Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Nowy użytkownik

zajmowanie właściwego pasa ruchu

przed egzaminem na prawko postanowiłam wykupić sobie kilka godzin jazdy z innym instruktorem, lecz niestety więcej z tego wątpliwości niż pożytku. Sprawa dotyczy zajmowania właściwego pasa ruchu jak np skręcam w lewo czy prawo na skrzyżowaniu. Instruktor z kursu uczył mnie by zawsze zajmować prawy pas ruchu(mimo iż pasów ruchu w jednym kierunku jest więcej niż jeden) Ten instruktor mówi mi natomiast, że owszem mogę zająć prawy pas ruchu, ale tylko wtedy kiedy jest sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu i to też nie zawsze. Dlatego moje pytanie jest takie czy rzeczywiście zajmowanie prawego pasa ruchu, kiedy nie utrudnia to jazdy innym jest nieprawidłowe?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Po skręcie masz prawo zająć pas który chcesz, jeśli bedziesz zaraz skręcała w lewo, zajmujesz lewy bo to wygodniejsze, jeśli bedziesz jechała prosto zjeżdzasz sobie do prawego od razu. Pod warunkiem, ze pasy nie są oddzielone linią ciagłą i prawy pas jest wolny.

Nowy użytkownik

czyli w zasadzie egzaminator nie ma prawa oblać mnie za zajęcie nieprawidłowego pasa ruchu, bp coś takiego nie istnieje tak? czyli zasada jest taka: zajmuję prawy pas ruchu, jeżeli nie utrudnię ruchu, środkowy lub lewy wtedy gdy na prawym pasie ktoś jedzie lub zamierza wjechać, gdy skręca w prawo z naprzeciwka (wtedy muszę ustąpić bo mam go po prawej stronie) Czyli nie ma ogólnej zasady na zajmowanie odpowiedniego pasa ruchu tak? z reguły uczy się nas że zawsze prawy pas ruchu się zajmuje, ale z tego co piszesz nie ma to w zasadzie żadnego znaczenia, jeżeli nie utrudnię nikomu ruchu i wjadę sobie na prawy pas, czy na lewy, kiedy prawy jest zajęty, a potem zmieniam go na prawy?

Nowy użytkownik

czyli w zasadzie egzaminator nie ma prawa oblać mnie za zajęcie nieprawidłowego pasa ruchu, bp coś takiego nie istnieje tak? czyli zasada jest taka: zajmuję prawy pas ruchu, jeżeli nie utrudnię ruchu, środkowy lub lewy wtedy gdy na prawym pasie ktoś jedzie lub zamierza wjechać, gdy skręca w prawo z naprzeciwka (wtedy muszę ustąpić bo mam go po prawej stronie) Czyli nie ma ogólnej zasady na zajmowanie odpowiedniego pasa ruchu tak? z reguły uczy się nas że zawsze prawy pas ruchu się zajmuje, ale z tego co piszesz nie ma to w zasadzie żadnego znaczenia, jeżeli nie utrudnię nikomu ruchu i wjadę sobie na prawy pas, czy na lewy, kiedy prawy jest zajęty, a potem zmieniam go na prawy?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Pomorze

Jeśli egzaminator powie Ci: "prosze skręcić w prawo a potem w lewo" to zajmij od razu lewy pas, ale jesli powie Ci tylko skręcamy w prawo to zajmij prawy pas (jesli nie są na nim zaparkowane pojazdy) i czekaj na dalsze instrukcje, jesli teraz powie ze skręcacie w lewo to zmienisz pas i po kłopocie. Obowiazuje zasada ruchu prawo stronnego i nie powninnas zajmować lewego pasa jesli prawy jest wolny a ty nie wiesz dokąd kaze Ci pojechać egzaminator. Tak samo postępuj w przypadku skrętu w lewo.

Nowy użytkownik

czyli lepiej troszkę poczekać, aż wszyscy skręcą w prawo z naprzeciwka lub pas się zwolni i zając prawy pas od razu tak?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Pomorze

Pojazdy skrecające z naprzeciwa w prawo takze nie muszą zajmowąc prawego pasa. A Ty przy lewoskrecie masz ustąpić im pierszeństwa. Co bedzie jesli w tym samym czasie jak ty bedziesz chciała zająć lewy pas, jeden z nich takze bedzie chcial go zając?? Egzamin zostanie przerwany z powodu wymuszenia pierszeństwa.

Nowy użytkownik

no oczywiście że ich wpuszczam, maja pierwszeństwo, uprościłam nieco moją wypowiedz, ale ogólnie chodziło mi o to, że mam poczekać aż prawy pas ruchu się zwolni i wtedy zająć ten prawy, jeśli zamierzam jechać prosto lub skręcić w prawo tak też się uczyłam na kursie, a ten instruktor tylko namieszał mi w głowie.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Pomorze

Tak powinnaś poczekac i zajac prawy pas.

Nowy użytkownik

a jak po skręcie w lewo egzaminator powie mi że jedziemy prosto, a prawy pas ruch będzie zajęty to czy mogę zając środkowy pas i zmnienić go przy kolejnym skręcie w lewo lub prawo, czy od razu go zmnienic, a może w ogóle nie zajmować środkowego jak mam jechac na wprost.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia