Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Nowy użytkownik

Spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego

Witam.

Co przykladowo musial bym uczynic na drodze, aby uznano to za "Spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego".

A dokladniej chodzi mi o podpunkt dotyczacy wymagań dla instruktorów jazdy

-"niekaralność wyrokiem sądu lub orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń za przestępstwo lub wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym"
    http://www.naukajazdy.pl/nauka_jazdy/instruktor.html

Od dawna na forum

Przede wszystkim ten zapis jest już nieaktualny, obecnie brzmi:

Cytat Napisał PRD
    Art. 105. 2. Instruktorem jest osoba, która:
    (...)
    6) nie była karana wyrokiem sądu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym;
    Więc dotyczy to tylko przestępstw.

Druga sprawa, to w poprzednim zapisie nie chodziło o spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego, tylko o wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym.
    Wykroczeniami przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym są prawie wszystkie wykroczenia związane z ruchem drogowym. Natomiast spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego następuje wtedy, gdy dojdzie do kolizji lub sytuacji niosącej realne ryzyko kolizji.

Użytkownik

Cytat Napisał cman
    Art. 105. 2. Instruktorem jest osoba, która:
    (...)
    6) nie była karana wyrokiem sądu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym;
    Więc dotyczy to tylko przestępstw.[/quote]

Czyli przykładowo alkohol powyżej 0.5 promila lub wypadek z Twojej winy z ofiarą śmiertelną itp.
    Chodzi o naprawdę "konkretne" sprawy...

Pozdrawiam!

Użytkownik

Ja miałem zakładać podobny temat, ale podepnę się pod ten.
    Mam pytanie. Czy natknął się ktoś na jakąś oficjalną, bądź nieoficjalną definicję zagadnienia "stworzenie zagrożenia w ruchu" ? Dość często używa się tego zwrotu, zwłaszcza funkcjonariusze drogówki. Interesuje mnie ten temat gdyż sam słyszałem z ust policjanta "stworzył Pan zagrożenie w ruchu", lecz zawsze na moje pytanie co to właściwie znaczy, nie padała odpowiedź ani żedne konkretne wyjaśnienie.
    Sprawa dotyczy tzw.jazdy bokiem, w kontrolowanym poślizgu autem przygotowanym do tego typu jazd. Dodam że było to na rondzie jednopasmowym,więc nie było mowy o zmianie pasa ruchu, na bocznej drodze o bardzo małym natężeniu ruchu, o godzinie 2 w nocy gdzie w promilu kilometra nie było żadnych uczestników ruchu drogowego, a moja jazda była odpowiednio sygnalizowana kierunkowskazami. Więc gdzie tu jest stworzenie zagrożenia w ruchu, jeśli ruchu nie ma?
    Oczywiście taka jazda jest niedopuszczalna gdy owy ruch jest, np. w dzień i kategorycznie tego nie popieram. Dodam także że funkcjonariusze po głębszym zastanowieniu się nigdy nie wystawili za to mandatu, chyba sami stwierdzili że w danym przypadku zagrożenie nie wystąpiło, a że auto jechało bokiem a nie na wprost, to chyba tylko lepiej bo kierowca być może ma większe umiejętności jazdy w poslizgu niż przeciętny driver który się poslizgów boi.
    Pytam o jasno sprecyzowaną definicję tego zagadnienia, bo tak naprawdę stworzeniem zagrożenia w ruchu drogowym może być cokolwiek, nie włączenie kierunkowskazu przy zmianie pasa ruchu, nie włączenie świateł jadąc wieczorem, zatrzymanie pojazdu w miejscu zabronionym itd itp
    Mam nadzieje że dobrze odbierzecie mój post i nie napietnujecie mnie tu zaraz jak jakiegoś pirata drogowego, którym nie jestem. Dziekuje ide spać
    "...przedni napęd jest dla dziewczynek..."

Od dawna na forum

Nie ma oficjalnej definicji, natomiast umowne definicje wynikają głównie z wyroków sądów. I tak jak pisałem, spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego następuje wtedy, gdy dojdzie do kolizji lub sytuacji niosącej realne ryzyko kolizji.

Użytkownik

W takim razie przyznać trzeba że to dość mętne sprecyzowanie tego zwrotu, np. podczas takiej zimy jaką mamy teraz, auto co chwile wpadają w poślizg, przy ruszaniu, hamowaniu, skręcaniu a czy może dojśc do sytuacji niosącej realne ryzyko kolizji to każdy oceniać może inaczej. Osobiście czytałem artykuł o gościu który odmówił przyjęcia mandatu za "spowodowanie zagrożenia w ruchu" (zawrócił w miejscu na ręcznym) i w sądzie udowodnił, że jego manewr nie stworzył zagrożenia w ruchu.

Od dawna na forum

Cytat Napisał Tuner
    ...czy może dojśc do sytuacji niosącej realne ryzyko kolizji to każdy oceniać może inaczej.
    No tak i tu już niestety nie ma złotego środka, podobnie jak z nieustąpieniem pierwszeństwa, też można różnie oceniać.

Użytkownik

A więc dochodzimy downiosku że Nasze prawo o ruchu drogowym nie jest jaasno i precyzyjnie skonkretyzowane, czyli ma liczne wady z tego tytułu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest możliwe stworzenia prawa idealnego, troche szkoda, a może to i lepiej bo zawsze można wykorzystać taką luke prawną, myślę że to indywidualna kwestia.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia