Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Użytkownik

Jak to jest z przyczepami do kat. B

Proszę o dokładnie rozpisanie jak to jest z ciągnięciem przyczepy przez pojazd o masie równej 3,5t. Chodzi ile kg można łącznie ciągnąć na kategorii B i B+E.

Spotkałem się z opinią, że mając kat. B+E można ciągnąć max 3,5 t co wg mnie jest istną bzdurą.

Proszę o podanie aktów prawnych.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Na kat B łącznie do 3,5 tony (samochód + przyczepa).
    Na B+E samochód do 3,5 tony + przyczepa (nieokreślona wagowo).

Podstawa prawna: prawo o ruchu drogowym, art.88

Od dawna na forum

Cytat Napisał archis_p
    Bzdura, doi samochodu o masie 3500 ZAWSZE mozesz podczepic przyczepe o dopuszczalnym ciezarze calkowitym = 750 kg co daje rachunkowo 4250 kg

Cytat Napisał archis_p
    Na B+E samochód do 3,5 tony + przyczepa (nieokreślona wagowo).
    Z tego co sie orietuje to masa przyczepy moze byc o 1,5 x wieksza niz CMD pojazdu ciagnacego - warunek uklad hamulcowy pneumatyczny ( jak w ciezarowkach )

Od dawna na forum

ks-rider...... dobrze powiadacie chopie

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Cytat Napisał ks-rider
    Cytat Napisał archis_p
    Bzdura, doi samochodu o masie 3500 ZAWSZE mozesz podczepic przyczepe o dopuszczalnym ciezarze calkowitym = 750 kg co daje rachunkowo 4250 kg
    Cytat Napisał jarzabek
    ks-rider...... dobrze powiadacie chopie
    Cytat Napisał pord
    3) kategorii B:
    a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
    b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
    Najpierw proponuje poczytać przepisy.

Od dawna na forum

Cytat Napisał PRD
    Art. 88. 3. Prawo jazdy:
    (...)
    3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

(...)

Art. 88. 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
    (...)
    3) kategorii B:
    a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

Użytkownik

widzę, że nie tylko ja mam dylemat. bardzo dziękuję za odpowiedź

Od dawna na forum

archis obawiam się, że jednak Ty czegoś nie doczytałeś. Jest właśnie ten jeden jedyny wyjątek gdzie taki zestaw może ważyć 4250kg.

Powiem tak .... w pierwszej chwili napisałem żebyś sam sobie poszukał, bo nie chce mi się niczego udawadniać ale.... skasowałem to i zacząłem szukać, wiec moją argumentacja:

(art. 88.2.10) - kategorii B + E - pojazdem określonym w kategorii B, łącznie z przyczepą. Czyli jedziemy pojazdem o d.m.c. do 3,5 t i ciągniemy nim przyczepę. O jakiej masie? Musimy sięgnąć do przepisów, które to regulują, czyli art.62.1.1) - rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy, samochód ciężarowy o d.m.c. nie przekraczającej rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego. Dochodzą do tego jeszcze przepisy odnośnie hamulców przyczepy i związanych z tym wielkościach masy przyczepy. Reasumując:
    - przy posiadaniu kat. B i ciągnięciu przyczepy określonej w art. 88.2.3a) d.m.c. zestawu nie może przekraczać 3,5 t,
    -przy posiadaniu kat. B i ciągnięciu przyczepy lekkiej (art. 88.3.3) – d.m.c. zespołu nie może przekraczać 4,25 t (pojazd: 3,5 t + przyczepa lekka 750 kg)
    - przy posiadaniu kategorii B + E - d.m.c. zestawu nie może przekraczać 7 t .
    Ponieważ należy brać również przepisy dotyczące hamulców przyczepy to przy stosowaniu w przyczepie hamulca najazdowego (tak jest w praktyce) rzeczywista m.c. zestawu w ostatnim przypadku musi być znacznie mniejsza. Szczegóły znajdziemy w rozporządzeniu odnośnie warunków technicznych pojazdów.

dodatkowo konwencja wiedeńska się kłania.

O dokładnie takiej sytuacji rozmawiałem własnie z egzaminatorem ze Śląska i dyrektorem WORD Opole czyli z osobami, które wiedzą o czym mówią.

Mam nadzieję, że wątpliwości zostały rozwiane.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Tak, to prawda. Pomyliłem się. Zwracam honor.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia