Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28
Temat: Piesi,a sygnalizacja.
-
26-09-2009, 01:21 #21Od dawna na forum
- Mieszka w
- Program zarządzania OSK
-
26-09-2009, 09:21 #22Od dawna na forum
Re: Piesi,a sygnalizacja.
Nie winni, tylko jeśli już to współwinni. To, że oni nie uniknęli zagrożenia, to nie znaczy, że wina przeszła w całości na nich, a nagle nieustąpienie pierwszeństwa w ogóle nie ma znaczenia. Tak nigdy nie było, nie jest i nie będzie.
Napisał sebus79
Zresztą tak samo napisałem przy pieszych, jeżeli pieszy widząc wszystko, perfidnie wejdzie przed samochód, to może być również jego współwina, ale i tak główną winę zawsze poniesie kierujący, bo to on w pierwszej kolejności nie stosował się do przepisów i spowodował zagrożenie.
Kulą w płot. Jak sam pisałeś, kodeks należy czytać całościowo. Czytamy zatem, że:
Napisał sebus79
Co już zresztą cytowałem na samym początku. Występuje bezpośrednia sprzeczność: ustawa zabrania wejścia na przejście bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd, sygnał świetlny ZEZWALA na wejście na przejście. Zezwala i już, nie da się zastosować tutaj przepisu ustawy, który jest w bezpośredni sposób znoszony przez sygnał świetlny.
Napisał PRD
Pozostaje jedynie obowiązek zachowania szczególnej ostrożności przez pieszego i to jest właśnie ten jedyny obowiązek, który czasami (w praktyce bardzo rzadko) daje możliwość ukarania również pieszego.
-
26-09-2009, 09:50 #23Użytkownik
Re: Piesi,a sygnalizacja.
Tak naprawdę, to wszystko zależy od danej sytuacji. Często mogą mieć tutaj znacznie drobne szczegóły w określeniu winny/współwinny, więc wydaje mi się, że nie ma sensu ciągnąć tego tematu, bo nie dojdziemy do konsensusu
Napisał cman

Tyle tylko, że pomiędzy słowem ZEZWALA a ZABRANIA, jest ogromna różnica. "Zabronić", to oznacza kategoryczne nie (bez odstępstw!), a "zezwala" to możesz, masz możliwość, masz pozwolenie - ale nie jest to nakaz i obowiązek...
Napisał cman
-
26-09-2009, 09:56 #24Od dawna na forum
-
26-09-2009, 17:21 #25Nowy użytkownik
To prawda w praktyce wygląda to troche inaczej. Jak sami napewno zauważyliscie piesi, którym dopiero co zapaliło sie zielone światło na pasach bardzo czesto leca, brzydko mówiąc "na oślep". W sumie maja pierszeństwo, niech sobie ida, ale z logicznego punktu widzenia który człowiek pcha sie na pasy przed jadący samochód tylko dlatego, że ma pierszeństwo? No ale niestety, wina w większośći jest po stronie kierowcy... Podobnie jest z sytuacja, gdy widzimy, ze dany pojazd wymusza , to sie go po prostu przepuszcza, unikajac tym samym gwałtownego hamowania bądź stłuczki. Kierowcy wiadomo, MUSZĄ zachować szczególną ostrożność, ale piesi też powinni stosować tą zasadę. Pozdrawiam!
-
26-09-2009, 17:49 #26
-
26-09-2009, 19:29 #27Nowy użytkownik
Heh, no tak cofneła (akurat w tym przypadku)
na moje i swoje szczescie.
Ostatni czytałam w gazecie o potrąceniu na pasac starszej kobiety, kierowca pojazdu natychmiast odjechał, a z relacji świadków: "Staruszka, wstała otrzepała sie i poszła dalej." Mimo, że w potrąceniach nie ma nic śmiesznego, to w tym przypadku "skutki" zdarzenia troche mnie rozbawiły.
-
28-09-2009, 01:15 #28Użytkownik

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks