Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
Temat: strefa zamieszkania
-
23-07-2010, 12:58 #1Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Poznań
strefa zamieszkania
Może ktoś rozwieje moje wątpliwości...
Jak to jest w przypadku wtargnięcia pieszego na jezdnię, pod koła samochodu, w strefie zamieszkania? Mam wątpliwość co do tej kwestii, bo z jednej strony wtargnięcie jest wtargnięciem, ale z drugiej - czy można o nim mówić na terenie, gdzie zgodnie z przepisami (o strefie zamieszkania) nawet trzylatek może biegać bez opieki rodziców? Kto i jak miałby kilkuletniemu dziecku wytłumaczyć, że owszem, ma pierwszeństwo, ale nie może "wtargnąć"?
Reasumując - kto ponosi winę za takie potrącenie? Będę wdzięczny za odpowiedzi, może ktoś spotkał się juz z taką sytuacją?Maciej
-
23-07-2010, 13:46 #2Od dawna na forum
-
23-07-2010, 23:03 #3Nowy użytkownik
Pracuj mądrze nie ciężko www.nwa-mlm.pl
-
24-07-2010, 17:55 #4Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Poznań
Też mi się tak wydawało, ale niedawno spotkałem się z sytuacją, gdy pewien policjant potrącił siedmioletnią dziewczynkę na swoim osiedlu (w strefie zamieszkania). Przyjechali jego koledzy i orzekli, że to nie jego wina, bo doszło do "gwałtownego wbiegnięcia". Udzielili pouczenia rodzicom dziewczynki. Poddałem ten temat pod dyskusję na forum, bo wydało mi się to dziwne i zacząłem się zastanawiać, czy dobrze wszystko interpretuję. Interpretacja policji była taka - skoro Prawo o ruchu drogowym odnosi się również do stref zamieszkania, a jest w nim mowa, że gwałtownie czy zza samochodów na drogę wbiegac nie wolno - to tutaj do czegos takiego właśnie doszło. Interpretacja moja - skoro w strefie obowiązują szczególne zasady, to jednak mają one pierwszeństwo przed ogólnymi... Nie jestem prawnikiem, ale staram się myśleć logicznie - skoro w strefie, na jezdni, może przebywać bez opieki dziecko w każdym, nawet najmłodszym wieku - to jak można uznać, że może dojść w niej do wtargnięcia? Przecież dziecku nie wytłumaczysz, że "ma pierwszeństwo", ale "nie może wtargnąć"... Nawet dziecko, które ma skończone siedem lat, może tej skomplikowanej materii nie ogarnąć...
Napisał jarzabek
Maciej
-
24-07-2010, 17:57 #5
-
24-07-2010, 22:46 #6Od dawna na forum
-
29-09-2010, 17:56 #7Nowy użytkownik
Witam serdecznie!!!
wszystkim bardzo polecam szkołe jazdy PASJONAT, która znajduje sie na os. Rusa 124 w poznaniu. Z kursu jestem bardzo zadowolony, instruktor jest bardzo sympatyczny, spokojny, nie krzyczał, nie złościł sie gdy coś źle zrobiłem wręcz odwrotnie strał sie mi wszystko dokładnie wytłumaczyć gdzie i jaki błąd zrobiłem. Pokazał mi wszystkie pułapki na drogach egzaminacyjnych. jazda była naprawde bezstresowa!! naprawde warto, POLECAM i trzymam za wszystkich kciuki
-
02-10-2010, 01:45 #8Od dawna na forum
- Mieszka w
- mieszkaniu
Moim zdaniem policjanci orzekli słusznie (oczywiście, jeżeli faktycznie miało miejsce wejście bezpośrednio przed jadący pojazd).
Oczywiście, ze piesi w strefie zamieszkania mają pierwszeństwo. Co nie znaczy, że mogą wchodzić bezpośrednio pod jadący pojazd. Na przejściu dla pieszych również mają pierwszeństwo a jednak wchodzić bezpośrednio pod jadący pojazd im nie wolno.
Pieszy w strefie zamieszkania może poruszać się całą szerokością drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem. Ale nie jest to moim zdaniem jednoznaczne z możliwością wchodzenia bezpośrednio przed jadący pojazd.
Ponadto sądzę, że gdyby ustawodawca chciał wyłączyć strefę zamieszkania spod dyspozycji wynikających z art.14, to zrobiłby to w art.15 Tak się jednak nie stało.
-
02-10-2010, 02:09 #9Od dawna na forum
- Mieszka w
- Program do czegośtama
Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
Biologiczny System Odpowiadania na forumie.
Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.
-
02-10-2010, 08:29 #10Od dawna na forum

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks