Pokaż wyniki od 31 do 40 z 151
Temat: egzamin warszawa
-
09-02-2009, 14:23 #31Banned
-
09-02-2009, 20:54 #32Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Warszawa
Zdawałem 8go lutego na Odlewniczej w Wwie , niestety jeden błąd za dużo i musze próbować znowu.Pytania i trudne i nie do końca wiadomo "co autor miał na mysli".Mam nadzieję,że zdawalność na tym poziomie zainteresuje kogoś odpowiedzialnego za te testy i zweryfikuje ten system do poziomu normalności.Druga niezrozumiała sprawa to wyniki jakie są serwowane tym co oblali.Ja osobiście nie prosiłem o taki wydruk (szkoda papieru) ale jeden z kolegów odebrał i były tylko nr pytania z zapisaną obok informacją "poprawna", "błędna" i nic więcej. Skończyłem i szkołę średnią i wyższe studia, ale nigdy nie spotkałem się z taką METODĄ wytykania błędów bez możliwości zweryfikowania swojej odpowiedzi. Wygląda na to, że może autor tych pytań boi się kompromitacji bo nie wszystkie pytania i odpowiedzi są właściwe.To jakieś wielkie nieporozumienie i nowatorska metoda przeprowadzenia egzaminów ,gdzie zawsze egzaminator ma rację (mam zupełnie inne w tej materii doświadczenia).Na koniec jeszcze jedna ciekawostka , ja zdaję na kat B i A ale był jeden gosć który zaliczył już z wynikiem pozytywnym egzamin kat B ,C i chyba miał zdawać na D lub C+E i za każdym razem pełne egzaminy z testu podstawowego, konspektu, o placu manewrowym nie piszę bo to sprawa oczywista, że trzeba zdawać. To tak jakby nasi szanowni członkowie komisji po każdym ukończonym przez nich szkoleniu zakończonym egzaminem mieli powiedzmy pisać egzamin dojrzałości. Ktoś powinien tym tematem się zainteresować(może Wojewoda by to przeczytał i sie zastanowił co wyprawiają mu podlegli pracownicy).Ponieważ mam jeszcze jedną szansę na zdawanie bez kursu dodatkowego chyba zaryzykuję gdzieś poza mazowieckim bo tu zdawalność na poziomie kilku procent nie zachęca do podjecia tego wyzwania.Chętnie wymienię poglądy na tym forum, zachęcam do dyskusji.Pozdrawiam wszystkich obecnych i tych przyszłych instruktorów.
-
10-02-2009, 11:12 #33Od dawna na forum
- Mieszka w
- Radom
Zgadzam się w 100% z kolega NEMO. Też zdawałem 8 lutego i było to moje 2 podejście. Niestety poległem...2 błędy za dużo. Teraz dokształt i uciekamy ze stolicy.
Co do pytań...są i trudne i łatwe...na to nie ma reguły. Kwestia jaki test się trafi. Ale z czego się uczyć to ja już sam nie wiem. KRD umiem, Dzienniki Ustaw też, a mimo to nie znam odpowiedzi na 1/3 pytań
Co do wyników...faktycznie sposób w jaki ogłaszają wyniki (wydruk dla zainteresowanych) jest lekko śmieszny. Po takim stresie mało kto pamięta treść pytania nr 14 w teście podstawowym....jedyne czego się dowie to...BŁĘDNA
Faktycznie mógłby ktoś zerknąć na sposób egzaminowania na Odlewniczej. Rozumiem że wprowadzili system testów komputerowych aby usprawnić przebieg samego egzaminu...ale te pytania co dołożyli
beznadzieja...niech przynajmniej umieszczą gdzieś bazę pytań, tak jak jest np we Wrocławiu.
Pozdrawiam
-
10-02-2009, 16:51 #34Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Warszawa
Witam "Virusapl1".
Dzięki za poparcie i podobny światopogląd, ale myślę żeby rzeczywiście kogoś z "góry" doinformować o tej niezwykłej samowoli i lekceważeniu ludzi którzy przyszli zdać egzamin ZAPŁACILI za niego wcale nie małą kwotę i odeszli od kasy z przysłowiowym kwitkiem.
To tylko w tym kraju może się zdarzyć.
Zgadzam się,że nie wszystkie pytania są tak trudne żeby ich nie dało się rozwiązać, ale wśród tych nawet pozornie łatwych można doszukiwać się ukrytych treści.
Jeden ze zdających dawał przykład pytania:
"Na światłach drogowych można jechać:"
a-na wszystkich drogach
b-powinny oświetlać drogę na min 100m
c-przy 50km/h powinny zapewnić dobrą widoczność
Zastanawiam się jak bym miał na to pytanie odpowiedzieć. Na pewno odp B jest prawidłowa, myślę, że A również ,mimo,że Ustawa określa to nie do końca precyzyjnie; przypomnę"od zmierzchu do świtu na nieoświetlonych drogach można używać świateł drogowych" i tu pytanie jakie to są nieoświetlone drogi bo ja jeżdżąc trochę po Polsce jadę odcinkiem drogi gdzie jedna osoba uzna go za dostatecznie oświetlony, a druga stwierdzi, że pewniej będzie się czuła jadąc na światłach drogowych i tu zaczyna sie problem co też autor pytania miał na myśli.
Czy tylko te drogi nieoświetlone to odpowiedź A jest dobrze zaznaczyć ,czy może również te oświetlone. Ja zaznaczyłbym odpowiedź A.
Najwięcej problemu miałbym z odpowiedzią C bo rzeczywiście jadąc prostym odcinkiem drogi50km/h światła drogowe zapewniać powinny dobrą widoczność ,ale już na drodze krętej jazda na nich jest niewskazana i z tym punktem odpowiedzi do końca bym polemizował.
Jeśli ktoś ma na ten temat inne zdanie to zapraszam do zajęcia stanowiska w tym temacie .
Myslę ,że dobrze jest na tym forum podawać przykłady innych pytań i wspólnie rozwiązywać wątpliwości.
Pozdrawiam
-
10-02-2009, 22:20 #35Nowy użytkownik
- Mieszka w
- warszawa
ja jestem jeszcze przed wewnetrznym ale tak czytajac co dzieje sie na panstwowym łapie sie za głowe i zastanawiam sie czy jest sens wogle zdawac w wawie.szkoda chyba nerwów i pieniedzy.ale tak szczerze panowie przyszli instruktorzy wypadAło by sie zgadac i cos z tym zrobic jakies pismo petycja do wojewody niech oni wszyscy w koncu uspokoja sie i traktuja nas jak ludzi.co wy koledzy na to zeby zebrac kilka podpisów badz mała ekipe udac sie do wojewody.moze to mało realne ale warto sprubowac.
-
11-02-2009, 14:57 #36Banned
-
11-02-2009, 16:15 #37Od dawna na forum
- Mieszka w
- Radom
Witam
Napisał Drivter1234
oczywiście że można zdawać w innym mieście. Powiedziałbym że nawet bardzo wskazane po tym co sie na Odlewniczej dzieje
ja osobiście przenoszę papiery do Lublina...tam są przynajmniej i pytania normalne z normalnymi odpowiedziami no i komisja...ta ze stolicy to jest jedno wielkie nieporozumienie 
Co do bazy pytań...to każde miasto wojewódzkie ma ułożone swoje pytania
z tego co widziałem pytania w Lublinie...nie trzeba strzelać...odpowiedzi są proste i oczywiste i nie trzeba się usilnie domyślać "co miał na myśli autor".
Ja się raczej na najbliższą sesję nie załapię bo muszę dokupić dokształt...ale może się uda...
Pozdrawiam
-
12-02-2009, 11:35 #38Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Warszawa
Dzień dobry wszystkim Kolegom,
na pytanie które zadał Kolega viruspl1 z testu,
ja zaznaczyłbym tylko odpowiedzi A i B, C nie bo w Dz.U. nr 32 w załączniku nr 6 jest paragraf 2 ( tabela ),
która dla świateł drogowych mówi : " wymagania świetlne- 1) powinny dostacznie oświetlać drogę conajmniej 100 m przy dobrej przejrzystości powietrza" i nic nie ma mowy o związku z prędkością. Jedyny zapis odnośnie prędkości jest w tym samym Dz.U. 32 paragraf 12 ust.1 pkt.1 :" pojazd wyposaża się w światła zewnętrzne- 1) drogowe- pojazd samochodowy,którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h"
To też moim zdaniem nie rozstrzyga na tak za odp.C
Jak już wiem z wielu pytań które padają szkoleniu,egzaminie wew. czy państwowym trzeba udzielać odpowiedzi dokładnie tak jak stanowi ustawa lub inne przepisy , a nie jak się nam na logikę i z codziennej praktyki wydaje.
Tak też wydaje mi się jest też z pytaniem o używanie świateł drogowych - jeśli w art.52 ust.3 jest: " w czasie od świtu do zmierzchu, na nieoświetlonych drogach...kierujący pojazdem może uzywać świateł drogowych..." - odpowadam tak, na każdych drogach bo nie jest nic tutaj sprecyzowane i nieważne jest rozważanie jak sam uważam którą drogę za taką uważam.
Trzeba jak niemiecki żołnierz- jest rozkaz , wykonać nie wnikać ! Na uzasadnienie mojej tezy powiem wam co usłyszał na kursie kolega od prowadzącego zajęcia z przepisów ruchu drogowego- kolega podał definicję pojazdu silnikowego: " Pojazd silnikowy to KAŻDY pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego" a prowadzący :" Taaak??!! KAŻDY ??
co Pan za bzdury opowiada a łódź podwodna też??"
Dobre co ? Nie ma w przepisie słowa każdy więc nie można się wyrwać, nie można być mądrym tylko zaliczyć test
Uff..rozpisałem się...pozdrawiam
-
12-02-2009, 11:41 #39Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Warszawa
Jeszcze słowo-
fakt należałoby draniom zajrzeć do d..y, nie wiem czy Wojewoda coś z tym zrobi ale może warto spróbować, bo nieraz są przykłady z życia że najgorsza taktyka to kłaść uszy po sobie.
Poza tym niech pokażą przepis który mówi że nie można dostać własnych wyników z treścią pytań.
Co do następnych terminów w woj.mazowieckim to 22 luty Radom, 29 luty najprawdopodobniej Ostrołęka.
A Lublin... nie wiem jak to jest czy doniesienia o ich łatwości nie są przesadzone- kolega z kursu ma znajomą instruktorkę która w Lublinie zdała 3 razy zanim zdała, więc...
-
12-02-2009, 12:46 #40Od dawna na forum
- Mieszka w
- Radom

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks