Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 127
    Od dawna na forum

pozatym sam znak nakazuje Ci jazde w kierunku wskazanym na znaku czyli poruszasz sie zgodnie z wskazaniem znaku dopiero opuszczajac rondo sygnalizujesz zmiane kierunku jazdy

Od dawna na forum

W sumie sporo można by na ten temat dyskutować, a co kraj (czyt. miasto) to obyczaj, więc najlepiej stosować się do tego co mówi instruktor na kursie i nie powinno być problemów na egzaminie.

Od dawna na forum

U nas tak sie uczy i jeszcze nikt nie spowodowal z tego powodu kolizji ani tez nie oblal egzaminu
    U nas uczy się tak jak napisał Cman (lewy kierunkowskaz przed wjazdem) i nikt jeszcze z tego powodu nie spowodował kolizji ani też oblał egzaminu.
    Zresztą mają to wszystko ujednolicić i właśnie wprowadzić miganie lewym kierunkowskazem.

Od dawna na forum

Kolego CMAN ja jestem instruktorem i tak ucze bo mnie tak uczono i sam tez tak postepuje i jak wspomnialem nigdy nie mam problemow ja ani moi kursanci i nasi egzaminatorzy ten sposob jazdy uznaja za prawidlowy

Od dawna na forum

Przecież wiem, że jesteś instruktorem. Napisałem podsumowując, z myślą o przyszłych kierowcach, że najlepiej stosować się właśnie do wskazówek instruktora i nie będzie problemów.

Od dawna na forum

Eliza mozna migac przed wjazdem na rondo z tym sie zgadzam ale jezeli sa wyznaczone pasy wjazdowe w danym kierunku to poco migac ale nalezy przestac migac na rondzie i dopiero zaczac migac na wyjazd z ronda po minieciu ostatniego wyjazdu przed tym na ktorym mamy zamiar wyjehac

Od dawna na forum

Wypowiedź dyrektora WORD
    Otóż sprawą zasadniczą jest to, że pokonujemy skrzyżowanie. A zasada jest taka, że zbliżając się do skrzyżowania MUSIMY zająć właściwy pas ruchu. Jeśli mamy zamiar skręcić w lewo, bądź zawrócić, zajmujemy pas LEWY. Ale żeby go zająć, wcześniej sygnalizujemy zamiar zmiany pasa ruchu - kierunkowskazem. Ten kierunkowskaz należałoby wyłączyć po zakończeniu manewru skrętu w lewo. Ponieważ jednak kończąc manewr zjeżdżamy z "ronda", dlatego mijając poprzedni zjazd musimy o tym uprzedzić wyłączając lewy i włączając kierunkowskaz prawy. Taka metoda pokonywania skrzyżowania o ruchu okrężnym zapewnia maksymalną przewidywalność ruchu tego właśnie pojazdu.
    Jednych uczą tak drugich inaczej. I kazdemu wydaje się, że ma rację

Od dawna na forum

Eliza zmiane pasa ruchu nalezy poprzedzic wlaczeniem odpowiednio wczesnie kierunkowskazu i po wykonaniu manewru zmiany pasa ruchu niezwlocznie zaprzestac sygnalizowania wiec nie mozna jechac caly czas na wlaczonym kierunkowskazie

Od dawna na forum

No to jeszcze wypowiedź egzaminatora z tego samego WORD'u:

Prawo o ruchu drogowym - jak prawie każdy system prawny - nie wyczerpuje i nie określa wszystkich sytuacji, jakie przytrafiają się w różnych okolicznościach i sytuacjach życiowych. Prawo to wskazuje przede wszystkim ogólne zasady, które należy stosować adekwatnie do zastanej sytuacji na drodze. Jedną z bardziej niejednoznacznych kwestii, jakie w prawie o ruchu drogowym napotyka się, jest sytuacja na rondzie - a ściślej mówiąc - na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. I dlatego też, w różnych regionach kraju, występują odmienne zasady przejazdu przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym.Skrzyżowanie o ruchu okrężnym, popularnie zwane rondem, w pojęciu przepisów ruchu drogowego jest skrzyżowaniem, na którym ruch odbywa się wokół wyspy centralnej w kształcie koła lub zbliżonym do koła. A zatem zbliżając sie do takiego skrzyżowania (o ile znaki nie wskazują inaczej) należy zając pas ruchu zgodnie z ogólnymi zasadami: prawy, jeżeli zamierzamy skręcić w prawo, lewy do skrętu w lewo oraz dowolny do jazdy na wprost. Jednocześnie, zgodnie z ogólnymi zasadami (nie ma tu wyjątku), należy sygnalizować zamierzony kieronek jazdy. Kierujący pojazdem ma obowiązek zawczasu i wyraźnie sygnalizować już sam zamiar, a nie dopiero wykonywanie manewru. Tylko takie sygnalizowanie ułatwia orientację innym kierującym i pozwala im na dostosowania swego zachowania do nowej sytuacji. Ponieważ ronda są różne, dlatego sposób sygnalizowania musi być dostosowany do ich rzeczywistej budowy i warunków ruchu, ale nie może on odbiegać od zasad, jakie są przewidziane dla zwykłych skrzyżowań. Znak nakazu "ruch okrężny" oznacza, że ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym znakiem. Pokazuje tylko kierunek ruchu i nie stanowi o obowiązku używania, bądz nieużywania kierunkowskazów.

Od dawna na forum

To jakbyś wysłał swoich kursantów do Olsztyna to każdy oblałby egzamin na rondzie.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia