Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Biłgoraj

Parkowania - jak uczycie kursantów ?

Cześć

Chciałbym Was zapytać moi drodzy jak uczycie kursantów parkowania - chodzi mi głównie o parkowanie równoległe tyłem, ale także prostopadłe i skośne przodem. Czy moglibyście napisać coś więcej na ten temat - jak tłumaczycie wykonanie tych manewrów kkursantowi ? Bede wdzięczy za wszelkie informacje.

Od dawna na forum

Ja nie jestem instruktorem, ale mogę ci napisać jak mnie uczył instruktor równoległego. A więc stajesz równolegle do samochodu, który znajduje się przed wolnym miejscem parkingowym. Ustawiasz obok niego około 1m. Wrzucasz wsteczny i cofasz gdy tył twojego samochodu będzie na wysokości tyłu tego zaparkowanego samochodu kręcisz kierownicą do oporu. Gdy twój samochód będzie tworzył kąt 45 stopni do osi jezdni prostujesz koła i dalej cofasz patrząc w lusterka boczne. Gdy zobaczysz, że tylne koło jest bardzo blisko krawężnika odkręcasz kierownicę w drugą stronę (szybko) i cały czas cofasz. Wtedy samochód ustawia się równolegle. Potem to możesz zrobić już drobne korekty, ale jak dobrze wycofasz to będzie dobrze bez korekt. Myślę, że pomogłem. pozdro

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Ja parkowanie równoległe tłumaczę tak: stajesz obok auta, cofasz powoli i jak widzisz tył samochodu (tego obok) to na maksa kręcisz kierownica w prawo, następnie patrzysz w lusterko prawe i jak widzisz, ze nadkole "schodzi się" z krawężnikiem, to na maksa kręcisz w lewo. Zawsze wychodzi i kursanci nie mają z tym problemu. Oczywiście jedziesz wolno, a kręcisz w miarę szybko.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mazowieckie

Bardzo ważne aby się nie pośpieszyć z pierwszym skrętem, jak jest dużo miejsca z tyłu to lepiej zacząć kręcić jak ominiemy na pół naszej bocznej szyby koniec omijanego pojazdu. Reszta jak pisał przedmówca.
    pozdrawiam

Nowy użytkownik

Piszecie o tym parkowaniu równoległym i trochę dziwią mnie metody kiedy instruktorzy uczą tego parkowania sposobem- "patrz na krawężnik i pożniej kręć na maxa w lewo".
    Przychodzi zima, kursant zaczyna parkowanie równoległe i nagle słysze tekst typu- ale krawężnika nie widzę bo zasypany jest sniegiem i nie wiem kiedy kręcić w lewo.

Użytkownik

Cytat Napisał zeus
    Piszecie o tym parkowaniu równoległym i trochę dziwią mnie metody kiedy instruktorzy uczą tego parkowania sposobem- "patrz na krawężnik i pożniej kręć na maxa w lewo".
    Przychodzi zima, kursant zaczyna parkowanie równoległe i nagle słysze tekst typu- ale krawężnika nie widzę bo zasypany jest sniegiem i nie wiem kiedy kręcić w lewo.
    no i wtedy kursant bierze łopate z bagażnika, odśnieża krawężnik i dopiero parkuje .
    I'm the best and fuck the rest !

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Napisał fam
    Cytat Napisał zeus
    no i wtedy kursant bierze łopate z bagażnika, odśnieża krawężnik i dopiero parkuje .

proponuje tez, zeby zadzwonil do swojego "inteligentnego" instruktora i poprosil o wariant zima

a jak pozniej ci wasi kursanci parkuja swoimi autami??
    ---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
    ------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Od dawna na forum

To może nas olśnisz i powiesz jak trzeba to robić?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Jeszcze nie tak dawno leżał śnieg przy krawężnikach i jakoś nie było problemu z parkowaniem.

Użytkownik

Samochód przed którym będę stał oznaczam 1 a przed którym zaparkuje oznaczam 2

Ustawiam się obok samochodu 1. Jak tylko lewa tylna lampa samochodu 1 pojawi się w tylnej prawej szybie mojego samochodu skręcam kierownicę maksymalnie w
    prawo, patrzę w lewe lusterko i jak zobaczę cały przód samochodu 2 robię jeden obrót kierownicą prostuję koła i jadę do tyłu wolniutko, patrzę teraz na prawą stronę swojego samochodu jak minę lewą lampę samochodu 1 i ocenię ze zmieszczę się swoim przodem skręcam kierownicą w lewo maksymalnie i patrzę w tyl aby ocenić odległość samochodu swojego od samochodu 2. I tyle.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia