czy jak zwróciłam profil, po zaktualizowaniu, można go pobrać jeszcze raz? Powiedzmy, że przez pomyłkę, dwa podobne nazwiska, zaktualizowałam nie te osobę co trzeba. Mogą pobrać profil jeszcze raz? Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?
Nie da się zaktualizować w formie papierowej... I zgodnie z Ustawą i Rozporządzeniem musi być podpis elektroniczny kwalifikowany... Z tego co wiem, to Profilu zaufania można używać, ale do wysyłania dokumentów do starostwa (tylko nie przez Portal OSK a przez EPUAP), ale nie do aktualizacji PKK.
witam koledzy czy coś wiecie co się dzieje z portalem SPSADAMI, że niemożna się zalogować od kilku dni
podczas zapisów wziąłem od kursanta dowód i PKK, sprawdziłem czy się zgadza i pobrałem go dzień później, bo nie zepsuł mi się internet, czy może być z tego jakiś problem?Data pobrania na str. jest dzień późniejsza niż data rozpoczęcia kursu.
Druga sprawa, zapomniałem osobie na kursie uzupełniającym pobrać PKK, a wpisałem ją do książki i wydrukowałem paragon, nie mam kontaktu do tej osoby. Czy będzie problem podczas kontroli?
Pisząc kurs uzupełniający masz na myśli jazdy dodatkowe, tak? Bo właśnie takie jazdy nazywa się kursem uzupełniającym... W starostwie powiedziano mi, że kursów uzupełniających im się nie zgłasza, więc pewnie nie pobiera się również PKK... I nie wiedziałam, że wówczas wogóle kursant posiada PKK... ;)
Może ksu będzie lepiej zorientowany odnośnie obu pytań. :?