Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23
    Użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

Re: Jak łatwo zrobić łuk

Cytat Napisał lukgoc
    Prosiłbym o dokładny opis typu o ile stopni skręcić w którym momencie itd
    Obrót ma być o 131,8 stopnia - tylko nie zapomnij zabrac na jazdę i egzamin kątomierza

A tak powaznie to chłopie - nie zapisałeś sie jeszcze na kurs (zrobisz to za pół roku) a juz martwisz się o stres na egzaminie - wyluzuj, albo od razu daj sobie spokój z prawem jazdy.

A do innych wypowiedzi w tym temacie to pamiętajcie że słupki tylko są pewnymi odnośnikami, którymi później w zyciu będą samochody i inne punkty.
    Instrukcja dot. tego manewru mówi wyraźnie że tor jazdy ma być obserwowany przez TYLNIĄ szybę. A dopuszcza się KONTROLOWANIE toru jazdy przez lusterka.
    Pozdrawiam
    Adam Kos

NIE JESTEM JUŻ związany w żaden sposób ze szkołą nauki jazdy BARTEK z Warszawy (byłem jego właścicielem i kierownikiem do końca października 2010 roku).

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Gliwice

No tak zgadzam się ale kiedy zaczynam cofać najpierw mam jeden słupek potem kolejny i wtedy już na łuku jest trzeci pojawiający się wtedy zaczynam powoli i potem pełen obrót ale wywala mnie na linie....choć powiem udaje mi się tylko jak zrobić to poprawnie?..

Użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

Tak na logikę - jak wywala Cię na zewnątrz łuku to znaczy że zaczynasz kręcić za późno, a jak przez jego wewnętrzna częśc to znaczy że za wcześnie.

Nie sama ilość stopni obrotu ma znaczenie. Bardzo ważną rzeczą jest prędkość (zarówno kręcenia kierownicą jak i prędkość z jaką jedziesz na łuku).
    Pozdrawiam
    Adam Kos

NIE JESTEM JUŻ związany w żaden sposób ze szkołą nauki jazdy BARTEK z Warszawy (byłem jego właścicielem i kierownikiem do końca października 2010 roku).

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Włocławek

No damn.
    Nie polecam schematów, kumpel tak oblał za 1 razem. Ja jechałem po swojemu i zdałem za 1.

Więc tak. Aby cofać, nie należy tylko spojrzeć w tył - oczywistym jest iż musisz dostosować prędkość do warunków na drodze. A łuk Cię do tego przygotowuje, tak więc i tam też.
    Mimo iż przepisy tego nie wymagają, bardzo zalecam wyczyszczenie tylnej i bocznych szyb jakąś szmatką (szczególnie teraz w okresie zimowym kiedy szyba jest strasznie zabrudzona a patrząc w tył widzimy tylko przez obszar wycieraczki). Zobaczysz jakie to będzie pomocne.
    Kolejnym kluczem do sukcesu jest Twoja pozycja. Dosuwasz się jak najbardziej do oparcia, tak, aby plecy pokrywały je całkowicie. Łapiesz się prawą ręką za fotel pasażera. Teraz masz idealną widoczność.
    Następnie prędkość - jedziesz bardzo powoli, nawet na pół sprzęgle, nikt nie zabroni. Kręcisz odpowiednio tak aby znajdować się bliżej prawej krawędzi (tak na logikę, dlatego że skręcasz tyłem w prawo, przód samochodu jest bardziej wychylony z lewej strony, a więc potrzebuje więcej miejsca).
    Podczas wyjazdu na prostą już zawczasu i odpowiednio starasz się odkręcić kierownice, aby nie nastąpiło to dopiero po wyjechaniu na prostą, bo wtedy przód auta najedzie na linie, a jeśli nie to istnieje możliwość nie odkręcenia i wjechania tyłem na linię.

I pamiętaj - nigdzie się nie spieszy, wrzucasz bieg dokładnie, jedziesz powoli, jesteś niepewny - stop, przecież masz jeszcze korektę! Nie ma się czym martwić, chrzań te schematy i od początku ucz się czuć samochód bo jeżdżąc na schemat jak poczujesz się niepewnie na egzaminie i nie daj Boże zachce się Tobie jechać po swojemu... to będzie już za późno na naukę.
    A poza tym traktuj egzamin jako możliwość pokazania swoich umiejętności a nie jak np. przesłuchanie na policji które zadecyduje o Twoim dalszym życiu . To Ty masz im pokazać jak jeździsz, nie przejmuj się wynikiem, kontroluj stres.

Uff, ale tuta napisałem

Luz luz, lubie pomagać

Nowy użytkownik

No wielkie dzięki za tego posta.
    O takie coś mi chodziło i na koniec porady

Dzięki wielkie.

Nie lubie jak piszę temat a ktoś zamiast mi pomagać i odpowiadac pisze np "Masz pół roku masz czas itd itd"

Skoro pisze temat to znaczy że chcę uzyskać odpowiedź konkretną! Wielkie dzieki Adamo pozdro dla poprzedników też wielkie dzieki

Nowy użytkownik

Recepta na łuk ;)

1. Jedziesz na pół-sprzęgle, jak pierwsza tyczka dojdzie do listewki odgradzającej małą, trójkątną część prawej szyby od części głównej wtedy wykonujesz jeden pełen obrót kierownicy w prawo.

2. Odwracasz się do tyłu zapierając się ręką o fotel pasażera i w momencie kiedy środkowa tyczka pojawi się na środku tylnej szyby(mniej więcej w punkcie w którym zamocowana jest tylna wycieraczka) wtedy prostujesz samochód czyli wykonujesz jeden pełen obrót kierownicy w lewo.

3. Jedziesz prosto odwrócony do tyłu pilnując by środkowa tyczka była na środku tylnej szyby, co jakiś czas spoglądasz na kierownicę, aby sprawdzić czy jest prosto(stres na egzaminie czasem sprawia, że mimowolnie drży Ci ręka i przekręca kierownicę, a czasem na korektę jest za późno więc lepiej kontrolować sytuację )

To właśnie mój niezawodny sposób, dużo osób jedzie na "pałę" bo niestety, ale 30h jazd nie zawsze sprawia, że jesteśmy w stanie wyczuć samochód, dlatego nie ma się co wstydzić, że ma się receptę na łuk bo i tak wszystkiego nauczysz się jak już sam zaczniesz jeździć

POWODZENIA!
    Cel namierzony to cel zniszczony.

Nowy użytkownik

Witam.

Mój egzamin za tydzień a ja nadal mam problem z placem ;( ...

Jadę do tyłu łuk ok, wyprostuje i nie potrafię jechać do tyłu po prostej. Straszne ale prawdziwe ;( ..

może jakąś podpowiedz ?
    27.11.2009 Rozpoczęcie kursu
    29.12.2009 Egzamin teoretyczny-
    19.01.2010 plac miasto
    05.02.2010 plac miasto
    19.02.2010 Odebrano dokument

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Wrocław

Można wykorzystać również lusterka boczne ( oprócz obserwowania toru jazdy przez szybę tylną pojazdu ). Jeśli sa prawidłowo ustawione, zobaczy w nich Pani bok pojazdu i linie ciągłe egzaminacyjnego pasa ruchu (łuku). Proszę próbować utrzymać taki tor jazdy, żeby bok pojazdu był cały czas ustawiony równolegle do tych lini ( ciężko to wytłumaczyć - to trzeba ćwiczyć ).

Pozdrawiam

Nowy użytkownik

Kris dziękuję za odpowiedz, faktycznie to z czasem przychodzi już coraz lepiej idzie.

27.11.2009 Rozpoczęcie kursu
    29.12.2009 Egzamin teoretyczny-
    19.01.2010 plac miasto
    05.02.2010 plac miasto
    19.02.2010 Odebrano dokument

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Warszawa

Z jazdą po prostej jest... najprościej Wystarczy cały czas "trzymać" ostatnią środkową tyczkę na wysokości środka wycieraczki, a autko ładnie nam pod nią*będzie podjeżdżało...
    - Rozpoczęcie kursu - 22.09.2009.
    - Zaliczony egzamin - 29.01.2010 (trzecie podejście).

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia