Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 151
    Od dawna na forum

Cytat Napisał Nemo
    Kolega CMAN. Niestety ale uważam że pytanie nr I jest bardzo sprytne a prawidłowa odpowiedx to C.
    Zaraz wyjaśnię: kat B można już zrobić mając lat 18, kat C tak samo, natomiast kat D w wieku dopiero 21lat czyli tym samym co zgodę na prowadzenie pojazdu uprzywilejowanego.
    No rzeczywiście bardzo sprytne...
    Więc mam np. 40 lat, prawo jazdy kat. B i spełniam pozostałe wymagania, a mimo to, wg tego pytania, nie mogę prowadzić pojazdu uprzywilejowanego?
    Albo mam np. 21 lat, prawo jazdy kat. D i nie mam badań psychologicznych, a mimo to, wg tego pytania, mogę prowadzić pojazd uprzywilejowany?

Cytat Napisał Nemo
    Pytanie II Myślę, że jednak dokładna analiza Art 30 pozwoli Ci znaleźć odpowiedź na to czy opady deszczu to zmniejszona przejrzystość powietrza bo ja co do tego nie mam wątpliwości
    A ja nadal mam. Jakbyś mógł przedstawić mi konkretne sformułowania, które świadczą o tym, że każde opady deszczu oznaczają automatycznie zmniejszoną przejrzystość powietrza (tylko podkreślam, sformułowania, a nie cytat artykułu).

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

Odpowiadam. Pytanie I: nie ma dokładnie nigdzie napisana ile kropel deszczu musi spaść na metr kwadratowy powierzchni bo tego nikt by nie obliczył jedynym kryterium jest sam opad czy będzie to deszcz w postaci ulewy, czy mały kapuśniaczek ustawodawca określił to jako "zmniejszona przejrzystość powietrza"i podkreślam moim zdaniem tak to należy rozumieć.
    Pytanie II to odpowiedź moja brzmi następująco:
    po pierwsze na egzaminie musisz być zdany tylko na siebie i o żadnym wyjaśnianiu wątpliwości w jego trakcie mowy być nie może, nikt Ci takiej szansy nie da.Co zaś się tyczy meritum sprawy to uważam że jednak kat D prawa jazdy spełnia w tym przypadku dwa podstawowe warunki do jazdy samochodem uprzywilejowanym(wiek i uprawnienia ) czego w przypadku pozostałych kategorii już nie ma. Co się tyczy pozostałych warunków (badania lekarskie,psychologiczne itp)to już temat wtórny bo 18latek posiadający nawet uprawnienia kat B i C i tak jeżdzić "karetką " nie może.

Od dawna na forum

Cytat Napisał Nemo
    ...jedynym kryterium jest sam opad czy będzie to deszcz w postaci ulewy, czy mały kapuśniaczek ustawodawca określił to jako "zmniejszona przejrzystość powietrza"i podkreślam moim zdaniem tak to należy rozumieć.
    No to widzę, że nadal tego nie rozumiesz.

Cytat Napisał PRD
    Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami...
    Czyli, w warunkach zmniejszonej przejrzystości, spowodowanej np. deszczem, o ile ta zmniejszona przejrzystość (w związku z deszczem) występuje.

Może pomoże analogia:
    Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy po drodze posypanej piaskiem, spowodowanym wywrotką, koparką lub innymi przyczynami.
    I samo to, że drogą przejedzie koparka, to wcale nie znaczy, że ta droga musi być koniecznie posypana piaskiem.

A co do pojazdu uprzywilejowanego, to ja wiem, że można sobie na różne sposoby tłumaczyć, ale pytanie nadal pozostaje bardzo nieprecyzyjne.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

A co do pojazdu uprzywilejowanego, to ja wiem, że można sobie na różne sposoby tłumaczyć, ale pytanie nadal pozostaje bardzo nieprecyzyjne......jak cała masa innych pytań.
    Czyli, w warunkach zmniejszonej przejrzystości, spowodowanej np. deszczem, o ile ta zmniejszona przejrzystość (w związku z deszczem) występuje.
    ....tylko kto ma to ocenić i jakie zastosować kryteria....Ja to odbieram w jeden możliwy, dla mnie wytłumaczalny sposób:mamy opad(deszcz , śnieg ) występuje zmniejszona....i to chyba miał na myśli ustawodawca. Rozbieranie tego na czynniki pierwsze nic nie daje, jedynie może pogłębić u zdających i tak dużą frustrację.

Od dawna na forum

Tutaj pada deszcz i widoczność jest istotnie ograniczona:

Tutaj również pada deszcz, ale widoczność wcale nie jest ograniczona:

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

Kolego jedynie co mogę w tej sytuacji zrobić to poradzić Ci byś odszukał autora tego zapisu i spytał go co sie kryje pod "zmniejszona przejrzystość powietrza" , bo ja mimo że się z Tobą zgadzam co do różnicy w tych dwóch zdjęciach to polemika na ten temat daleko nas nie zaprowadzi.Myślę że nawet przy bardzo niewielkim deszczu kiedy choć na krótką chwilę musisz włączyć wycieraczki to przez ten ułamek sekundy masz do czynienia jednak z gorszą widocznością i może o to właśnie tu chodzi, a jak trafisz pytanie podobne do tego to radzę Ci mimo wszystkich Twoich wątpliwości zaznaczyć to co ja sugeruję.
    Pozdrawiam

Od dawna na forum

Zgoda, tylko zwracam uwagę jedynie na to, że autor pytań popełnia podstawowe błędy, to są niby tylko nieścisłości, ale te pytania mają to do siebie, że powinny reprezentować w miarę wysoki poziom, a skoro tak, to tego typu uchybienia nie powinny mieć miejsca.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał quirk
    Co do Warszawy, to ja jestem po dwoch szkolenia dodatkowych, w niedziele 22.02. bede podchodzil poraz 5 w radomiu, pytania nie sa trudne tylko popieprzone,
    W Radomiu jest ta sama komisja co w Warszawie, więc pytania też są te same-popieprzone [/quote]

wiem, w radomiu bede 2 raz
    bylem juz 2 razy w wawie, raz w radomiu i raz w ciechanowie
    jak teraz mi sie nie uda, daje sobie spokoj z mazowieckim, mam juz spisane terminy w polowie wojewodztw, do radomia ide bo nie chce mi sie czekac na terminy w innych wojewodztwach

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Radom

ciekaw jestem jak pójdzie tym razem kandydatom w Radomiu. Ja Swoje papiery osobiście przeniosłem do Lublina bo W-wa daje naprawde popiprzone pytania. Nie tyle że trudne....co dziwne
    niech ktoś się odezwie jak poszło
    pozdrawiam

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

Radom się kłania. Przed chwilą zadzwonił do mnie kolega zdający dziś w Radomiu.
    Tradycyjnie wszyscy oblali, pytania podobno te same co wcześniej czyli autor pisał je na mocnym kacu i prawdopodobnie po wytrzeźwieniu sam by na nie nie odpowiedział Myślę że najlepiej zrobić bojkot województwa mazowieckiego. Jak przestaną zarabiać na nas kasę to może najdzie ich jakaś konstruktywna refleksja

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia