Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14
Temat: Nerwowy instruktor
-
06-12-2009, 16:58 #11Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Zawiercie
Napisał ErA
Tę sytuację należy zgłosić odpowiedniemu staroście, gdyż przedsiębiorca (właściciel OSK) rażąco naruszył warunki wykonywania działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia ośrodka szkolenia kierowców (Ustawa Prawo o ruchu drogowym, art. 104.1, pkt.3.).
Napisał Grzesiek2223R
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. „W sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów” (Dz. U. Nr 217 poz. 1834 z późn. zm.), zajęcia praktyczne obejmujące zajęcia prowadzone na placu manewrowym i w ruchu drogowym, mogą być rozpoczęte po przeprowadzeniu zajęć teoretycznych. (załącznik nr 3 "Program szkolenia kandydatów na kierowców lub motorniczych", paragraf 3, ustęp 4, pkt. 1).
Zgodnie z powyższym, praktyczną naukę jazdy można rozpocząć dopiero po przeprowadzeniu zajeć teoretycznych - minimum 30 godzin lekcyjnych (godzina lekcyjna - 45 minut) w zakresie kat. B prawa jazdy.Kierowca z prawem jazdy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, D+E.
Instruktor nauki jazdy w zakresie prawa jazdy kat. B.
-
06-12-2009, 19:59 #12Nowy użytkownik
-
08-12-2009, 18:44 #13Nowy użytkownik
Ja też uważam, że powinnaś to zgłosić gdzieś dalej skoro to firma jednoosobowa. Nie może być tak, że tacy instruktorzy będą uczyli jak im się podoba. Zasady szkolenia kandydatów na kierowców są określone w Rozporządzeniu i nikt nie ma prawa go ignorować. Najpierw powinnaś mieć wyłożone przepisy na wykładach (30 godz.), a dopiero później uczyć się stosować je w praktyce. Nie daj się tak zbywać temu instruktorowi, niech wie, że to Ty masz nad nim przewagę, a nie odwrotnie. Przecież Ty za to płacisz i powinnaś też wymagać, by nauczył Cie dobrze jeździć.
Jeśli jeszcze mogę Ci coś podpowiedzieć, to zwróć uwagę na ilość godzin wykładów i jazd (30 i 30), a jeżeli coś się nie zgadza to walcz o swoje. Z przykrością muszę stwierdzić, że słyszałam o takim oszukiwaniu kursantów, gdzie realizowali tylko połowę wykładów,a na jazdy wiecznie się spóźniali lub je skracali. Osobiście tego nie doświadczyłam, ale znajomi tak.
I zgadzam się z tym, że możesz domagać się zwrotu kosztów za kurs jeżeli nie spełnią Twoich oczekiwań i rezygnujesz w trakcie jego trwania, ale nie gdy większość godzin już zaliczysz. Pozdrawiam.
-
08-12-2009, 19:14 #14Nowy użytkownik
Dzień dobry.
Wczoraj miałam kolejną jazdę. Powiedziałam Panu instruktorowi, że kurs prawa jazdy powinien wyglądać tak i tak, że powinnam mieć najpierw wykłady potem tyle i tyle wszystkiego. Zaczęła się inna gadka. Potwierdził to co mówię itd.
Dziś już inaczej ze mną rozmawiał . Jazda przebiegłą w końcu normalnie. Chyba się przestraszył
.
Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks