Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
Temat: Alkohol
-
21-08-2009, 01:43 #1Użytkownik
Alkohol
Kierowca i alkohol...
Temat długi jak rzeka...
Pełno propozycji, pomysłów i co? i nic! Nic się nie zmienia!
Co według Was należało by wprowadzić, aby skutecznie zmniejszyć liczbę pijanych kierowców?
Moje propozycje:
- obowiązkowe czujniki alkoholu montowane przy kierownicy,
- obowiązkowe posiadanie alkomatu na wyposażeniu samochodu, gotowego do użycia podczas kontroli policji (patrz. pkt następny),
- przy jakiejkolwiek kontroli drogowej, obowiązkowa kontrola stanu trzeźwości -> duże koszta policji -> rozwiązanie to obowiązek własnego alkomatu,
- ZAKAZ sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych!
- Badania kierowców (w celu przedłużenia prawa jazdy) co np 5 lat, pod kątem prób wątrobowych!
- obowiązkowe podpisywanie weksli na duuuże kwoty lub inblanco, realizowane w przypadku złapania kogoś na podwójnym gazie (powyżej np. 0,5 promila). Kasa niech idzie na bezpieczeństwo drogowe.
Jak karać?
Uważam, że automatyczne rekwirowanie pojazdu na konkretny okres czasu bez względu na to, kto jest jego właścicielem, to skuteczny sposób. I mało mnie interesuje spadek wartości pojazdu czy sytuacja życiowa pijanego kierującego! Jeden z drugim więcej nie wsiądą do auta!
Dodatkowo można publikować, dane osobowe i zdjęcia pijanych kierowców, nie tylko w podrzędnych gazetkach. Niech Państwo dopłaci, ale niech poświęcą np 10 minut codziennie na takie prezentacje w TVP, TVN, Polsacie zaraz przed lub po głównych wiadomościach! A co!!! Fakt, niektórzy będą dumni, że są w telewizji, ale większość będzie się bać!
Wypadek, stłuczka, śmierć - automatycznie do więzienia - i to nie w jakichś tam zawiasach!!!
Macie inne propozycje?
-
21-08-2009, 08:58 #2Od dawna na forum
-
21-08-2009, 10:33 #3Użytkownik
Re: Alkohol
No właśnie...
Napisał cman
i ten zapis wszystko psuje, bo sąd stwierdzi, że gość zarabia 1.000 zł miesięcznie, z czego musi utrzymać rodzinę itd, więc najwięcej może mu "zabrać" 100 zł miesięcznie. W związku z tym, da mu grzywnę 2.000 zł i po sprawie... Spłaci, bo nie jest to dużo, gdzieś tam pożyczy, może ma odłożone itp...
A czemu właśnie uwzględniać te dochody, sytuację majątkową itp??? Dowalić gościowi z 500.000 zł i niech się zadłuża, kredytuje, dom sprzedaje itd. Następnym razie nie wsiądzie za kółko po pijaku. I gówno mnie obchodzi ile on zarabia i ma dzieci na utrzymaniu (to jest robione właśnie dla jego dzieci aby ktoś inny po pijaku ich nie zabił!).
Wiem, chcę państwa policyjnego. Tak, zgadza się, jeśli chodzi o pijanych debili - tylko państwo policyjne!
-
21-08-2009, 10:41 #4Od dawna na forum
No i ja też się z tym zgadzam.
A co do grzywny, to wystarczy wziąć maksymalną liczbę stawek dziennych, czyli 360 i wysokość 100 zł (czyli zaledwie 5% maksymalnej możliwej) i już jest 36 000 zł, czyli całkiem przyzwoita kara.
Zresztą, wystarczyłby po prostu kraty bez zawieszenia, jakby się nagłośniło parę spraw, że ktoś tam "tylko" jechał po pijaku i dostał np. 1,5 roku bez zawiasów, następny 1 rok, następny 2 lata itd. to natychmiast ubyłby duży procent pijaków.
-
21-08-2009, 12:12 #5Od dawna na forum
- Mieszka w
- Radom
zgadzam się z Wami w 100%. Kary finansowe myśle że byłyby najlepszym rozwiązaniem pod warunkiem że będa wysokie.
Ale z drugiej strony...dlaczego przez takiego pijanego idiote bez wyobraźni, który wsiada za "kółko" ma cierpieć jego rodzina??
Sąd najchetniej wyznaczyłby najwyższy wymiar kary, a ten przepis nie jest dla pijaków tylko dla ich rodzin.
Wyobraźcie zobie sytuacje gdzie facet zarabia 1000 zł, ma dwójke dzieci i dostaje 200.000 zł grzywny - katastrofa dla reszty rodziny
kat. B - 13.03.2003
kat. C - 10.08.2009
-
21-08-2009, 12:29 #6Użytkownik
Nawet nie próbuj ich bronić!
Napisał viruspl1
I BARDZO DOBRZE - niech bulą!
Uważasz, że lepiej jest, aby koleś zabił swoje dziecko na przejściu dla pieszych??? Jest to mniej wartościowe niż 200.000 zł?
Niech zadłuży siebie i całą rodzinę! Niech zostanie "wyklęty" przed rodzinę i znajomych! Więcej po alkoholu NIE WSIĄDZIE!!!
-
21-08-2009, 14:12 #7Od dawna na forum
- Mieszka w
- Radom
-
21-08-2009, 14:53 #8Użytkownik
Rozumiem, ale mnie jakoś nie szkoda...
Napisał viruspl1
Bardzo często to również cała rodzina ułatwia/namawia/umożliwia itp jazdę po pijaku!
Z drugiej strony to rodzina również posiada aspekt wychowawczy i powinna pilnować pijących kierowców.
A jeśli jest patologiczna - trudno...
Tak, ciężkie roboty - zgadzam się! Niechaj wożą piach w taczkach przy budowie autostrad!!!
Napisał viruspl1
Co do zabrania prawka - to nic nie da...
Wiesz jak dużo ludzie jeździ samochodem bez prawka, bo im odebrali? Multum!
Pzdr.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks