Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Nowy użytkownik

Skrzyzowanie - a egzamin

Witam, chcialbym zasiegnac porady specjalistow

Na ponizej przedstawionym skrzyzowaniu , pojaz porusza sie od miejsca 1 do miejsca 2, i pytanie :

Czy zajmujac prawy pas ruchu, z jednoznacznym "przecieciem po skosie" przejcia dla pieszych , lame jakies przepisy? Moj instruktor powiedzial mi ze zjezdzajac na prawy pas moge przejechac skosem przez pasy, ale ja co do tego mam watpliwosci iz podejrzewam ze na egzaminie po wykonaniu takowego manerwu egzaminator moglby sie "przyczepic". Zatem jak powinien wygladac ten lewoskret?

Od dawna na forum

Instruktor ma rację. Możesz tak skręcić. Przy skręcaniu możesz zająć dowolny pas.

Nowy użytkownik

ale chodzi mi rowniez o to czy niejest to bledem ze ukosem przecinam przejscie dla pieszych..

Od dawna na forum

Nie jest, ale jest to po prostu taka nieelegancka jazda, której należy unikać.

Nowy użytkownik

Czyli najbezpieczniej podczas egzaminu bedzie zjechac najpierw na lewy pas a pozniej zmienic na prawy?

Od dawna na forum

Nie no, niekoniecznie na lewy, tylko po prostu przejechać większym łukiem.

Banned

A nie słyszeliście o czymś takim ze na przejściach nie zmienia się pasów ruchu? Mnie uczono aby nie jeździć tak jak to jest pokazane na rysunku, tylko szerszym łukiem aby nie zmienić pasa na przejściu.

Od dawna na forum

Zmiana pasa ruchu na przejściu dla pieszych nie jest zabroniona. Aczkolwiek ze względu na pewną wyjątkowość przejścia dla pieszych, w stosunku do reszty zwykłej jezdni, faktycznie nie jest wskazane zmienianie pasa ruchu akurat na nim.

Użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

To co narysowałes jest prawidłowe i nikt nie powinien Cię za to oblać.
    Chcesz pod to podpiąć że jest to zmiana pasa na przejściu dla pieszych. Nie o taką zmianę pasa chodzi w przepisach. Z reguły na prostym odcinku drogi przed przejściem dla pieszych znajduje się linia ciągła i nie wolno zmieniać pasa jazdy przed samym przejściem (i na nim też).
    Ale takie coś jak narysowałeś nie jest traktowane jako zmiana pasa tylko jak opuszczanie skrzyżowania na konkretny pas (a wolno wybrac Ci dowolny). Choć trochę większy łuk nie zaszkodzi pewnie a będziesz spokojniej jechał.
    Pozdrawiam
    Adam Kos

NIE JESTEM JUŻ związany w żaden sposób ze szkołą nauki jazdy BARTEK z Warszawy (byłem jego właścicielem i kierownikiem do końca października 2010 roku).

Od dawna na forum

Cytat Napisał OSK_BARTEK_W-wa
    Z reguły na prostym odcinku drogi przed przejściem dla pieszych znajduje się linia ciągła i nie wolno zmieniać pasa jazdy przed samym przejściem (i na nim też).
    Bo?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia