Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Temat: Mam straszny problem
-
28-10-2010, 13:30 #1Nowy użytkownik
Mam straszny problem
Witam, mam pewien problem już od dłuższego czasu sie zastanawiam i nadal tego nei czaje wiec znalazłem to forum i mam nadzieje że mi ktoś pomoże. Hmm jak to wytłumaczyć zrobie lepiej rysunek
http://img179.imageshack.us/i/beztytuulzs.png/
i chodzi o to dokładnie że tam gdzie samochód sie znajduje pod strzałką nie ma żadnego znaku moim zdaniem samochody powinny ustępować regułą prawej strony a tak nie jest
samochód pod strzałką przejeżdża i nie zwraca uwagi czy coś jedzie wstydzę sie kogo kolwiek zapytać bo mam juz jakis czas prawko a nie wiem dlaczego tu tak jest bardzo będę bardzo ale to bardzo wdzięczny jeżeli mi to ktoś wytłumaczy xD
-
28-10-2010, 14:00 #2Od dawna na forum
Po pierwsze nie ma się czego wstydzić. Nie myli się tylko ten co nic nie robi.
Co do pierwszeństwa, jeśli faktycznie od początku strefy nie ma żadnego znaku to jak najbardziej masz racę, obowiązuje tam zasada prawej ręki. Niestety często jest tak, że kierowcy jeżdżą tak jak im się chce a tu po poprostu "ustalili sobie", że droga którą pokazałeś jest drogą z pierwszeństwem a boczne uliczki są podporzadkowanymi. Pewnie jest to jedna z głównych dróg prowadzących przez osiedle i dlatego tak im się wyjdaje że jest to droga z pierwszeństwem bo w pewnym sensie jest drogą główną. Wiem że nie ma w kodeksie czegoś takiego jak droga główna ale z doświadczenia wiem że właśnie takie pojęcie często zastepuje w nazewnictwie drogę z pierwszeństwem przejazdu.
Nic nie zrobisz. Jak od lat tam się tek jeździ to cięzko będzie zmienić nawyki kieujących. Zaczną o tym pewnie myślec kiedy dojdzie do kolizji i poznają jakie zasady obowiązują na drodze.
-
28-10-2010, 14:11 #3Nowy użytkownik

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks