Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Nowy użytkownik

System wykładów teoretycznych?

Witam!
    Wybieram się właśnie na prawo jazdy i jestem zainteresowany ofertą z dwóch ośrodków - przy czym nie wiem którą wybrać. Różnica polega na tym, że w jednym z tych ośrodków wykłady teoretyczne sa 2 razy w tygodniu no i bodaj po 2 pierwszych tygodniach w trakcie trwania jeszcze nauki teoretycznej rozpoczynaja sie również jazdy. Druga oferta z kolei jest taka, że wykłady teoetyczne są przez 2 pierwsze tygodnie dzień w dzień odrazu 30 godzin i dopiero po ich przejściu zaczyna sie praktyka. Jako że jestem zupełnie zielony z tego tematu prosiłbym o radę - która wersja lepsza, czy wogóle ma to jakiekolwiek znaczenie w późniejszej nauce, czy egzaminie.
    Z góry dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Jastrzębie Zdrój

Witam, ja poszłam do takiego ośrodka, gdzie jazdy zaczęłam już po bodajże drugim wykładzie. :P i bardzo sobie to chwale , po prostu, dzięki temu ze tak szybko zaczęłam jazdy to mogliśmy przynajmniej na następnych wykładach porozmawiać ze wszystkimi o błędach jakie popełniamy itp. itd. o różnych sytuacjach na drodze. Pozdrawiam i zachęcam do tego aby iść do ośrodka gdzie zaczyna się jazdy jak najwcześniej.

Sabina
    "Bo wszystko to iluzją jest i magią i zdarza się raz na milion..."

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Będzin.Czeladź,Sosnowiec

Zgodnie z Ustawą rozpoczęcie jazd może nastąpić po zaliczonym pozytywnie egzaminie wewnętrznym z teorii.
    Bez komentarza.
    Pozdrawiam
    Spokojny instruktor z Zagłębia

Od dawna na forum

Oczywiście zajęcia praktyczne można rozpocząć dopiero po zakończonej teorii, ale dlaczego Włodku twierdzisz, że trzeba zdać egzamin teoretyczny?
    Przecież rozporządzenie mówi, że:

5. Po zakończonym szkoleniu podstawowym lub dodatkowym, przeprowadzany jest egzamin wewnętrzny zgodnie z zasadami przeprowadzania egzaminu wewnętrznego na kursie dla kandydatów na kierowców.
    Szkolenie podstawowe składa się zarówno z zajęć teoretycznych, jak i praktycznych.
    I drugi fragment:

2. Do egzaminu może przystąpić osoba, która odbyła co najmniej minimalną wymaganą programem ilość godzin zajęć teoretycznych i praktycznych.
    Ze wskazaniem na teoretycznych i praktycznych.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Jastrzębie Zdrój

Witam, egzamin wewnętrzny zdałam na mniej więcej 5 wykładach a już dawno skończyłam jazdy i wykłady i teraz czekam na egzamin :/ już się nie moge doczekać egzamin mam 14 marca

Pozdrawiam
    Sabina

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Będzin.Czeladź,Sosnowiec

Cytat Napisał cman
    2. Do egzaminu może przystąpić osoba, która odbyła co najmniej minimalną wymaganą programem ilość godzin zajęć teoretycznych i praktycznych.
    Ze wskazaniem na teoretycznych i praktycznych.
    To uważasz,że powinny być 2 punkty?
    Do egzaminu teoretycznego może przystąpić osoba, która odbyła co najmniej minimalną wymaganą programem ilość godzin zajęć teoretycznych.
    Do egzaminu praktycznego może przystąpić osoba, która odbyła co najmniej minimalną wymaganą programem ilość godzin zajęć praktycznych.
    Wtedy byłoby jednoznacznie???
    Ja nie dopuszczam do jazdy osób,które nie zdadzą teorii. Są po prostu niebezpieczni. A ja chcę trochę pożyć.
    Zauważ,że WORD też nie dopuszcza do jazd osób, które nie zaliczyły testów.
    Więc chyba mój tok myślenia jest odrobinę bardziej prawidłowy.
    Oczywiście każdy ośrodek odpowiada za to co robią jego instruktorzy i nie mnie "maluczkiemu" zwracać na to uwagę.
    Pozdrawiam

Od dawna na forum

Cytat Napisał Włodek
    Wtedy byłoby jednoznacznie???
    Wtedy tak, a obecnie jest, może nie wprost, ale również moim zdaniem jednoznacznie.

Cytat Napisał Włodek
    Ja nie dopuszczam do jazdy osób,które nie zdadzą teorii. Są po prostu niebezpieczni. A ja chcę trochę pożyć.
    Może i są niebezpieczni, ale ci co zdadzą, też się mogli tylko nauczyć odpowiedzi na pamięć, a poza tym dawniej przecież nie było żadnych egzaminów wewnętrznych, ani na końcu, ani w środku kursu i jakoś przeżyłeś

Cytat Napisał Włodek
    Zauważ,że WORD też nie dopuszcza do jazd osób, które nie zaliczyły testów.
    Tak, tylko że to wynika z konkretnego paragrafu, podobnie jak kolejność egzaminów wewnętrznych.

Gdyby iść Twoim tokiem myślenia, to WORD'y powinny dopuszczać do egzaminu teoretycznego już po zaliczeniu teorii i wewnętrznego teoretycznego, a nie dopiero po zakończeniu całego kursu.

Nadal myślę, że w świetle paragrafów egzamin teoretyczny powinno się przeprowadzać dopiero po zakończonym szkoleniu.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Będzin.Czeladź,Sosnowiec

Cytat Napisał cman
    Gdyby iść Twoim tokiem myślenia, to WORD'y powinny dopuszczać do egzaminu teoretycznego już po zaliczeniu teorii i wewnętrznego teoretycznego, a nie dopiero po zakończeniu całego kursu.
    Niestety nie. Rolą instruktora praktycznej nauki jazdy jest wyrobienie umiejętności zastosowania teorii w praktyce.
    Jeżeli kursant olewa teorię to instruktor podczas jazd musi przeprowadzać powtórne wykłady. Czy teraz rozumiesz o co mi chodzi?
    Przychodzą do mnie kursanci z innych szkół i naprawdę muszę się dobrze napracować, by podczas jazdy tłumaczyć
    zasady ruchu,znaczenie znaków drogowych nie wspominając o tym,że mają wyrobione złe nawyki, które należy zniwelować.
    Pozostanę przy swoim sposobie uczenia i nie dopuszczę do jazd analfabety, który nie rozróżnia znaku zakazu od informacyjnego. To tyle w tym temacie i uważam go za zakończony.(sorry)
    Pozdrawiam

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Jastrzębie Zdrój

A ja uważam, że do jazd powinny być dopuszczone osoby które po prostu łatwo przyswajają teorię i tyle Mi udało się to dosyć szybko I jakoś nie mam problemu z rozróżnianiem znaków

Użytkownik
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza

Cytat Napisał Sabina1987
    A ja uważam, że do jazd powinny być dopuszczone osoby które po prostu łatwo przyswajają teorię i tyle
    A jak ktoś trudno ją przyswaja, to należy mu zabronić jazdy samochodem?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia