Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
Temat: Jazda po mokrej nawierzchni
Hybrid View
-
02-09-2010, 23:45 #1Nowy użytkownik
Jazda po mokrej nawierzchni
Zakładam nowy temat, bo pasującego do tego nie znalazłem.
Mam pytanie. Czy na kałuży (nie za głębokiej) można zaliczyć inny poślizg niż aquaplaning ?? Tzn poślizg taki jak na lodzie czy płaskiej wilgotnej jezdni ? Generalnie jadąc wolniej opona odprowadza wodę, ale również spowalnia (przyhamowuje pod oporem wody) samochód, więc chyba poślizg taki jak na lodzie nie jest możliwy. Mi się wydaje, że w deszczu poślizg jest możliwy ale tylko na mokrej płaskiej drodze, a jak jest na całej drodze trochę więcej wody (po ulewnym deszczu) - jakby cała droga była w "kałuży" to już chyba nie (z racji spowalniania pojazdu przez opór wody). A może się mylę i jest jakaś granica kiedy auto może wpaść w poślizg a kiedy już nie (odliczając aquaplaning przy większych prędkościach), tzn granica w głębokości wody na drodze. Odliczam tu takie rzeczy jak bierznik opony czy np pierwszy deszcz (gdzie zbierają się wszystkie brudy i łączą z wodą). Czekam na odpowiedzi. Sam generalnie nie umiem tego sprawdzić a właściwie się boję.
W internecie pisze, że na mokrej jezdni mozna wpaść w poślizg, natomiast na kałużach tylko o aquaplaningu.
-
04-09-2010, 08:38 #2Od dawna na forum
przede wszystkim nie mozesz wrzucac do jednbago wora wody i lodu ! Poslizgi sa zupelnie inne, na lodzie moga wystapic w najbardziej nieoczekiwanym momencie " z niczego " W przypadku wody jest to bardziej przewidywalne. Wektorow jest sporo.
Najwazniejsze z nich to
1. predkosc [ od ca 80 km/h moze juz wystapic aquaplaning - najazd na klin wodny ktory wystepuje przed opona )]
2. Rodzaj gumy ( marka opony i jej mieszanka )
3. Bieznik
a. forma
b. wysokosc
3. wysokosc wody / kaluzy - jej dlugosc
Nowa opona odprowadza ca. 16 li wody na sekunde, im mniej bieznika tym mniej wody zostaje wyciskanej spad opony.
-
31-03-2011, 14:24 #3Nowy użytkownik
A propos jazdy w trudnych warunkach
http://www.youtube.com/watch?v=VrnPNJ7AisA
-
16-12-2012, 15:25 #4Nowy użytkownik
Właśnie a propos dzisiaj rano jechałam po "niewielkich przymrozkach" na zimowych oponach 10km/h i myślałam że w padnę do rowu a w kałużach jak jechałam to czułam się jak na suchej jezdni - dodam że mam całkowicie nowe opony i tak jak kto0ś wyżej napisał nie ma co wrzucać wody i lodu do jednego wora...

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks