Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

He He a czy ja do końca opisałem sytuację ??
    Jedziesz pod prąd mając podwójną ciągłą po prawej to jak piesze że stworzyłeś zagrożenie dla ruchu to Ty kumaty powinieneś wiedzieć że zwiałeś na pobocze i nie przejechałeś P-4 bo taki jesteś przepisowy.

Stosowanie tej linii ma określony cel.

Znak P-4 „linia podwójna ciągła” (rys. 2.2.1.10) stosuje
    się w celu rozdzielenia przeciwnych kierunków
    ruchu na odcinkach jezdni, na których należy wyeliminować przejeżdżanie pojazdów na część jezdni
    przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu
    , niezależnie od dopuszczalnej prędkości na drodze.
    Niestety cel nie dla cman.
    Bo celem cman jest mącenie w głowach nie będących w temacie.

Od dawna na forum

Cytat Napisał kopan
    He He a czy ja do końca opisałem sytuację ??
    Sytuację opisał założyciel wątku.

Cytat Napisał kopan
    Jedziesz pod prąd mając podwójną ciągłą po prawej to jak piesze że stworzyłeś zagrożenie dla ruchu to Ty kumaty powinieneś wiedzieć że zwiałeś na pobocze i nie przejechałeś P-4 bo taki jesteś przepisowy.
    "...jak piesze (piszę?) że stworzyłeś zagrożenie dla ruchu to Ty (...) powinieneś wiedzieć że zwiałeś na pobocze..." - sorry, nie rozumiem tego zdaniotwórstwa.

Cytat Napisał kopan
    Niestety cel nie dla cman.
    Bo celem cman jest mącenie w głowach nie będących w temacie.
    Ja to wolę nazywać: uświadamianie. A wszelkie reklamacje to raczej do ustawodawcy...

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Cytat Napisał cman
    To znaczy, którym konkretnie przepisem?
    no z art.16.... przecież wiesz, o który mi chodzi:/

Ale już tłumaczę o co chodzi:
    Cytat Napisał Piotr_2
    Musisz wyprzedzać tak, aby zająć miejsce na swoim pasie zanim zacznie się linia ciągła.
    Cytat Napisał cman
    A jak nie zajmie, to co?
    No to będzie jechał cały czas lewym pasem a to jest niezgodne z przepisami.

Od dawna na forum

Cytat Napisał archis_p
    no z art.16.... przecież wiesz, o który mi chodzi:/
    No właśnie nie wiem.

Cytat Napisał archis_p
    No to będzie jechał cały czas lewym pasem a to jest niezgodne z przepisami.
    Którymi?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

z art.16
    cman, napisz może do czego zmierzasz, będzie szybciej.

Od dawna na forum

No który z tego art. 16? Art. 16 ma 6 ustępów. Zmierzam do tego, żeby się dowiedzieć, który konkretnie masz na myśli, a nie żebym skomentował w efekcie inny albo musiał skomentować wszystkie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

16.1

Od dawna na forum

Cytat Napisał archis_p
    No więc teraz ja dodam swoje: a co z obowiązkiem jazdy po prawej stronie?
    Cytat Napisał PRD
    Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
    Obowiązek ruchu prawostronnego to bliżej niezdefiniowane określenie, które w związku z tym nie oznacza obowiązku jazdy przy prawej krawędzi jezdni, tylko jest ogólną regulacją, mówiącą mniej więcej: jedziesz po jezdni - masz się generalnie trzymać prawej strony, a nie lewej i w związku z tym zazwyczaj wymijać się z innymi pojazdami lewym bokiem.
    Gdyby ten przepis znaczył coś więcej, to również najzwyklejsze, klasyczne wyprzedzanie, wiążące się z przejazdem na lewy pas ruchu byłoby niedozwolone.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Art. 16.1 jest ogólnym art z ustawy nic tu nie wnoszącym.

Ale zgodnie z tą ustawą , konkretnie z ogólnym art.

Art. 3.1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność , unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
    Oraz mając na uwadze:

Art. 7. 1. Znaki i sygnały drogowe wyrażają ostrzeżenia, zakazy, nakazy lub informacje.
    2. Minister właściwy do spraw transportu i minister właściwy do spraw wewnętrznych, w porozumieniu z Ministrem Obrony Narodowej, uwzględniając w szczególności konieczność dostosowania sygnałów drogowych do postanowień umów międzynarodowych, określi, w drodze rozporządzenia, znaki i sygnały obowiązujące w ruchu drogowym, ich znaczenie i zakres obowiązywania.
    3. Minister właściwy do spraw transportu w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych, uwzględniając konieczność zapewnienia czytelności i zrozumiałości znaków i sygnałów drogowych dla uczestników ruchu drogowego, określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego, a także warunki ich umieszczania na drogach.
    Można stwierdzić że jeśli ktoś nie jest świadom tych powyzszych przepisów i przepisów o których te powyższe przepisy mówią oraz twierdzi że może sobie zgodnie z (jego) prawem jeździć mając podwójną ciągła po prawej to należy go skierować do psychologa.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    mieszkaniu

Cytat Napisał cman
    Obowiązek ruchu prawostronnego to bliżej niezdefiniowane określenie, które w związku z tym nie oznacza obowiązku jazdy przy prawej krawędzi jezdni, tylko jest ogólną regulacją, mówiącą mniej więcej: jedziesz po jezdni - masz się generalnie trzymać prawej strony, a nie lewej i w związku z tym zazwyczaj wymijać się z innymi pojazdami lewym bokiem.
    Gdyby ten przepis znaczył coś więcej, to również najzwyklejsze, klasyczne wyprzedzanie, wiążące się z przejazdem na lewy pas ruchu byłoby niedozwolone.
    No nie mogę się zgodzić. Ustawa to pewna całość praw i obowiązków (uporządkowany system). To, że w jednym miejscu mamy dopuszczone wyprzedzanie połączone ze zmianą pasa ruchu, nie umniejsza (co do zasady) obowiązkowi poruszania się po prawej stronie jezdni.

Cytat Napisał cman
    Nie prawda. Wystarczy dopuścić korzystanie z lewego pasa w pewnych, określonych sytuacjach. Jedno drugiego nie wyklucza.

pozdrawiam

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia