Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
    Nowy użytkownik

Zielona strzałka i zatrzymanie

Przepisy wyraźnie mówią, że przed skrętem za zieloną strzałką należy się zatrzymać. (milczeniem pominę, że tylko samochody nauki jazdy respektują ten przepis).

Mam problem z ustaleniem, gdzie się powinienem zatrzymać.

Jadę, jest zielona strzałka.
    Dotaczam się do przejścia dla pieszych:
    - nikt nie idzie, bez zatrzymania przejeżdżam przez przejście (wolno)
    - ktoś idzie - zatrzymuję się, gdy mogę ruszyć jadę wolno przez przejście

Dalej - jeśli jest linia zatrzymania - zatrzymuję się przed nią, jeśli jej nie ma - zatrzymuję się przed jezdnią drogi poprzecznej.

Droga wolna - jadę.

Czy powyższy łańcuch jest poprawny? Głównie chodzi mi o to, czy przez przejście mogę się przetoczyć bez zatrzymania, jeśli akurat nikt nie idzie.

Drugie pytanie - jeśli zatrzymując sie przed linią zatrzymania nie jestem w stanie ocenić, czy mam drogę wolną (zero widoczności), to muszę podjechać do jezdni drogi poprzecznej. I teraz - jeśli zatrzymałem się przed tą linią, stwierdziłem, że nic nie widzę i muszę jeszcze kawałek podjechać, to czy w miejscu, w którym mam już dobrą widoczność, powinienem znowu się zatrzymać, czy mogę już się wytorzyć i jechać dalej?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Pomorze

Odnośnie pierwszego pytania: zatrzymanie jesli nie ma wyznaczonej lini warunkowego zatrzymania sie, P-14(linia składająca sie z prostokątów), ma następić przed sygnalizatorem i nie spowodowac utrudnienia w ruchu drogowym. Nie wolno Ci przejechac przez przejscie bez zatrymania przed sygnalizatorem. W każdym przypadku masz sie zatrzymać, upewnić ze nie spowodujesz utrudnienia, przepuścić pojazdy które mają zielone światło, pierszeństwo, pieszych, a potem dopiero powoli ruszyć.

Pytanie drugie: Jesli jest to linia bezwzględnego zatrzymania sie, P-12 (linia ciągła w poprzek drogi, umieszczana ze znakiem B-20 "stop", oznacza ze trzeba zatrzymac sie przed nią, koła muszą przestać sie obracać, następnie ustepujemy pierszeństwa, jesli mamy ograniczoną widocznośc, ruszamy ale BARDZO POWOLI tak by w razie pojawienia sie pojazdu na drodze z pierszeństwem móc zatrzymac sie bez wymuszenaia na nim pierszeństwa. A jesli linia ta jest umieszcozna ze znakiem B-32 "stój-kontrola" - zatrzymujemy sie przed linia i czekamy na pozwolenie kontynuowania ruchu wydane przez uprawniony organ.

Natomiast jesli jest to linia warunkowego zatrzymania sie, P-13 (linia składajaca sie z trójkątów, umieszczana ze znakiem A-7 "ustąp pierszeństwa" nie musimy sie wogóle zatrzymywać, zwalniamy, jesli na drodze poprzecznej widzimy pojazd, ztarzymujemy sie przed linią w celu ustąpienia pierszeństwa, jeśli mama ograniczona widzocznosc, to tak jak wyżej jedziemy tak aby w razie pojawienia sie pojazdu na drodze z pierszeństwem móc zatrzymac sie bez wymuszenaia na nim pierszeństwa.
    każdym przypadku masz sie zatrzymać, upewnić ze nie spowodujesz utrudnienia, przepuścić pojazdy które mają zielone światło, pierszeństwo, pieszych, a potem dopiero powoli ruszyć.

Ogólnie linie te umiesczane są w takich miejscach aby widoczność była odpowiednia, ewentualnie montuje sie lustra. Natomist nie mozna wykluczyc ze np. ktos nieprawidłowo zaparkuje pojazd, utrudniając nam widocznosc.

Od dawna na forum

(milczeniem pominę, że tylko samochody nauki jazdy respektują ten przepis).
    Nie tylko, nie mów za wszystkich.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Szklarska Poręba

no to zdecydowana większość
    przemieszczanie i obserwacja...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

No wiesz, chory przepis, to nic dziwnego, że ludzie go olewają... Tak to jest, jak ktoś na pałę daje przepis nie przystający do sytuacji na drodze.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    okolice Grudziądza

znak STOP też jest chory? bo po co się zatrzymywać.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał blaszczur
    znak STOP też jest chory? bo po co się zatrzymywać.
    Nie. Znak stop jest stosowany wtedy, kiedy trzeba. Jak nie trzeba, to go nie ma. Dodatkowo należy się zatrzymać tam, gdzie widać. Strzałka nakazuje zatrzymywać się zawsze przed strzałką, choć często to zatrzymywanie nie jest potrzebne wcale lub zatrzymanie się przed strzałką tylko tamuje ruch, a tak naprawdę trzeba się zatrzymać dopiero po skręcie, żeby to miało sens.

Dlatego kierowcy mają gdzieś zatrzymywanie się przed strzałką, bo ono ma sens w bardzo znikomej liczbie przypadków[1], a w prawie zostało wpisane bez przemyślenia.

[1] właśnie sobie próbowałem taki wyciągnąć z pamięci z okolicznych skrzyżowań i nie znalazłem żadnego. Wszystkie są zorganizowane tak, że zatrzymanie się przed strzałką nic nie daje, a tylko utrudnia.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    okolice Grudziądza

Najczęściej za takim sygnalizatorem jest przejście dla pieszych lub też ta strzałka zapala się przed tym zanim z naprzeciwka zmieni się światło na czerwone.

W pierwszym nie zatrzymując się narażamy pieszego na potrącenie lub strach bo skąd ma wiedzieć, że my mamy zieloną strzałkę?

W drugim ten z naprzeciwka skręcający w lewo musi nam ustąpić a przez jakiś czas on ma zielone a my już warunkowy przejazd, skąd on ma wiedzieć o tym fakcie jak się nie zatrzymamy przed sygnalizatorem?

I najważniejsze ta strzałka ma rozładować korek po to została przywrócona a przecież miało jej nie być. Więc chwilowe zatrzymanie nie zdestabilizuje ruchu.

Jak by nie było w tym myśleniu STOP też tamuje ruch.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał blaszczur
    Najczęściej za takim sygnalizatorem jest przejście dla pieszych
    U nas nie. Jak mówię, przeglądnąłem w pamięci znane mi strzałkowiska i taka sytuacja nie następuje. Więc nie najczęściej.

Cytat Napisał blaszczur
    lub też ta strzałka zapala się przed tym zanim z naprzeciwka zmieni się światło na czerwone.
    No i zatrzymanie się przed strzałką nic nie daje w tym wypadku.

Cytat Napisał blaszczur
    W drugim ten z naprzeciwka skręcający w lewo musi nam ustąpić a przez jakiś czas on ma zielone a my już warunkowy przejazd, skąd on ma wiedzieć o tym fakcie jak się nie zatrzymamy przed sygnalizatorem?
    Dorabiasz dziwną teorię. Tak jadący nie obserwuje co robią ci z naprzeciwka i nie może na ich podstawie wyciągać wniosków. Skoro ktoś tak chorze wymyślił skrzyżowanie, to trudno, ale to nijak nie jest powód do zatrzymywania się. Skręcający w lewo musi obserwować swoją jazdę, a nie czy gdzieśtam ktośtam w oddali się zatrzymuje.

Cytat Napisał blaszczur
    I najważniejsze ta strzałka ma rozładować korek po to została przywrócona a przecież miało jej nie być.
    Dlaczego miało nie być? Zlikwidowano te malowane. Ale świecące są od dawna.

Cytat Napisał blaszczur
    Więc chwilowe zatrzymanie nie zdestabilizuje ruchu.
    Często tak. Np. w mojej okolicy. Korki się wtedy wydłużają.

Cytat Napisał blaszczur
    Jak by nie było w tym myśleniu STOP też tamuje ruch.
    Nie, bo STOP z założenia ma być tam stawiany, gdzie wiadomo, że zatrzymanie się jest konieczne. Strzałki w Twojej okolicy są stawiane dziwnie i tam może zatrzymanie się ma sens. W mojej są tak stawiane, żeby ułatwiać jazdę i zatrzymywanie się przed nimi nie daje żadnych zysków, a same straty.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    okolice Grudziądza

Dobra nie najczęściej zbyt ogólnikowo to potraktowałem ale się zdarza, że tam jest. W takim wypadku respektowanie jej jest uzasadnione.

Kolejnym z skrzyżowaniem to przy ogólnej sygnalizacji jadąc w lewo muszę ustąpić tym z naprzeciwka a jeśli oni mają strzałkę warunkową w takim wypadku to oni ustępują ale skąd mam wiedzieć, że właśnie się ona u nich zapaliła jeśli się nie zatrzymają przed sygnalizatorem. A nie mogę wjechać na skrzyżowanie którego nie mogę opuścić czy to dziwna teoria, po prostu obserwuje, że samochody z naprzeciwka nie przestają jechać więc co mam strzelać że im się już skończyło zielone i teraz maja przejazd warunkowy i w świetle przepisów powinni mi ustąpić.

Z likwidacją strzałek to widzę że na bieżąco jesteś i pewnie słyszałeś że weszły nowe znaki od grudnia?
    Miały być zlikwidowane wszystkie strzałki kierunkowe te świecące też, ale zostało to cofnięte ale tylko w odniesieniu do strzałek nadawanych na sygnalizatorze S2

To zawsze można wnioskować o wstawienie sygnalizatora kierunkowego i wtedy nie będzie problemu z łamaniem przepisów.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia