Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
-
06-10-2010, 22:23 #1Nowy użytkownik
Wykładowca, czy może podpisać się bez uprawnień. Pomocy.
Witam wszystkich instruktorów, jestem świeżym instruktorem i mam pytanie bardzo mnie intrygujące odnośnie wykładów:
- Czy posiadajac uprawnienia instruktora kat.B i kat. C mogę prowadzić szkolenie teoretyczne dla kandydatów na kat.A i kat. D nie posiadając uprawnień ->> wnioskując czy na karcie kursanta, który był na moich wykładach z kat. A mogę się podpisać.
Czy jest to gdzieś w przepisach gdyż firma mnie magluje, że powinienem złożyć parafkę, że kursant odbył zajęcia; ale nie daje mi to spokoju, że jak będzie kontrola to stracę uprawnienia.
Przepraszam, może piszę trochę nie zrozumiale, ale mam problem czy podpisać się na karcie przeprowadzonych zajęć teoretycznych czy nie, jeśli nie to jaki paragraf na to jest, aby udowodnić firmie, że nie mogę czegoś takiego wykonać.
Dziękuję i pozdrawiam.Nie to co piękne -> jest piękne;
Lecz to co się komu podoba.
-
07-10-2010, 22:06 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- Lublin
-
09-10-2010, 23:31 #3Od dawna na forum
- Mieszka w
- małopolska
-
10-10-2010, 09:48 #4Od dawna na forum
- Mieszka w
- Program do czegośtama
-
10-10-2010, 12:15 #5Od dawna na forum
- Mieszka w
- małopolska
Oj nie wiem czy nie pomyliłeś pojęć instruktora i wykładowcy !!!
Napisał tristan
W cytowanym przez Ciebie art. ustawy jasno jest napisane, że szkolenie jest prowadzone przez instruktora, natomiast żeby prowadzić wykłady wcale nie trzeba być instruktorem.
Poza tym fajnie ktoś napisał na tym forum, że wykłady może prowadzić "kumata sprzątaczka sali wykładowej" lub "Krystyna z gazowni"
-
10-10-2010, 12:38 #6Nowy użytkownik
a na jakiej podstawie twierdzisz Kolego, że wykład to nie szkolenie?
Szkolenie to pełna forma edukacyjna - zarówno teoretyczna jak i praktyczna.
Gdyby było inaczej szkoły nie nosły by skrótu Ośrodek Szkolenia kierowców tylko np. Ośrodek Szkolenia i Wykładów dla Kierowców ;P
Absolutnie-wykłady musi prowadzić Instruktor. Być może wraz z nową Ustawą wrócimy do dawnych czasów rozgraniczania wykładowcy i instruktora, ale dziś sprawa jest jasna.
Centrum Szkolenia Kadr OSK
Zapraszamy na Kursy przygotowujące do otwarcia i prowadzenia Ośrodka Szkolenia Kierowców, pozyskania środków UE, rozwiązywania problemów organizacyjno-prawnych w Twojej Szkole jazdy.
-
10-10-2010, 12:51 #7Od dawna na forum
- Mieszka w
- małopolska
Skoro nie wiesz co to wykład to proszę bardzo:
Napisał KierownikOSK
"Wykład – metoda nauczania polegająca na ustnym przekazaniu wiedzy do słuchaczy, którzy przekazywaną im wiedzę słuchają w milczeniu, zadając ewentualne pytania po zakoczeniu wykładu (niekiedy dopuszcza się możliwość zadawania pytań w trakcie trwania wykładu). Jest to prawdopodobnie najczęstsza metoda nauczania stosowana względem osób dorosłych, w której osoba przekazująca wiedzę nie dyktuje tego, co słuchacz ma zapisać w zeszycie, a raczej prowadzi jak gdyby monolog, rozbudowaną wypowiedź na dany temat. Jeżeli istnieje ku temu potrzeba, słuchacze wykładu samodzielnie sporządzają notatki w trakcie wykładu, choćby notując kwestie niejasne aby zadać po wykładzie pytanie."
Czy w definicji wykładu jest mowa o szkoleniu?
-
10-10-2010, 18:16 #8Od dawna na forum
- Mieszka w
- Lublin
W rozporządzeniu dot. szkolenia, plan nauczania jasno przedstawia, że to instruktor ustala liczbę godzin (poza podstawowymi naturalnie) i program szkolenia.
Egzamin państwowy dla kandydatów na instruktorów sprawdza umiejętność przeprowadzenia zajęć teoretycznych. To, jak sprawdza to inna sprawa - ale sprawdza.
Instruktor jest wykładowcą i to on prowadzi szkolenie teoretyczne.
Ciekaw jestem co będzie miał do powiedzenia "Krystyna z gazowni" lub nawet instr. kat. B który w życiu motocyklem nie jeździł na tematy typowo motocyklowe, które powinny być omówione podczas zajęć teoretycznych:
# budowa motocykla;
# dobór motocykla;
# gospodarka szybkością;
# hamowanie;
# pokonywanie zakrętów (przeciwskręt);
# wpływ rodzajów nawierzchni, warunków atmosferycznych i śliskich elementów drogi na bezpieczeństwo jazdy;
# przewóz pasażera i bagażu;
# obsługa motocykla.
-
10-10-2010, 20:03 #9Od dawna na forum
- Mieszka w
- Program do czegośtama
Pojęcie wykładowcy nie występuje w systemie szkolenia na prawo jazdy. To potoczne określenie.
Napisał -maro-
Coś jak ,,profesor'' na nauczyciela liceumowego.
Nie jest prawdą jakoby. ,,Wykład'' to slangowe określenie stosowane przez kursantów i część instruktorów. Taki skrót na ,,zajęcia teoretyczne prowadzone w sporej części metodą wykładu, ale również ćwiczeń, sytuacyjną, problemową, pogadanki, pokazu, problemową czy dyskusji''.
Napisał -maro-
Napisał 217, Załącznik 3
To już twój problem.
Napisał -maro-
Napisał -maro-
No i co z tego? Cytujesz definicję wykładu jako jednej z wielu form dydaktycznych stosowanych w nauczaniu (dowolnym, nie tylko w OSK). Stosuje się ją jako jedną z kilku podczas szkolenia teoretycznego jak i praktycznego (choć w przypadku OSK, w czasie szkolenia praktycznego raczej w formie zminimalizowanej). W przypadku szkolenia teoretycznego również nie jest to jedyna ze stosowanych metod.
Ponieważ omawiamy zagadnienia prawne, to nie będę tego bardziej rozwijał, póki nie wykażesz, że z prawnego punktu widzenia OSK prowadzi coś poza Szkoleniem do którego w myśl PoRD wymagane są uprawnienia instruktora.
No i?
Napisał -maro-
Pomijając to, że nijak nie jest to definicja prawna, to czy w tej definicji musi być napisane, że stanowi składową procesu nauczania? W definicji śruby też nie jest zapewne napisane, że stanowi składową silnika, krzesła, etc.Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
Biologiczny System Odpowiadania na forumie.
Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.
-
10-10-2010, 21:48 #10Od dawna na forum
- Mieszka w
- małopolska

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks