Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Nowy użytkownik

Jak najlepiej ruszać

Jestem w trakcie robienia kursu, wyjeździłem już 8 godzin (jak to szybko minęło ), ale ciągle mam problemy z hmmmm, chyba podstawą jeżdżenia - ruszeniem zdarza mi się, że samochód gaśnie w ogóle mam wątpliwości jak należy to robić, bo przeczytałem wiele opinii i z tego co widziałem są 2 sposoby:

no wiadomo sprzęgło na maxa, jedynka i:

1) powolne puszczanie sprzęgła i W PEWNYM ODPOWIEDNIM MOMENCIE dodawanie gazu - ten sposób dla początkujących często powoduje gaśnięcie, ale podobno można się tego nauczyć perfekcyjnie
    2) najpierw dodanie gazu na około 2k obrotów i dopiero powolne puszczanie sprzęgła - ten sposób wygląda na zdecydowanie łatwiejszy

co sądzicie o tym? jak najlepiej jest ruszać? jeden z tych dwóch sposobów wyżej, czy coś innego? poradźcie coś ;]

Banned
    Mieszka w
    GDAŃSK

witaj.pierwszy przyklad , ktory opisałeś jest prawidłowy, prawde mówiac ruszysz poprzez samo puszczenie sprzęgła ale aby manewr był wykonywany płynnie dodaje się gazu w celu rozpedzenia pojazdu.Jeżeli bedziesz ruszał sposobem 2 na egzaminie bedzie to uznane ze niezgodne z techniką kierowania a przy okazji palisz sprzęgło.
    w razie pytań pisz śmiało chetnie cos jeszcze podpowiem. pozdrawiam Ania- instruktor
    P.S. w jakiej szkole sie uczysz?

Nowy użytkownik

http://www.technikajazdy.info/quiz-m...yc-samochodem/

no np. tutaj jest opisywany ten drugi sposób a strona wygląda całkiem poważnie :F

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Jarosław

Cytat Napisał litpen86
    witaj.pierwszy przyklad , ktory opisałeś jest prawidłowy, prawde mówiac ruszysz poprzez samo puszczenie sprzęgła ale aby manewr był wykonywany płynnie dodaje się gazu w celu rozpedzenia pojazdu.Jeżeli bedziesz ruszał sposobem 2 na egzaminie bedzie to uznane ze niezgodne z techniką kierowania a przy okazji palisz sprzęgło.
    w razie pytań pisz śmiało chetnie cos jeszcze podpowiem. pozdrawiam Ania- instruktor
    P.S. w jakiej szkole sie uczysz?
    Ania a na którą technikę kierowania się powołujesz ;

Banned
    Mieszka w
    GDAŃSK

ja ucze tak , ze gdy puszczajac sprzegło(delikatnie)dodajesz rownoczesnie gazu.
    a co sluzy do ruszania sprzeglo czy gaz?
    czy dodajac gazu na maxa auto ruszy? nie
    a czy puszczajac tylko sprzeglo auto ruszy?tak
    gazu dodajemy abu manewr ruszania wykonac o wiele szybciej i plynniej.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Jarosław

Cytat Napisał litpen86
    ja ucze tak , ze gdy puszczajac sprzegło(delikatnie)dodajesz rownoczesnie gazu.
    a co sluzy do ruszania sprzeglo czy gaz?
    czy dodajac gazu na maxa auto ruszy? nie
    a czy puszczajac tylko sprzeglo auto ruszy?tak
    gazu dodajemy abu manewr ruszania wykonac o wiele szybciej i plynniej.
    No to puść sprzegło na najruchliwszym skrzowaniu nie dodajac gazu . Powodzenia.

Banned
    Mieszka w
    GDAŃSK

Nie chodzi mi o to żeby nie dodawać gazu przy ruszaniu tylko żeby uświadomić kursantowi że to poprzez puszczenie sprzęgła auto jedzie.
    A przecież w momencie puszczania sprzęgła dodajesz gazu-tak aby oba pedały "spotkały" się mniej więcej w połowie.
    Jakoś jeżdżę z kursantami po Hucisku i po wielu głównych skrzyżowaniach w gdańsku i nie kierowcy stojący za nami nie narzekają...

Nowy użytkownik

Według mnie lepsza jest ta druga opcja... A mój samochód ma już 160 tys. km i nie wymieniałem sprzęgła. Ciekawe co ile "specjaliści" od pół-sprzęgła wymieniają sprzęgło w swoich samochodach.

Co do tematu, gdzie nie wejdziesz będziesz miał różne opinie(ile osób tyle opinii).
    W książce: http://www.grupaimage.pl/?s=sklep&id=41 jest podany ten drugi sposób i niby książka jest oparta na doświadczeniach wielu instruktorów .

Pozdrawiam

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie

.

Ty masz nie już, tylko dopiero 8 godzin przejechane, mi też na początku gasł samochód, wiem jak to jest, ale to przejdzie, ja tak po ok. 15 godzinach ruszałem w miarę dobrze. Wydaje mi się, że ten 2 sposób jest najlepszy.
    Będzie dobrze :]

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia