Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Od dawna na forum

Pełnoletność

Witam. Czy w rozporzadzeniu jest konkretnie napisane ze w dniu egzaminu osoba egzaminowana moze miec 18 urodziny?? Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    wlkp

Jeśli chodzi Ci o Ustawę o Ruchu Drogowym to
    "Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym ........
    Art. 90. 1. Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeżeli:

1. osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek;
    2. uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane;
    3. odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie;
    4. zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii.
    5. przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawi zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy.

2. Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi:

1. 16 lat - dla kategorii A1, B1 lub T;
    2. (uchylony);
    3. 18 lat - dla kategorii A, B, B+E, C, C+E, C1 lub C1+E;
    4. 21 lat - dla kategorii D, D+E, D1 lub D1+E, z zastrzeżeniem ust. 4.

3. Osoba, która nie ukończyła 18 lat, może uzyskać prawo jazdy kategorii A1, B1 lub T za pisemną zgodą rodziców lub opiekunów."

Użytkownik

Hmmm... tyle tylko, że to nic nie wnosi do tematu, gdyż, od czasu zdania egzaminu do czasu otrzymania/wydania uprawnień mija nieco czasu.

Tutaj ważniejsze jest Rozporządzenie w Sprawie szkolenia i egzaminowania, gdzie mamy wyraźnie napisane, iż:

§ 25. 1. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie przystępuje do egzaminu teoretycznego i egzaminu praktycznego, z zastrzeżeniem ust. 2, pod warunkiem spełnienia wymogów, o których mowa w art. 90 ust. 1 pkt 1-3 i 5 oraz ust. 2-5 ustawy.

A art. 90 to wspomniany wiek dot. danej kategorii.

Pozdrawiam.

Nowy użytkownik

Ja nie mogłem się doczekać (18 kończyłem dopiero w grudniu :P ) i jeszcze na długo wcześniej dla własnej satysfakcji zamówiłem sobie prawo jazdy kolekcjonerskie Potrafią zrobić naprawdę podobne dokumenty, można "szpanować" przed znajomymi pokazując nagle dokument Polecam na przykład stronę http://fastidcard.com/index.php , jakość jest naprawdę świetna!

Nowy użytkownik

Ja zdawałem prawko w grudniu. Była straszna śnieżyca i nie rzadko kiedy przekraczałem 30 km/h. Egzamin zdałem bez problemu i jak dla mnie nie ma różnicy w robieniu prawa jazdy latem czy zimą.

Nowy użytkownik

O co chodzi z tym kolekcjonerskim prawem jazdy? Taki dokument mogą wydawać chyba tylko odpowiednie organy.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał sebus79 Zobacz post
    od czasu zdania egzaminu do czasu otrzymania/wydania uprawnień mija nieco czasu.
    Trochę się zmieniło ostatnio - w tej chwili można podejść do egzaminu miesiąc przed ukończeniem odpowiedniego dla kategorii wieku i odebrac sobie uprawnienia w dniu urodzin ..

Nowy użytkownik Avatar dani3l

Tak było już chyba od jakiegoś czasu?

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Nie, przed 19.01.2013 było troche inaczej, ale o tym nie będziemy pisac - ważne jest to co obowiązuje obecnie.. Tego się trzymajmy..

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Lublin

Jeżeli pytasz czy można w dniu urodzin to tak

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia