Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
Temat: Fotoradary
-
15-03-2010, 17:43 #1Od dawna na forum
Fotoradary
Koledzy. Opisana sytuacja jest bardz prosta w interpretacji, jednak wymaga znajomości obowiązujących przepisów.
Konkretnie wyjaśnia ją kodeks wykroczeń :Art. 1. (1) § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5.000 złotych lub nagany.
§ 2. Nie popełnia wykroczenia sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu.
To prawda, że kierujący ma obowiązek wskazać użytkownika pojazdu, jeśli nie on danego dnia go prowadził. Wynika to z prawa o ruchu drogowym a konkretnie z art.78 pkt.4 PRD.
Wykroczenie to można popełnić tylko z winy umyślnej. Nie popełnia wykroczenia osoba, która nie może lub nie potrafi wskazać kierującego. A może to występować w kilku
sytuacjach.
1. Z pojazdu może korzystać kilka osób tzn. właściciel, żona, dzieci, ojciec itd. Można nie pamiętać, kto tego dnia prowadził pojazd zwłaszcza, że
z reguły zdjęcia z fotoradarów docierają do domu po kilkudziesięciu dniach.
2. Jeśli pojazd użytkowała osoba najbliższa to można powołać się na art.183kpk, który mówi:Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić
jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo, przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe. W Polsce obowiązuje hierarchichność przepisów.
Zgodnie z tą zasadą KPK stoi nad PRD i też nie popełniasz wykroczenia takim postępowaniem.
3. Jadąc w daleką trasę z drugą osobą możemy prowadzić na zmianę i nie ma obowiązku pamiętać, czy na drodze w jakimś Pcimiu Dolnym kierowałem akurat ja, czy kolega.
Takich hipotetycznych sytuacji można wskazać wiele.
Należy wspomnieć jeszcze o Art. 97. § 1 kpow który mówi, że W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu
Jeśli chodzi o Fotorapid-y używane na naszych drogach, to każdy można ustawić tak, by rejestrował prędkość pojazdów oddalających lub przybliżających. Policja nie ustawia ich na oddalanie bo, zgodnie z tym co napisałem, udowodnienie winy jest trudne. W to "bawi się" jedynie Straż Miejska. Kto nie zna przepisów, płaci. Polecam lektórę podanych ustaw, bardzo pomaga. Na koniec dodam, że w Polsce usiłowano wprowadzić
przepis dający prawo karania właściciela, ale to nie przeszło.
Dojechać i żyć
-
15-03-2010, 20:55 #2Od dawna na forum
-
15-03-2010, 20:57 #3Od dawna na forum
-
16-03-2010, 08:51 #4Od dawna na forum
ja mówie o zdjęciu np zrobionym od tyłu jak udowodnisz że to jechałem ja ja wtedy zabrałem kierowce z firmy xyz i on prowadził bo ja byłem zmęczony ma na imie Krzychu udowodnij że tak nie było
od przodu to faktycznie da się rozpoznać
ad2
po 30 dniach następuje przedawnienie jak ktoś się kaniezna to płaci ale w to się głównie bawi straż miejskaDojechać i żyć
-
16-03-2010, 12:30 #5Użytkownik
Mnie strasznie wpienia okoliczna u mnie straż gminna która wg mnie używa fotoradaru tylko i wyłącznie w celach zarobkowych, a nie ku poprawie bezpieczeństwa na drodze, bo jaki jest sens wystawiac fotoradar na nowo wybudowanej równej drodze, na uboczu miasta gdzie ruch jest mały, nie ma tam zadnych skrzyżowań,przejść dla pieszych, zabudowań, ruch pieszych praktycznie tam nie istnieje itp itd, ale stoi znak "Teren zabudowany"...chyba wiekszy sens byłoby ustawiac taki fotoradar na ruchliwej niebezpiecznej drodze koło nowo wybudowanego centrum handlowego, gdzie przez ostatni rok na przejściu dla pieszych w tym miejscu doszło do kilku (chyba 6) potrąceń na pasach. Myslę że było by bezpieczniej.
Co do fotek zrobionych od tyłu, znam dziesiątki przykładów, nawet na własnej skórze, ze zawsze idzie sie dogadać i odpowiednio zaniżyć kwote mandatu i obejść się bez punktów karnych."...przedni napęd jest dla dziewczynek..."
-
16-03-2010, 12:48 #6
-
16-03-2010, 15:52 #7Nowy użytkownik
ja wybrałem www.driver.lodz.pl i zdałem...
-
16-03-2010, 18:33 #8Użytkownik
jest jeszcze jedna metoda
http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/art...ORZE/532942905"...przedni napęd jest dla dziewczynek..."
-
16-03-2010, 22:12 #9Od dawna na forum
-
16-03-2010, 22:20 #10Od dawna na forum
Sorka odpowiedziałem pochopnie tak jak nas uczyli ale to zła odpowiedż
Napisał ks-rider
Prawidłowa jest chyba taka
kw
Art. 45. (49) § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
§ 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia.
§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.
kpw
Art. 53. (13) Jeżeli miejsce pobytu osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia nie jest znane, sąd może zarządzić ustalenie miejsca jej pobytu przez Policję. Policja ustala też miejsce pobytu z własnej inicjatywy albo na wniosek organu dokonującego czynności wyjaśniających. Sąd może zarządzić przymusowe doprowadzenie obwinionego.Dojechać i żyć

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks