Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 106
    Od dawna na forum

Jedzie
    Dojechać i żyć

Od dawna na forum

Jedzie... no tak...

Więc ułatwię:
    a) jedzie ze stałą prędkością
    b) zwalnia (czyli hamuje)
    c) przyspiesza

Od dawna na forum

Teoretycznie nieda się wszystkiego wyjaśnić trzeba wsiąść w auto i poćwiczyć.
    Do tego są zajęcia praktyczne.
    Dojechać i żyć

Od dawna na forum

Teoretycznie to auto może robić tylko jedną z tych trzech rzeczy. Więc, albo odpowiedz na to pytanie (skoro już zacząłeś odpowiadać), albo poczekajmy aż jasiek23 na nie odpowie. Bo zadałem je nie bez powodu.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał cman
    A co robiąc z gazem w zakręcie (zanim go dodamy w odpowiednim momencie)?
    Nie zabardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym pytaniu bo wydaje mi się ze tą wypowiedź do ktorej się odniosłeś napisałem dość zrozumiale Co robić gazem w zakręcie zanim go dodamy zapytałeś. A więc, mowa o pierwszej fazie już wchodzenia w zakręt(trwającej ok 1 sekundę powiedzmy) - czyli jedziemy na odpowiednim biegu i np nie naciskamy gazu wogóle a dopiero jak jesteśmy zaraz przed środkową fazą zakrętu dodajemy gazu. Jest bezpieczniej bo nie jedziemy na luzie(bez gazu ale z włączonym biegiem więc przód samochodu jest dociążony) Oczywiście mowa tu o zakrętach przed którymi nie musimy jakoś bardzo zwalniać(max do 3 biegu a więc samochód ma jeszcze trochę pędu) i które są na równym terenie lub z górki no bo wiadomo ze nie będziemy tego stosować jesli zakręt jest pod górkę bo wtedy samochód nie wtoczy się na samym np 2 czy 3 biegu.
    Oczywiście mozna tez robic tak ze przed zakrętem zwalniamy do odpowiedniej prędkości i całosć zakrętu pokonujemy na nizszym biegu.
    Ja częściej jednak robię tak ze pokonuje całość zakrętu na biegu a jesli nie wciskam gazu to tylko przez ułamek sekundy.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał cman
    A co robiąc z gazem w zakręcie (zanim go dodamy w odpowiednim momencie)?
    Nie zabardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym pytaniu bo wydaje mi się ze tą wypowiedź do ktorej się odniosłeś napisałem dość zrozumiale Co robić gazem w zakręcie zanim go dodamy zapytałeś. A więc, mowa o pierwszej fazie już wchodzenia w zakręt(trwającej ok 1 sekundę powiedzmy) - czyli jedziemy na odpowiednim biegu i np nie naciskamy gazu wogóle a dopiero jak jesteśmy zaraz przed środkową fazą zakrętu dodajemy gazu. Jest bezpieczniej bo nie jedziemy na luzie(bez gazu ale z włączonym biegiem więc przód samochodu jest dociążony) Oczywiście mowa tu o zakrętach przed którymi nie musimy jakoś bardzo zwalniać(max do 3 biegu a więc samochód ma jeszcze trochę pędu) i które są na równym terenie lub z górki no bo wiadomo ze nie będziemy tego stosować jesli zakręt jest pod górkę bo wtedy samochód nie wtoczy się na samym np 2 czy 3 biegu.
    Oczywiście mozna tez robic tak ze przed zakrętem zwalniamy do odpowiedniej prędkości i całosć zakrętu pokonujemy na nizszym biegu.
    Ja częściej jednak robię tak ze pokonuje całość zakrętu na biegu a jesli nie wciskam gazu to tylko przez ułamek sekundy.

Od dawna na forum

Cytat Napisał jasiek23
    A więc, mowa o pierwszej fazie już wchodzenia w zakręt(trwającej ok 1 sekundę powiedzmy) - czyli jedziemy na odpowiednim biegu i np nie naciskamy gazu wogóle a dopiero jak jesteśmy zaraz przed środkową fazą zakrętu dodajemy gazu. Jest bezpieczniej bo nie jedziemy na luzie(bez gazu ale z włączonym biegiem więc przód samochodu jest dociążony)
    No, jedziemy bez gazu, więc samochód (już sam to napiszę, bo się chyba nie doczekam) hamuje. Hamuje silnikiem i między innymi dzięki temu przód jest dociążony. Tak?
    Jak więc ma się do tego stwierdzenie:
    Cytat Napisał jasiek23
    Nie powinno się równocześnie skręcać i wciskać hamulca(taka jest teoria) Dlaczego? A dlatego ze wykonujemy dwa manewry jednocześnie z których każdy potrzebuje osobno wystarczająco dobrej przyczepności. Jesli hamujemy to manewr skrętu nie dysponuje tak dobrą przyczepnością jakbyśmy skręcali bez hamowania.
    No więc jak to jest? Z jednej strony twierdzisz, że w zakręcie nie powinno się hamować, a z drugiej strony twierdzisz, że w zakręcie należy jechać na biegu i z puszczonym gazem, a więc tym samym, hamować.
    No więc jak w końcu?

Od dawna na forum

cman napisał
    No, jedziemy bez gazu, więc samochód (już sam to napiszę, bo się chyba nie doczekam) hamuje. Hamuje silnikiem i między innymi dzięki temu przód jest dociążony. Tak?

A w bmw ,mercedesie lub innym aucie z napędem na tył?

Technik pokonywania zakretów jest bardzo wiele.
    Zależy od stylu jazdy i od warunków gdzie jedziemy i jak.
    Jak chcę pokonać szybko zakręt autem z napędem na przód, by uzyskać podsterowności koryguję lewą nogą na hamulcu prawą na gazie wtedy auto zachowuje się nadsterownie pomimo napędu na przód i można uniknąć wypadnęcia z toru jazdy
    Metode tą jedynie używałem w kjs na zwykłych drogach nieosiągam takich prędkości jedynie mogę się w tym wspomuc zimą
    Podczas normalnej prędkości i gdy przód pojazdu zaczyna nam uciekać delikatnie dociskam lewą nogą hamulca prawą zwiększam gaz
    Więc jak widać mozna używać hamulca na zakrętach
    ale zasada jest jedna nigdy na luzie
    Dojechać i żyć

Od dawna na forum

Cytat Napisał Fast Men
    A w bmw ,mercedesie lub innym aucie z napędem na tył?
    Co w BMW? Tak samo przy hamowaniu przód jest dociążany, jak w każdym innym pojeździe.

Cytat Napisał Fast Men
    ale zasada jest jedna nigdy na luzie
    Trochę Cię teraz nie rozumiem, piszesz o startach w KJS'ach, więc chyba masz jakieś pojęcie o fizyce zachowań samochodu, a czepiłeś się tego luzu...

Od dawna na forum

Co w BMW? Tak samo przy hamowaniu przód jest dociążany, jak w każdym innym pojeździe

Przy hamowaniu silnikiem tył pojazdu pomaga ci skręcać przez to że hamują tylne koła a nie przednie dochodzi do nadsterowności w rezultacie przy złej redukcji może dojść do obrucenia pojazdu
    Widzę że nadal upierasz się do jazdy na luzie.
    Mam nadzieje że nie szklolisz tak ludzi.
    A co w przypadku gdy zgaśnie samochód na luzie przestaje działać prawidłowo hamulec kierownica jeżeli mamy wspomaganie a gdy trzeba nagle dodać gazu aby uciec od kolizji .?
    Dojechać i żyć

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia