Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie

Próg zwalniający a znak B 33 ( ograniczenie prędkości )

Witam serdecznie poszerzam swoje umiejętności jako kierowca jednocześnie Instruktor nauki jazdy , i wczoraj spotkałem się z inną interpretacją pewnej sytuacji jak to zazwyczaj bywało. Oczywiście chodzi o zestawienie znaków A 11a ( próg zwalniający ) oraz B 33 ( ograniczenie prędkości do 20 km/h) Do tej pory uważałem i tak tłumaczyłem kursantom że prędkość wskazana liczbą km na znaku obowiązuje do najbliższego skrzyżowania , i oczywiście próg zwalniający tej prędkości nie odwołuje. Jest to bezpieczna prędkość którą powinniśmy jechać , akurat na tym odcinku drogi do najbliższego skrzyżowania bądź znaku który by tą prędkość odwoływał. Jednakże wczoraj podczas wykładów przesympatyczna Pani Instruktor usilnie próbowała przekonać mnie że racji nie mam , że gdzieś tam wyczytała w jakiejś tam książeczce , że ta prędkość obowiązuje tylko na progu zwalniającym i oczywiście po jego przejechaniu automatycznie możemy jechać 50 km/h . Poprosiłem grzecznie o jakiś przepis który by potwierdzał jej słowa, to tylko wspomniała , że pewnie gdzieś tam w warunkach technicznych jest. Pytanie do was jak wy do tej sprawy byście podeszli , przyznam szczerze że z lekka zgłupiałem pozdrawiam
    "I oto trzeba będzie dumnym krokiem iść bez twarzy..."

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mazowieckie

Tak samo interpretuję jak Ty, do pierwszego skrzyżowania lub odwołania znakiem.

Użytkownik

Specjalnie sprawdzałem DU220 czyli warunki techniczne znaków zarówno A-11a jak i B33. Można wiele się dowiedzieć, ale nie ma zapisu, iż B33 obowiązuje tylko na samym progu.

W związku z tym, prędkość ustalona na B33 przed progiem obowiązuje do:
    1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43,
    2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania,
    3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego, o których mowa w § 58 ust. 3 i w § 114 ust. 1 pkt 1 i 2.
    4. Znak B-34 "koniec ograniczenia prędkości" oznacza odwołanie ograniczenia prędkości wprowadzonego znakiem B-33.

Zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

Pozdrawiam

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

A tak na chłopski rozum... ?

Ustawili znak ograniczający prędkość na progu.
    Obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania.

Jaki sens było by stawiać próg, żeby ktoś zwolnił i mógł się znowu rozpędzić?

Progi są po ty aby wymusić zmniejszenie prędkości na danym odcinku.
    Nie jest sztuką samochód rozpędzić, ale zatrzymać go tam, gdzie życzy sobie kierowca.

Od dawna na forum

Widzisz wiesiu....... człowiek się całe życie uczy i "gupi" umiera
    Z teori tej Pani mam więc nową możliwość odwołania zanku
    -skrzyżownie
    -znak odwołujący
    - no i próg zwalniający )

Trzeba ją było zapytać czy próg, zakaz wyprzedzania też odwołuje

Sorry że trochę z przekąsem ale uśmiech sam się pcha na usta

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Ostrołęka

Temat stary jak progi zwalniające
    Oczywiście wedle teorii próg nie odwołuje ograniczenia. Przynajmniej nie ma na to podstawy prawnej.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Próg zwalniający służy do fizycznego wymuszenia tej prędkości.
    Progi zwalniające nie powinny posiadać żadnego oznaczenia.
    W przepisach nie powinna być dopuszczona możliwość ich oznaczania.
    Ale niestety jest inaczej.
    Stąd takie dziwne nieuzasadnione niczym stwierdzenia - że predkość obowiązuje tylko na progu.

Od dawna na forum

kopan a wyobrażasz sobie taki próg na drodze na której 5o km/h jest prędkością dopuszczalną bez oznaczenia?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał jarzabek
    kopan a wyobrażasz sobie taki próg na drodze na której 5o km/h jest prędkością dopuszczalną bez oznaczenia?
    Skoro jest tam dopuszczalne 50, to nie powinno tam być progu. Próg może występować tylko z ograniczeniem 20-30. Wyższe prędkości są na nim niebezpieczne.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Nowy użytkownik

Próg zwalniający nie musi być oznaczony jeżeli prędkość na drodze na której został zastosowany próg zwalniający jest prędkością pozwalającą na łagodny przejazd przez próg stosuje się tylko znak A-11a.

Co prawda przepis nie mówi wprost co się dzieję z prędkością po przejechaniu przez próg zwalniający, ale mówi iż prędkość wyrażona znakiem to "prędkość graniczną przejazdu przez próg", tzw prędkość krytyczna, dlatego prędkość ta dotyczy tylko i wyłącznie momentu w którym przejeżdżamy przez ten próg, ostatnio na kursie na instruktorów poruszaliśmy ten temat, egzaminator mówił iż prędkość dotyczy tylko i wyłącznie momentu przejazdu. No ale nie wiem jak jest u was.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia