Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Nowy użytkownik

Zdjecie z fotoradaru, niesluszenie? zle ozn. znakami?

Witam,
    ostatnio zrobiono mi zdjęcie w Lipniaku (wies, peryferie Lublina) przez fotoradar przenośny. Kilka dni temu przyszlo 2 Panow policjantow ze zdjeciem, na ktorym wyszlo 103km/h czyli 10pkt karnych i 400-500zl (przekroczono o 53km/h dozwolona predkosc).
    Tylko problem tkwi w tym, ze jechalem w Lipniaku, od strony Motycza do Lublina i zaraz za skrzyzowaniem po skreceniu w prawo na Lipniak (ok 20m jakos od skrzyzowania) stoi znak "teren zabudowany" i nic wiecej, a za nim dalej jakies 500m a moze i sporo wiecej, dopiero stoi zielony znak z nazwa miejscowosci "Lipniak" i nic poza tym. Wiec jesli dobrze rozumuje ograniczenie predkosci obowiazuje tam 90km/h a nie 50km/h !
    z tego co wiem przedemna ok tygodnia ktos zostal zlapany w tym miejscu i nie przyjal mandatu, poniewaz twierdzil ze nieslusznie bo sa zle znaki postawione, porobil zdjecia i chyba sprawa trafi do sadu.
    Oczywiscie na calej trasie w Lipniaku nie ma zadnego znaku ograniczenia predkosci itp.
    ALE UWAGA, jadac przez Lipniak z 2iej strony czyli od Lublina stoi znak zielony z napisem Szerokie a nad nim znak teren zabudowany, wiec gdybym jechal z tej strony to moze i mialbym ogrniczenie do 50km/h wynikajace z terenu zabudowanego i mieli by racje karajac mnie.

Prosił bym o porade lub jakies wyjasnienie,

PS: juto zamierzam zrobic zdjecia tych znakow i pomierzyc odleglosci, bo ewidentnie od strony ktora jechalem jest zle oznaczone...

Uploaded with ImageShack.us

Użytkownik
    Mieszka w
    małopolska

Re: Zdjecie z fotoradaru, niesluszenie? zle ozn. znakami?

Cytat Napisał toma12
    Witam,
    ostatnio zrobiono mi zdjęcie w Lipniaku (wies, peryferie Lublina) przez fotoradar przenośny. Kilka dni temu przyszlo 2 Panow policjantow ze zdjeciem, na ktorym wyszlo 103km/h czyli 10pkt karnych i 400-500zl (przekroczono o 53km/h dozwolona predkosc).
    Tylko problem tkwi w tym, ze jechalem w Lipniaku, od strony Motycza do Lublina i zaraz za skrzyzowaniem po skreceniu w prawo na Lipniak (ok 20m jakos od skrzyzowania) stoi znak "teren zabudowany" i nic wiecej, a za nim dalej jakies 500m a moze i sporo wiecej, dopiero stoi zielony znak z nazwa miejscowosci "Lipniak" i nic poza tym. Wiec jesli dobrze rozumuje ograniczenie predkosci obowiazuje tam 90km/h a nie 50km/h !
    z Uploaded with ImageShack.us
    skoro stoi znak obszar zabudowany to prędkośc 50 km/h lub 60 km/h od 5-23 ,znak z nazwą miejscowości nie ma tu nic do żeczy ...tyć kurs robił przed wojną czy jak?? ...przecież w sądzie grodzkim by z Ciebie mieli polewke do końca świata-jak byś takie cuda opowiedział ..nie ubawiłem sie już tak od dawna,pozdro

Nowy użytkownik

pery1 nie ma sie co śmiać z kogoś, bo Ciebie też ktoś może wyśmiać , bo np. zacytuje Ciebie: "żeczy" a poprawnie pisze się "rzeczy"
    Pozdrawiam.

Nowy użytkownik

W takim ustawieniu znaków nie ma nic nieprawidłowego. Tablica zielona to informacja o nazwie miejscowości. Nie powoduje ograniczenia prędkości ani zniesienia ograniczenia prędkości dot. obszaru zabudowanego (który wprowadza tablica biała - początek terenu zabudowanego). Nie wiem co w tym nieprawidłowego widzisz. Minąłeś białą tablicę to dopóki nie będziesz jej miał skreślonej jesteś w terenie zabudowanym. Tam jadąc możesz mieć wiele kolejnych zielonych tablic z nazwą kolejnych miejscowości - nie spowodują one podniesienia prędkości do 90.
    Proponuję poczytać stosowne przepisy zanim następnym razem wyjedziesz.

Nowy użytkownik

ok dzieki za pomoc, faktycznie jest do 50km/h, potwierdzone przez znajomego polcjanta.
    Temat zamkniety, mozna usunac.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia