Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
-
28-09-2010, 22:46 #1Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Zawiercie
Grande Punto - dodatkowe pedały oraz instalacja gazowa
Witam. Otwieram OSK i mam pytanie odnośnie przystosowania pojazdu (Fiat Grande Punto) do nauki jazdy. Jestem ze Śląska, a samochód mam na gwarancji i dlatego interesuje mnie montaż dodatkowych pedałów w autoryzowanym serwisie Fiat'a (najlepiej na terenie woj. ślaskiego lub małopolskiego).
Nie wiem czy montować dodatkowe pedały do nauki jazdy na tzw. linkach, czy może drążkach?
Z tego co wiem, to Ganinex w Katowicach montuje linki z firmy Adaptor, a Ganinex w Gliwicach jedynie drążki z firmy Trakt. Macie może jakieś doświadczenie z tymi urządzeniami oraz montażem przez autoryzowane serwisy? Lepiej założyć linki, czy może drążki? Jaką firmę wybrać?
I drugie pytanie: czy wiecie może jak sprawuje się instalacja gazowa w samochodach Fiat Grande Punto? Czy wasze Grande Punta do nauki jazdy zasilane są benzyną, czy gazem? W moim serwisie Fiat'a powiedzieli mi, że zaprzestają montować instalacje gazową w Grande Punto, bo ten model źle znosi instalację gazową i jest z nią awaryjny. Czy montował może ktoś z Was instalację gazową w serwisie Fiat'a? Mój model silnika to 1.2 V8 65KM - macie jakieś doświadczenia z takim silnikiem zasilanym gazem? Dowiedziałem się, że Ganinex montuje instalacje gazową jedynie w Pszczynie - czy ktoś z Was montował tam swoją?
Pytań dość sporo i mało konretnie, ale chciałbym poznać Wasze opienie na temat tych dwóch spraw. Za pomoc z góry dziękuję
Kierowca z prawem jazdy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, D+E.
Instruktor nauki jazdy w zakresie prawa jazdy kat. B.
-
29-09-2010, 00:28 #2Użytkownik
- Mieszka w
- Z dalekiej Polski
A jak nie zamontujesz w ASO to stracisz gwarancję? Z jakiej paki?
Twój dealer ma ochotę cie wydupcyć chyba na kilka dodatkowych setek. Montuj np z firm które podałeś - wyjdzie na pewno taniej niż z ASOfiat. Nota bene Trakt sprzedaje linki a Adaptor drężki a nie tak jak napisałeś. Poza tym są jeszcze inne firmy no i allledrogo jeszcze. można zamontować samemu lub u pana Zdzisia - nie jest to wielka filozofia nawet dla kogoś z minimalnym zmysłem technicznym. Diagnosta później i wpis /znaczy nowy dowód i nalepki czyli + parę zet/.
Jeśli chodzi o to czy wałki czy tez linki - rzecz gustu. Ja mam wałki i takie polecam. Jak poszukasz na tym lub innej firmy foro, to tematów dyskusji na temat wyższości jednych nad drugimi było sporo.
Gaz w fiacinie - jak mówią, że przestają montować ale jeszcze nie przestali to montuj - będzie gwarancja - jak nie montują - to wg uznania - ja mam II generacji z kompem
nie strzela i nie puka chociaż wcześniej miałem kłopoty, ale była to wina kompa wtrysku beny paradoksalnie... po wymianie jest okej 8.5 na 100. Czym mój silnik 8V w PII od twojego Grandy się różni nie wiem, ale co tam można jeszcze wymyślić oprócz dodatkowej elektroniki. Najwyżej wpakuj sekwencje
- Co robimy? - zapytał Dwukwiat.
- Wpadamy w panikę? - zaproponował z nadzieją Rincewind.
-
29-09-2010, 08:32 #3Nowy użytkownik
jak zamontujesz gaz w innej firmie niż dealer to z pewnościa stracisz gwarancję.pytanie czy bardzo ci potrzebna ta gwarancja? i tak w tych autach psuje się to co nie jest na gwarancji!
auto na gaz jak masz dobrą instalację sprawuje się dobrze.wybór pedałów ( linka czy drążki ) to indywidualne odczucia.najtaniej jest wprost od producenta z gwarancją.
-
29-09-2010, 14:58 #4Od dawna na forum
Zawiercie podlega pod Katowice czy Kraków? Jeśli Katowice, to zastanów się czy opłaci Ci się montować gaz bo jest otwarty przetarg na samochody. Nie sądzę żeby na pół roku, bo pewnie dłużej to nie potrwa, opłaciło się ten gaz montować.
Co do gwarancji to za pedały nie możesz utracić gwarancji, natomiast za gaz jak najbardziej.
-
04-10-2010, 19:51 #5Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Zawiercie
Kierowca z prawem jazdy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, D+E.
Instruktor nauki jazdy w zakresie prawa jazdy kat. B.
-
04-10-2010, 20:19 #6Od dawna na forum
No tak to wygląda i nie są to moje przypuszczenia niestety tylko fakty:
http://www.word.katowice.pl/index.ph...12837689123629
-
10-10-2010, 08:39 #7Nowy użytkownik
Re: Grande Punto - dodatkowe pedały oraz instalacja gazowa
Kolego co do pedałów to otrzymałeś błędne informacje , Trakt Serwis montuje pedały linkowe a Adaptor ma w swojej ofercie pedały drążkowe.
Mam zamontowane pedały z Adaptora, ja montowałem w ich warsztacie bo sporo taniej wychodzi kosztowało mnie to okokoło 550 zł z certyfikatem. Mają też reszte wyposażenia , czyli elki na magnesie z certyfikatem i lusterka. Co do linek to kiedyś miałem ale po pewnym czasie zaczynały skrzypieć a następnie się linka zrywała.
Z gazem proponował bym się zastanowić ponieważ jest to jednak ingerencja zewnętrzna w silnik , a w tak nowym samochodzie trochę szkoda. Ja pozostałem na benzynie i fakt wychodzi drożej ale odchodzą nieplanowe naprawy układu zasilania.
Napisał MrPeter1987
-
20-10-2010, 23:47 #8Użytkownik
- Mieszka w
- Śląskie
-
21-10-2010, 13:21 #9Od dawna na forum
Szkolilem na drozkach ich zalety to mniejsze skrzypienie, lepiej mozna operowac sprzeglem pomagajac nieco kursantowi wada, po zmianie auta w wiekszosci mozesz wyrzucic na smietnik, chyba, ze bierzesz ten sam model.
Wada
wysokosc ich montazu w poszczegolnych modelach, brak mozliwosci przesuniecia ich w/g wlasnych upodoban w prawo czy lewo.
Na linkach
Zalety wysokosc i przesuniecie na strny w/g wlasnych upodoban, kupione raz sa n acale zycie ( dochodzi jedynie montarz i wymiana koszilek niektorych linek orez linek ( czasami )
Wada
ciezej operuje sie sprzeglem, bardziej skrzypia ( niektorzy kursanci chca aby skrzypialy bo maja jakas tam orientacje ktora im pomaga ), trzeba je czesciej smarowac.
-
24-10-2010, 12:02 #10Nowy użytkownik
Jedyną słuszną instalacja gazowa w fiacie jest Tartarini. Montując ta instalacje nie tracisz gwarancji. To dobra wiadomosc.
Zla jest taka ze ja mam koszmarne wspomnienia z ta instalcja. Droga - drogie czesci, niewielu gazownikow ma sprzet i pojecie o tej instalacji w zwiazku z tym jestes skazany na ASO fiata - kasa.
W swoim GP wykrecilem na Tartarini 100 tys km i... zmienilem caly przod instalacji. Dopoty instalacja pracowala prawidlowo - dalo sie jezdzic. W okilicy 100 tys zaczely sie problemy. Taniej wyszlo wymienic instalacje
Ceny:
Parownik Tartarini nowy 700 zł
Parownik Tartarini regenerwoany - 300-500 zł
Cały przód instalacji (STAG) 750 zł - bez listwy, tą akurat wymienilem wczesniej - oczywiscie kupilem koszmarnie droga Tartarini ktora pasowala pozniej do Stag-a) + 150 zł wymiana.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks