Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Re: autostrada

Cytat Napisał analityk
    na autostradzie nie wolno wyprzedzac z prawej strony na zakręcie i podjezdzie pod góre, bo moze tam stać np. zepsuta ciężarówka ...
    Widziałeś gdzieś na autostradzie zakręt oznaczony znakiem ostrzegawczym?

Co do wierzchołków wzniesień, to mam nieodparte wrażenie, że one również nie mogą na autostradzie występować, ale już nie jestem taki pewien jak w przypadku zakrętów oznaczonych znakiem ostrzegawczym, które na pewno na autostradzie nie mogą wystąpić.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

z pośpiechu sam walnąłem mistake, na szczęście z całej wypowiedzi wiadomo o co mi chodziło

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

Cytat Napisał tristan
    ale już nie jestem taki pewien jak w przypadku zakrętów oznaczonych znakiem ostrzegawczym, które na pewno na autostradzie nie mogą wystąpić.
    ty znasz wszystkie autostrady w Europie??? Przynajmniej teoretycznie może to wystąpić, dlatego taka powinna być odpowiedź! kropka.
    NIE MA KONIA A JEDZIE...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał analityk
    Cytat Napisał tristan
    ale już nie jestem taki pewien jak w przypadku zakrętów oznaczonych znakiem ostrzegawczym, które na pewno na autostradzie nie mogą wystąpić.
    ty znasz wszystkie autostrady w Europie???
    Ty znasz zasady budowania autostrad?

Cytat Napisał analityk
    Przynajmniej teoretycznie może to wystąpić,
    W jakim kraju? Pomijam to, że mówimy o polskich przepisach, bo co do niuansów w niepolskich, to nie wiem. Może jest zakaz wyprzedzania w ogóle na autostradzie w jakimś państwie, albo jeszcze coś innego.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

No faktycznie, kodeks mówi, że można wyprzedzać z prawej strony, ale przecież ten co sobie jedzie lewą stroną łamie przepisy (chodzi mi tu o autostrade)...
    P.S. - M.S, może dlatego Twoja znajoma dostała mandat...

Od dawna na forum

Cytat Napisał lupus
    Sprawa jest oczywista, na jezdni jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami wyprzedzać można. Autostrada ma z definicji dwie jezdnie dwukierunkowe więc zawsze można w ten sposób wyprzedzać.
    Niedouczeni instruktorzy jak i policjanci zawsze się znajdą :/
    #

Wez nie pitol tylko zanim zaczniesz klepac po klawiaturze do sie dowiedz, bo jeszcze ktos przeczyta i w te dyrdymaly uwierzy.

Jak napisalem wyzej teren niezabudowany obowiazuje jazda prawa strona jezdni - prawym pasem ( dla wszystkich )

W terenie zadudowanym na jezdniach o dwoch pasach luchu ( lub wiecej pasow ruchu ) masz prawo wybrac dowolny pas ruchu pod warunkiem, ze prowadzisz pojazd do 3,5 t

W przypadku autostrad ktore sa tylko i wylacznie conajmniej o dwoch pasach ruchu jestes zobowiazany poruszac sie prawym pasem !

Od dawna na forum

[quote="ks-rider"]
    Cytat Napisał lupus
    Sprawa jest oczywista, na jezdni jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami wyprzedzać można. Autostrada ma z definicji dwie jezdnie dwukierunkowe więc zawsze można w ten sposób wyprzedzać.
    Niedouczeni instruktorzy jak i policjanci zawsze się znajdą :/
    Wez nie pitol tylko zanim zaczniesz klepac po klawiaturze do sie dowiedz, bo jeszcze ktos przeczyta i w te dyrdymaly uwierzy.

Jak napisalem wyzej teren niezabudowany obowiazuje jazda prawa strona jezdni - prawym pasem ( dla wszystkich )

W terenie zadudowanym na jezdniach o dwoch pasach luchu ( lub wiecej pasow ruchu ) masz prawo wybrac dowolny pas ruchu pod warunkiem, ze prowadzisz pojazd do 3,5 t

W przypadku autostrad ktore sa tylko i wylacznie conajmniej o dwoch pasach ruchu jestes zobowiazany poruszac sie prawym pasem !

P.S. to tu jest niedouczony nie wspomne !Mi zalatuja to totalnym brakiem wiedzy elementarnej.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kujawy

Cytat Napisał ks-rider

Gdzie jest tak napisane? Proszę o konkretny artykuł.

Użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

Kolego ks-rider, chyba się trochę zagalopowałeś.
    Cytat Napisał PoRD
    autostrada - drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi (...)
    Cytat Napisał PoRD
    Art.24
    10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
    1) na jezdni jednokierunkowej;
    2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
    Punkt 1) nie mówi nigdzie o obszarze zabudowanym ani o ilości pasów. Wystarczającym warunkiem dopuszczającym wyprzedzanie z prawej są wyznaczone pasy na jezdni jednokierunkowej.
    Pozdrawiam i sugeruję spuścić z tonu.

EDIT*
    http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja...i-2009/1496288
    Ok. 4min 10s jest taka sytuacja. Pan Dworak nie przytoczył przepisów, które ja zacytowałem wyżej, z których wynika jednoznacznie że takie wyprzedzanie jest zgodne z obecnym prawem.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    będzin

Cytat Napisał ks-rider

Przesadziłeś.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia