Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
Temat: Egzamin w Olsztynie
-
25-01-2010, 09:18 #1Nowy użytkownik
Egzamin w Olsztynie
W dniu 24.01.2010 zdawałem egzamin w Olsztynie, egzamin jak dla mnie bardzo łatwy, zrobiłem tylko 1 błąd w teście i wiem w jakim pytaniu. Prezentacja zajęć banalnie prosta, oczywiście trzeba mieć wiedzę i trzeba było wcześniej chodzić na wykłady z metodyki a nie jak niektórzy podczas oczekiwania na egzamin nie wiedzieli o co chodzi z celami lekcji a o to głównie pytała pani z komisji. Na placu manewrowym w jednym pytaniu egzaminator mnie trochę zaskoczył ale mi darował drobną niewiedzę. Zauważyłem, że dużo osób przyszło na egzamin z plikiem testów a po napisaniu testu szukali odpowiedzi w stercie papierów a nie w ustawie czy rozporządzeniu i te osoby albo nie zaliczyły testu albo odpadły na prezentacji, po prostu nie czytały przepisów tylko testy i nic więcej.
Ja uczyłem się czytając Ustawę, rozporządzenie w sprawie szkolenia, znaków i warunków technicznych pojazdu. Po przeczytaniu powyższych materiałów poczytałem trochę testów ściągniętych z netu. Jeżeli ktoś chce te testy i materiały z psychologii i metodyki to mogę podesłać za darmochę a dużo pytań się powtarzała.
Test w Olsztynie jest jednokrotnego wyboru, odpowiedzi całkiem nie są podobne można łatwo wyeliminować niepoprawne, pytania są łatwe. Najważniejsze, że po zdanym teście a nie zdanej dalszej części na poprawkę przyjeżdżamy tylko na dalsze części a nawet po doszkoleniu też zdajemy dalszą część. Test mamy ważny pół roku.
Polecam Olsztyn gdyż mają oni tam pozytywne podejście, z mojej grupy zdało około 50% osób i w większości za pierwszym razem. Ludzie tam na egzamin przyjeżdżają z całej Polski.
Test zasadniczy był z 20 pytań w których pytań z metodyki i psychologii były może dwa lub trzy, pozostałe z przepisów RD. Test dodatkowy na kat B 10 pytań tam były pytania głównie z Rozporządzenia w sprawie szkolenia.
Test był oznaczony nr 12/2008. Z pytań które pamiętam to
1. co oznacza znak f-20 odp. Część drogi lub pasa ruchu przeznaczonego do ruchu dla określonych znakiem pojazdów
2. Jaka jest prędkość samochodu osobowego na drodze dwukierunkowej dwujezdniowej poza terenem zabudowanym
3. jaki poziom alkoholu we krwi ma wpływ na kierującego (odpowiedź „każda”)
4. Coś było o prezentowaniu podstawowych pojęć z ustawy do jakiej metody to przypiszemy (odpowiedź że do stopniowania trudności,) a niektórzy zaznaczali odpowiedź że do poglądowej (bzdura)
5. W przypadku szkolenia uzupełniającego zakres szkolenia uzgadnia: odp. Osoba szkolona i kierownik OSK a niektórzy zaznaczali że osoba szkolona i instruktor(bzdura)
6. Co trzeba zrobić aby wyjechać z grząskiego śniegu i tu odpowiedzią było że założyć łańcuchy pozostałe były bzdurne
7. Po jakim okresie skreślony z ewidencji instruktor za przewinienia w zakresie szkolenia może ubiegać się o ponowny wpis do ewidencji instruktorów, odp. 24 miesiące
8. Była też sytuacja na drodze gdzie samochód osobowy zbliża się do skrzyżowania z drogą podporządkowaną z prawej strony a za skrzyżowaniem jest ustawiony znak droga jednokierunkowa i co to oznacza, odp. Że za skrzyżowaniem wjeżdża w drogę jednokierunkową
9. Jaki jest plac do nauki jazdy dla kat. B, odp. 120 m kw.
10. Jaką może ciągnąć przyczepę samochód osobowy odp. Której DMC nie przekracza masy rzeczywistej pojazdu ciągnącego ( pozostałe odpowiedzi były że o 40% większą i o 40% mniejszą ale to bzdura)
11. Jaka jest postawa agresywnego kierowcy , odp że kierowca który jest wrogo nastawiony do innych uczestników i ich nie szanuje ( coś takiego dokładnie nie pamiętam ale pozostałe odpowiedzi były bzdurne)
12. która sytuacja jest trudna na drodze, odp. Nagła sytuacja na drodze którą kierowca musi rozwiązać ( coś takiego inne odpowiedzi były bzdurne)
Więcej pytań obecnie nie pamiętam ale są wymienione te na których złapali się ci co nie zdali, pozostałe były naprawdę łatwe.
Prezentacja polegała na tym, że po wyciągnięciu kartki z tematem miało się około 10 min na przygotowanie i można wtedy korzystać z notatek i materiałów, (dobrze jest sobie wcześniej przygotować trochę konspektów bo można z nich ściągnąć) Przez ten czas trzeba przygotować sobie konspekt cele, metody , rodzaj, typ, forma , środki dydaktyczne i przebieg zajęć w punktach co się będzie omawiać. Szanowna komisja głównie zwraca uwagę na cele mają być konkretne a nie te uniwersalne ale te też dla bezpieczeństwa trzeba wypisać. Na placu egzaminator najpierw zadaje kilka pytań z budowy pojazdu lub mówi że jest kursantem i proszę mu wytłumaczyć co na placu trzeba robić. Trzeba wtedy powiedzieć o 3 zadaniach i na czym one polegają, nieraz chcieli aby pokazać wszystkie światła lub płyny a nieraz tylko wybrane, przy czym pytali się np. o widoczność świateł pozycyjnych z jakiej odległości mają być widoczne. Trzeba znać jakie znaczenia mają poszczególne przedmioty wyposażenia samochodu jakie funkcje spełnia np. płyn chłodzący, olej, płyn spryskiwacza. Na pytanie jak sprawdzisz czy jest płyn do spryskiwaczy w Punto najlepiej im odpowiedzieć że dolewamy do pełna. Na drobne błędy nie zwracają uwagi, nawet jedna dziewczyna kilka razy ruszała na wzniesieniu bo jej silnik zgasł ale nie wybaczają potrącenia pachołka lub wyjazdu za linię oraz najechania na linię zatrzymania itd. co normalnie na egzaminie na prawko można powtórzyć.
Dodaję link gdzie wrzuciłem wszystkie posiadane materiały, jest to zbieranina z całej Polski ale Olsztyńskich testów tam nie ma, ale pytania są bardzo podobne.
http://chomikuj.pl/supermario1
-
26-01-2010, 16:57 #2Nowy użytkownik
Cześć, bardzo proszę o te materiały jak bys mógł, moj adres martieg@vp.pl
-
26-01-2010, 23:23 #3Nowy użytkownik
- Mieszka w
- GS
Witam. też bym prosił bo mam egzamin w Elblągu 30tego stycznia a słyszałem ze jest podobna komisja. rhl1985@o2.pl
-
27-01-2010, 20:35 #4Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Katowice
-
01-02-2010, 19:50 #5Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Olsztyn
-
01-02-2010, 19:59 #6Nowy użytkownik
-
01-02-2010, 20:14 #7Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Katowice
-
17-12-2010, 16:22 #8Nowy użytkownik
jak zdać za 1x?
polecam www.fokus.olsztyn.pl - mają symulator do nauki jazdy, idealne rozwiązanie dla kobiet !!! uczą rzetelnie, i większość kursantów zdaje za pierwszym razem. Polecam IK

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks