Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Użytkownik

Pyt. o B1 w nowej ustawie

Czy w projekcie nowej ustawy o kierujących pojazdami posiadanie kat.B1 w dalszym ciągu będzie umożliwiało prowadzenie pojazdu samochodowego o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg? Nosiłem się z zamiarem kupna Daihadsu Core, ale nie chcę zostać z przysłowiową ręką w nocniku
    KRZYCH

Od dawna na forum

Osobiscie bym odczekal, bo moze dojsc do tego jeszcze ograniczenie predkosci i faktycznie bedziesz mogl obudzic sie z reka w nocniku. Porownujac kat. PJ jakie sa w tej chwili na zachodzie to masa takich pojazdow jesz duzo mniejsza predkosc do 45 km/h. zalecam wiec ostroznosc.

Użytkownik

Ahoj!
    W projekcie ustwy nie ma nic o zmianach dot. SAMOCHODÓW OSOBOWYCH objetych kategorią B1.

Ograniczenie prędkości pojawia się dla pojazdów samochodowych

"po pkt 42a dodaje się pkt 42b i 42c w brzmieniu:
    „42b) czterokołowiec – pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:
    a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg,
    b) w przypadku przewozu osób 400 kg;
    42c) czterokołowiec lekki – czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;”,
    Borys

Od dawna na forum

Cytat Napisał borys68
    Ahoj!
    W projekcie ustwy nie ma nic o zmianach dot. SAMOCHODÓW OSOBOWYCH objetych kategorią B1.

Ograniczenie prędkości pojawia się dla pojazdów samochodowych

"po pkt 42a dodaje się pkt 42b i 42c w brzmieniu:
    „42b) czterokołowiec – pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:
    a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg,
    b) w przypadku przewozu osób 400 kg;
    42c) czterokołowiec lekki – czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;”,
    Borys
    Borys, wytlumaczysz mi jak wiec caly przepis ma sie miedzy punktami a)., b)., c). ?

pozdro.

Od dawna na forum

Wg ostatniej wersji którą czytałem to B1 ma być tylko na czterokołowce. Jazda samochodem nie będzie więc możliwa. No chyba, że znowu zmieniono coś w projekcie.

Użytkownik

Ahoj!
    Macie rację - widziałem rzeczy, których nie ma.
    Nie będzie już samochodów do 550kg ...
    Borys

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia