Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Nowy użytkownik

koszty w osk - własne przemyślenia

Witam !

Moje pytanie trochę z innej beczki. Postanowiliśmy wspólnie ze szwagrem stworzyć spółki partnerskie w zakresie działania osk. Chodzi tu przede wszystkim o ograniczenie kosztów działalności. Kwestia jest tylko tego typu czy nie jest to sprzeczne z ustawą. A otóż rozporządzenie mówi że OSK winien posiadać biuro, salę plac i samochód. Skupmy się na wątku sali. Mianowicie czy jest taka możliwość abym ze szwagrem podpisał umowę o świadczenie usług, w którym zawierałoby się przeprowadzenie szkolenia teoretycznego w zakresie kategorii B prawa jazdy wraz z zajęciami z ratownictwa medycznego, oraz użyczenie ewentualnie najem sprzętu multimedialnego oraz sali wykładowej. Czyli ja jestem instruktorem i sprzedaję gotową usługę za powiedzmy 10 złotych wraz z posiadanym zapleczem socjalnym. Dzięki czemu szwagier pozbywa się sali wykładowej za 50 złotych, a de fakto ma z mojej strony wystawiony rachunek, który księguje w koszty firmy. Księgowo wiem, że jest to możliwe. Jednakże nie wiem jak na taką sytuację patrzy Starostwo Powiatowe, gdyż teoretycznie w rozporządzeniu jest zapis, że osk winien posiadać, a tu byłaby sprzedaż konkretnej usługi. Ma ktoś z forumowiczów jakieś przemyślenia na ten temat?

Pozdrawiam

Andi

Użytkownik
    Mieszka w
    południe

Myślę,że jeżeli mądrze to rozegracie to Starostwo Powiatowe nie będzie będzie sie czepać, ani też US.
    Zwróć uwagę ile OSK ma dzierżawiony plac manewrowy, a zajęcia teoretyczne odbywają się w szkole.
    W rozporządzeniu zapis " ...winien posiadać... " rozumiem jako mieć do dyspozycji.

Użytkownik

Tak samo jak z autem. Nie musisz być właścicielem.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program zarządzania OSK

Dokładnie! Posiadać oznacza dysponować. Nic poza tym.
    SOS-Manager 2.2 / 2009
    Informatyczny System Profesjonalnego Zarządzania Ośrodkiem Szkolenia Kierowców

Pierwszy stworzony przez praktyków program do obsługi OSK. Bądź o krok przed konkurencją!

Użytkownik

Zgadzam sie z kolegami.

Przyklad auta jest ciekawy, wiele OSK ma auta w leasingu i tez nie sa ich wlascicielami a tylko uzytkownikami.

Od dawna na forum

Sala też jest tylko wynajmowana

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia