Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
-
29-04-2010, 17:29 #1Nowy użytkownik
- Mieszka w
- śląsk
Pytanie testowe na instruktora - OPOLE.
Po krótce... rozwiązywałem w WORD Opole test na instruktora... i m.in. miałem "błąd" w pytaniu:
Włączanie do ruchu następuje:
A: na drogę z pola
B: na drogę autobusu z przystanku poza terenem zabudowanym
C: z drogi gruntowej, o nawierzchni utwardzonej, o długości 30m, na drogę twardą
Zaznaczyłem wszystskie odpowiedzi, jako prawidłowe. Po teście, dowiedziałem się, że 'C' nie powinno być zaznaczone, bo ta "droga gruntowa" w odpowiedzi, to z opisu wynika, że tak naprawde jest to droga twarda.
Jak zaczołem szanownej komisji tłumaczyć mój tok myślenia, to zaczeli mieć wątpliwości i pewnie by mi przyznali racje, że odpowiedź 'C' też jest prawidłowa, ale w mojej sytuacji zaliczenie tej odpowiedzi nic by nie zmieniło, więc na odchodne mi powiedzieli, żebym na przyszłość zaznaczył A,B
W odpowiedzi 'C' nie jest podane czym jest nawierzchnia utwardzona, więc mimo, że ta "droga gruntowa" ma długość ponad 20 m, to nie ma okreslonego rodzaju nawierzchni. Równie dobrze może być jakimiś kamieniami utwardzona, lub innym materiałem, który nie jest wymieniony w definicji "droga twarda". Więc w moim mniemaniu, odpowiedź 'C' to jest włączanie się do ruchu z drogi gruntowej na drogę twardą.
Jestem ciekaw kto te pytania układa. Pytania powinny być jednoznaczne i nie powinny byc podchwytliwe.
-
08-05-2010, 15:04 #2Nowy użytkownik
- Mieszka w
- bialystok
zerknij tu http://budownictwopolskie.pl/artykul..._ich_elementow
"Ze względu na rodzaj nawierzchni wyróżniamy:
drogi twarde – posiadają jezdnię o nawierzchni bitumicznej, betonowej, brukowej, płyt betonowych, oraz inne, których długość nawierzchni utwardzonej przekracza 20 m.;
drogi gruntowe – drogi o innej nawierzchni niż twarde, a także drogi o nawierzchni twardej o długości do 20 m." juz sam nie wiem czy powinno sie to wiedziec czy nie, moze ktos kto mieszka na wsi to wie, bo jak jedzie do innej wsi to wlasnie czesto takich drog uzywa.
pozdro
-
12-05-2010, 02:02 #3Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Lublin
Zerknij tu: u.p.r.d. art.2 punkt 2 "droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi;"
Jakieś tam strony dotyczące budownictwa mogą pisać sobie dowolne rzeczy, ale nas obowiązuje mimo wszystko Ustawa Prawo o ruchu drogowym
A co do tego pytania z egzaminu to wyraźnie w C) napisane jest: "z drogi gruntowej(...) na drogę twardą", więc zasadniczo jakie to znaczenie ma co jest napisane w miejscu (...)? Oczywiście, że wszystkie odpowiedzi są poprawne, a z tym pytaniem można by się udać do zwierzchników osób układających pytania celem poprawienia no jakby nie patrzeć wyraźnego błędu w tym pytaniu (a raczej jego odpowiedzi).
-
16-05-2010, 13:43 #4Od dawna na forum
- Mieszka w
- Koszalin
-
17-05-2010, 10:50 #5Nowy użytkownik
- Mieszka w
- bialystok
@moki, 100% racja, ze nas obowiazuje PRD. A tam pisze, art24...1), z drogi nie bedacej droga publiczną, a tak sie sklada, ze te smieszne drogi z utwardzona nawierzchnia o ktore pytaja maja status drogi publicznej,przynajmniej calkiem spora liczba kilometrow z nich, po uchwalach rady gminy itd: http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_gminna http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20070190115. Wnioskuje wiec z tego, ze poeci ukladajacy pytanie ustalili sobie, ze ta droga ma wlasnie status drogi publicznej i czesc piesni. Tak czy inaczej pytanie na uwalenie, nieprecyzyjne nie tyle pytanie co odpowiedz. Na pewno nie powinno wystapic na testach. Zdajac w ostatnich dnich testy w Bialymstoku nie zauwazylem takich perelek. Byly precyzyjne pytania i odpowiedzi. Bylem zaskoczony,bo tyle sie naczytalem o dziwniusienkich pytaniach i jeszcze dziwniejszych odpowiedziach na nie.
-
17-05-2010, 19:49 #6Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Lublin
nie wiem co ma do tego art 24 bo on tyczy się wyprzedzania, ale myślę, że chodziło o art 17 pkt 1. W podpunkcie a faktycznie napisane jest (..) z drogi nie będącej drogą publiczną, ale po pierwsze jak sam zauważyłeś część dróg są drogami publicznym, ale w tym pytaniu wcale nie ma mowy, że jest to droga publiczna. No a po drugie to warto spojrzeć na podpunkt b w którym napisane jest: "(..) na drogę twardą z drogi gruntowej"
Takie jest moje zdanie na ten temat, jeśli się ze mną nie zgadzasz chętnie przeczytam twój stosunek do tego co napisałem, gdzie popełniłem ew błąd w rozumowaniu, każdy się w końcu może mylić
-
17-05-2010, 20:59 #7Nowy użytkownik
- Mieszka w
- bialystok
Dzieki za zwrocenie uwagi na ten blad, bo przeciez zacytowalem kawalek art17 a napisalem ze to art24.
Moje zdanie jest dokladnie takie samo jak Twoje z ta odpowiedzia, ale to nie zmienia faktu, ze ponoc komisja twierdzi inaczej. No i co poradzic w takich sytuacjach jak sie zachowac w stosunku do komisji, bo to, że osoba ma prawo reklamowac takie pytanie to jestem ciekaw czy to ktos kiedys zrobil?
-
21-05-2010, 15:09 #8Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Lublin
Raczej rzadko ktoś składa odwołania bo się ludzie boją, nie zależy im aż tak bardzo, myślą że to i tak nic nie da i jeszcze pewnie z tysiąca innych powodów, ale to nie znaczy, że nie powinni tak robić. Tym bardziej, że jak ktoś chce zostać instruktorem to powinien o tym dobrze wiedzieć i mieć świadomość swoich praw i egzekwować jej, tym bardziej, że później będzie to przekazywał dalej. Czystą hipokryzja moim zdaniem byłoby gdyby samemu nie stosowało się odwołań, a innych uczyło, że mają takie prawo. Do kogo tutaj odwołania składać i zastrzeżenia co do pytań to nie wiem, ale myślę że można by spytać cmana. Wydaje mi się, że może znać odpowiedź na to pytanie.
-
21-05-2010, 16:59 #9Od dawna na forum
Ja tak czytam te odpowiedzi to próbuję znaleźć tą dobrą odpowiedź w punkcie C i szczerze mówiąc mam problem.
Gdzie w definicji drogi twardej macie napisane że nawierzchnia utwardzona to droga twarda? Sławek rozumie Twoje rozżalenie z powodu niezdanego egzminu ale trzeba uderzyć się w pierś i jak facet przyznać się że się nie udało.
Co do Twojego dyskutowania z komisją jeszcze to mogę przyjąć ale to że komisja "zaczęła mieć wątpliwości i pewnie mieli Ci przyznać rację" to już trochę mi na bajkopisarstwo zalatuje.
Powodzenia na nastepnym egzaminie!!!
-
27-05-2010, 09:34 #10Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Lublin

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks