Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37
    Użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

Mówimy tutaj o sytuacji ze zdjęcia.
    Cytat Napisał cman
    bo znak D-42 mówi o początku obszaru zabudowanego, a nie początku lub kontynuacji.
    Chyba jednak mówi o kontynuacji:
    Cytat Napisał rozporządzenie
    Jeżeli obszar zabudowany obejmuje sąsiadujące miejscowości, to na ich granicy nie umieszcza się znaku D-43, a w odległości do 50 m za znakiem E-17a wskazującym wjazd do następnej miejscowości umieszcza się znak D-42 stanowiący potwierdzenie kontynuacji obszaru zabudowanego

Od dawna na forum

Cytat Napisał lupus
    Mówimy tutaj o sytuacji ze zdjęcia.
    Ty mówisz o sytuacji ze zdjęcia. Ja mówię o wszystkich pytaniach z egzaminu teoretycznego.

Cytat Napisał lupus
    Chyba jednak mówi o kontynuacji:
    Cytat Napisał rozporządzenie
    Jeżeli obszar zabudowany obejmuje sąsiadujące miejscowości, to na ich granicy nie umieszcza się znaku D-43, a w odległości do 50 m za znakiem E-17a wskazującym wjazd do następnej miejscowości umieszcza się znak D-42 stanowiący potwierdzenie kontynuacji obszaru zabudowanego
    No toć właśnie o tym mówię, że ten powyższy fragment wprowadza jedynie zamieszanie, bo podstawowe rozporządzenie dotyczące znaków mówi:

Cytat Napisał Rozporządzenie
    § 58. 3. Znak D-42 "obszar zabudowany" oznacza wjazd na obszar zabudowany. Znak D-43 "koniec obszaru zabudowanego" oznacza wyjazd z obszaru zabudowanego.

Od dawna na forum

zgadzam sie, ale ja tez mowilem o sytuacjach z zycia wzietych, nie koniecznie z testow.

Użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

Ja nie widzę tu żadnego zamieszania, nie ma znaku D-42 nie ma obszaru zabudowanego. To rozumowanie jest logiczne nie tylko w sytuacji z pytania testowego. Skoro drogowcy ustawiając znaki muszą się stosować do rozporządzenia to nawet jak nie zauważyłem wcześniej znaku D-43 i widzę przed sobą znak E-17a to z rozporządzenia wynika że za nim jestem poza obszarem zabudowanym. Pomijam sytuacje że drogowcy zapomnieli go ustawić itp.

Od dawna na forum

Cytat Napisał lupus
    Ja nie widzę tu żadnego zamieszania, nie ma znaku D-42 nie ma obszaru zabudowanego.
    A ja widzę, przepis wyraźnie mówi o tym, że D-42 oznacza początek obszaru zabudowanego, czyli skoro tak, to wiem że przed znakiem obszar był niezabudowany.

To że znak "przypominający" D-42 jest stawiany byłoby ok, ale pod warunkiem, że zapis dotyczący go, mówiłby również o kontynuacji obszaru zabudowanego. Ale nie mówi, więc powstaje sprzeczność.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał cman
    Cytat Napisał tristan
    Dlaczego błędów? Po prostu skoro nie wiadomo nic o zewnętrznym terenie, to zakładasz, że tam nie ma nic pułapkowatego. I to się sprawdza w testach... Masz zanalizować to, co widzisz, a nie dorabiać sobie, że może za zdjęciem stoi znak inny.
    No to ja nie mówię, że od razu mam sobie tam wyobrażać jakiś znak ograniczenia prędkości, ale wystarczy, że sobie tam wyobrażę obszar zabudowany,
    No dobrze, czyli wyobrażasz sobie jakiś wirtualny znak, o tym piszę... Skoro go nie ma na zdjęciu, to go nie ma na tej drodze i koniec. Nigdy z tym nie miałem problemu.

Cytat Napisał cman
    bo tak naprawdę nie mam pojęcia jaki tam jest obszar, a w pytaniach nie ma o tym informacji.
    No więc skoro nie ma informacji, to nie jest to żadna specjalna droga, prawda? Nie widzę tu nic nietypowego.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum

Mam pytanie testowe:

I widzę taką drogę. Dlaczego mam zakładać, że to jest właśnie obszar niezabudowany? Czy w tym miejscu obszar zabudowany jest czymś bardziej szczególnym niż obszar niezabudowany?

Na jakiej podstawie mam zakładać, że tam jest właśnie obszar niezabudowany?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał cman
    I widzę taką drogę. Dlaczego mam zakładać, że to jest właśnie obszar niezabudowany?
    A widzisz tam znak obszaru zabudowanego?

Cytat Napisał cman
    Czy w tym miejscu obszar zabudowany jest czymś bardziej szczególnym niż obszar niezabudowany?
    Tak.

15) obszar zabudowany – obszar oznaczony odpowiednimi znakami drogowy-
    mi;
    a tu tych znaków nie ma. Czemu się uczepiłeś obszaru? A może tam w ogóle jest zakaz wjazdu samochodów i gość tam to pirat?

Zresztą, układający zdjęcia pomaga Ci znakiem zielonej tablicy. Gdyby tam był obszar, to zielona tablica musiała by być połączona z białą. Więc białej albo wcale nie będzie albo będzie dopiero później, za zdjęciem. Więc nawet dla osób bez logicznego myślenia to nie powinno sprawiać problemu.

Cytat Napisał cman
    Na jakiej podstawie mam zakładać, że tam jest właśnie obszar niezabudowany?
    Na takiej, że skoro nie ma innych znaków, to ich nie ma. Gdyby miały być, to by były. Pytania są tak układane, żeby zapewniać komplet informacji potrzebnych do rozwiązania tego zadania. Inaczej każde pytanie by zajmowało 3 kartki A4.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum

Cytat Napisał tristan
    A widzisz tam znak obszaru zabudowanego?
    Nie. Nie widzę również znaku końca obszaru zabudowanego.

Cytat Napisał tristan
    Czemu się uczepiłeś obszaru?
    Dlatego, że na co dzień poruszam się w większości w obszarze zabudowanym i dla mnie ten obszar jest bardziej podstawowy.

Cytat Napisał tristan
    Zresztą, układający zdjęcia pomaga Ci znakiem zielonej tablicy.
    Po co? Ona nic nie znaczy oprócz informacji o nazwie miejscowości, więc skoro takie oczywiste jest to, że tam jest obszar niezabudowany, to po co ona w ogóle jest?

Cytat Napisał tristan
    Na takiej, że skoro nie ma innych znaków, to ich nie ma. Gdyby miały być, to by były. Pytania są tak układane, żeby zapewniać komplet informacji potrzebnych do rozwiązania tego zadania. Inaczej każde pytanie by zajmowało 3 kartki A4.
    Nie. Wystarczyłoby, żeby modyfikujący pytania POMYŚLAŁ i zamiast durnej, zielonej tabliczki, z której nic nie wynika, umieścił znak D-43.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

obszar

daj mi przykład cman, zeby gdzies znak obszar zabudowany poprzedzał znak miejscowosci (zielony, bo w praktyce spotyka sie jeszcze białe)
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia