Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
-
27-01-2010, 22:09 #1Nowy użytkownik
Spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego
Witam.
Co przykladowo musial bym uczynic na drodze, aby uznano to za "Spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego".
A dokladniej chodzi mi o podpunkt dotyczacy wymagań dla instruktorów jazdy
-"niekaralność wyrokiem sądu lub orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń za przestępstwo lub wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym"
http://www.naukajazdy.pl/nauka_jazdy/instruktor.html
-
28-01-2010, 11:54 #2Od dawna na forum
Przede wszystkim ten zapis jest już nieaktualny, obecnie brzmi:
Więc dotyczy to tylko przestępstw.
Napisał PRD
Druga sprawa, to w poprzednim zapisie nie chodziło o spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego, tylko o wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym.
Wykroczeniami przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym są prawie wszystkie wykroczenia związane z ruchem drogowym. Natomiast spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego następuje wtedy, gdy dojdzie do kolizji lub sytuacji niosącej realne ryzyko kolizji.
-
31-01-2010, 12:22 #3Użytkownik
-
03-02-2010, 08:22 #4Użytkownik
Ja miałem zakładać podobny temat, ale podepnę się pod ten.
Mam pytanie. Czy natknął się ktoś na jakąś oficjalną, bądź nieoficjalną definicję zagadnienia "stworzenie zagrożenia w ruchu" ? Dość często używa się tego zwrotu, zwłaszcza funkcjonariusze drogówki. Interesuje mnie ten temat gdyż sam słyszałem z ust policjanta "stworzył Pan zagrożenie w ruchu", lecz zawsze na moje pytanie co to właściwie znaczy, nie padała odpowiedź ani żedne konkretne wyjaśnienie.
Sprawa dotyczy tzw.jazdy bokiem, w kontrolowanym poślizgu autem przygotowanym do tego typu jazd. Dodam że było to na rondzie jednopasmowym,więc nie było mowy o zmianie pasa ruchu, na bocznej drodze o bardzo małym natężeniu ruchu, o godzinie 2 w nocy gdzie w promilu kilometra nie było żadnych uczestników ruchu drogowego, a moja jazda była odpowiednio sygnalizowana kierunkowskazami. Więc gdzie tu jest stworzenie zagrożenia w ruchu, jeśli ruchu nie ma?
Oczywiście taka jazda jest niedopuszczalna gdy owy ruch jest, np. w dzień i kategorycznie tego nie popieram. Dodam także że funkcjonariusze po głębszym zastanowieniu się nigdy nie wystawili za to mandatu, chyba sami stwierdzili że w danym przypadku zagrożenie nie wystąpiło, a że auto jechało bokiem a nie na wprost, to chyba tylko lepiej bo kierowca być może ma większe umiejętności jazdy w poslizgu niż przeciętny driver który się poslizgów boi.
Pytam o jasno sprecyzowaną definicję tego zagadnienia, bo tak naprawdę stworzeniem zagrożenia w ruchu drogowym może być cokolwiek, nie włączenie kierunkowskazu przy zmianie pasa ruchu, nie włączenie świateł jadąc wieczorem, zatrzymanie pojazdu w miejscu zabronionym itd itp
Mam nadzieje że dobrze odbierzecie mój post i nie napietnujecie mnie tu zaraz jak jakiegoś pirata drogowego, którym nie jestem. Dziekuje ide spać"...przedni napęd jest dla dziewczynek..."
-
03-02-2010, 12:03 #5Od dawna na forum
-
03-02-2010, 13:11 #6Użytkownik
W takim razie przyznać trzeba że to dość mętne sprecyzowanie tego zwrotu, np. podczas takiej zimy jaką mamy teraz, auto co chwile wpadają w poślizg, przy ruszaniu, hamowaniu, skręcaniu a czy może dojśc do sytuacji niosącej realne ryzyko kolizji to każdy oceniać może inaczej. Osobiście czytałem artykuł o gościu który odmówił przyjęcia mandatu za "spowodowanie zagrożenia w ruchu" (zawrócił w miejscu na ręcznym) i w sądzie udowodnił, że jego manewr nie stworzył zagrożenia w ruchu."...przedni napęd jest dla dziewczynek..."
-
03-02-2010, 13:42 #7Od dawna na forum
-
03-02-2010, 21:32 #8Użytkownik
A więc dochodzimy downiosku że Nasze prawo o ruchu drogowym nie jest jaasno i precyzyjnie skonkretyzowane, czyli ma liczne wady z tego tytułu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest możliwe stworzenia prawa idealnego, troche szkoda, a może to i lepiej bo zawsze można wykorzystać taką luke prawną, myślę że to indywidualna kwestia."...przedni napęd jest dla dziewczynek..."

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks