Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Płock

Homologacja na dodatkowe pedały

Witam wszystkich mam pytanko dotyczace dodatkowych pedałów montowanych w naukach jazdy. Czy w takich autach jest potrzeban dodatkowa homologacja, a moze uprwania do tego dodatkowy przeglad techniczny pojazdu. Czekam na odpowiedzi od was. Pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Lublin

Re: Homologacja na dodatkowe pedały

Cytat Napisał olcha79
    Witam wszystkich mam pytanko dotyczace dodatkowych pedałów montowanych w naukach jazdy. Czy w takich autach jest potrzeban dodatkowa homologacja, a moze uprwania do tego dodatkowy przeglad techniczny pojazdu. Czekam na odpowiedzi od was. Pozdrawiam
    Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie.
    Ale...
    Produkt na pewno powinien posiadać odpowiedni certyfikat, natomiast Ty z zamontowanym urządzeniem odstawiasz auto na przegląd. Jeśli montaż jest prawidłowy, urządzenie sprawne, posiadasz dodatkowe lusterka i tablicę "L" dostaniesz adnotację w dowodzie rejestracyjnym o przystosowaniu pojazdu do nauki jazdy.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Temat był już poruszany.

Na dzień dzisiejszy, samemu możesz zrobić sobie pedały, samemu zamontować, pojechać na przegląd i dostań adnotacje, że samochód jest przystosowany do nauki jazdy.

Czyli nie trzeba żadnych głupich świstków.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Płock

Piecyk niezgodze sie z Toba ze certyfikat jest dokumentem uprawniajacym do montażu dodatkowych pedałow. To dlaczego pan z podwarszawskich Marek niemiał certyfikatu rok temu i zakładała urzadzenia na duza skale krajowa natomiast drugi przedsiebirca bodajrze z twojch rejonów takze prowadzi taka działanosc i takze nieposiada certyfikatu. Wydaje mi sie ze podstawą jest tylko i wyłacznie pregald Pozdrawiam

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Wielkopolskie

Witam, słyszałem, że podobno ma wejść obowiązek montowania tylko certyfikowanych pedałów do nauki jazdy. Gdy wejdzie taka ustawa wtedy stempelek z SKP nie będzie starczył i trzeba będzie zainwestować drugi raz w certyfikowany mechanizm.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Lublin

Na dzień dzisiejszy, samemu możesz zrobić sobie pedały, samemu zamontować, pojechać na przegląd i dostań adnotacje
    Piecyk niezgodze sie z Toba ze certyfikat jest dokumentem uprawniajacym do montażu dodatkowych pedałow.
    Podajcie paragrafy...

Kiedyś wyczytałem w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia(Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 32 poz. 262):
    Rozdział 2

Wyposażenie

§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:
    1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";
    2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
    3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
    4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji;

Rozdział 13

Warunki dodatkowe dla pojazdu przeznaczonego do nauki jazdy i egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania

§ 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeżeniem ust. 2, powinien być wyposażony w:
    1) przyrząd kontrolny - tachograf samochodowy; przepis stosuje się do pojazdów wymienionych w ust. 4 pkt 5-8 i 11;
    2) układ hamulcowy posiadający urządzenia przeciwblokujące koła jezdne; przepis stosuje się do pojazdów wymienionych w ust. 4 pkt 5-8 i 11;
    3) dodatkowy pedał hamulca roboczego, który umożliwia przejęcie sterowania układem hamulcowym;
    4) dodatkowe lusterka zewnętrzne: prawe i lewe;
    5) dodatkowe lusterko wewnętrzne;

6) ogrzewaną tylną szybę; przepis stosuje się do samochodu osobowego;
    7) apteczkę doraźnej pomocy;
    ogumione koło zapasowe.

Więc jak jest teraz i jak będzie w przyszłości?
    Pozdrawiam, Daniel Piecychna
    Szkolenia dla motocyklistów w Lublinie
    Kursy nauki jazdy - prawo jazdy kat. AM, A1, A2, A
    Doskonalenie techniki jazdy

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Może i jest coś tam w przepisach, ale realia na szczęście są takie , że można samodzielnie wykonać pedały i je zamontować.

Ja mam takie, i przegląd techniczny bez problemu przeszedłem.

Pozatym, nie wydaje mi się, żeby policjanci podczas kontroli szukali na urządzeniu znaczka "E" bo nie jest to w łatwo dostępnym miejscu.

A całkiem przypadkowo mam taki znaczek, bo taki się znajdował na pedale hamulca wymontowanym z jakiegoś renaulta

I już na zakończenie, wystarczy kupić "nabijak" z literką E i nabić... warunek zostanie spełniony.

W życiu trzeba sobie radzić :P

Nowy użytkownik

Myślę że diagnosta na przeglądzie nie będzie patrzył na naklejką tylko na fakturę i dokument stwierdzający atest urządzeńm, podobnie jak z instalacją gazową. Ja montowałem urządzenia w ASO z certyfikatem dla świętego spokoju.
    Co do obowiązku to na dzień dzisijszy rzeczywiście nie ma obowiązku ale coraz częściej słyszy się o nowelizacji ustawy w tej materii.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Lublin

Tak na marginesie. Pojawiłem się na badaniach technicznych autem szkoleniowym z zamontowanym zestawem pedałów. Montaż był zlecony "Toyocie" przy zamówieniu samochodu. Jakie było moje zdziwienie, kiedy mój diagnosta odmówił wystawienia zaświadczenia, bo numery nadwozia były zasłonięte przez jeden z elementów konstrukcyjnych urządzenia. Pracownik Toyoty słysząc moje uwagi dot. montażu urządzenia zaproponował udanie się do innej stacji diag. w której z pewnością uzyskam pozytywny wynik badania tech. Naturalnie wszystko zostało zmodyfikowane. Na przeglądzie zjawiłem się ponownie u swojego "upierdliwego"(jak to określił pan z Toyoty) diagnosty.
    Pozdrawiam, Daniel Piecychna
    Szkolenia dla motocyklistów w Lublinie
    Kursy nauki jazdy - prawo jazdy kat. AM, A1, A2, A
    Doskonalenie techniki jazdy

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia